Cine este misterioasa antreprenoare vietnameză de doar 38 de ani care a obţinut un contract de cesiune gigant cu statul român şi ce afaceri are ea în ţara noastră

Autor: Florentina Niţu Postat la 09 februarie 2023 68229 afişări

Unul dintre cele mai mari contracte de concesiune a terenurilor aflate în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului din 2022 a fost încheiat cu compania Domeniile Dropia, deţinută de Huynh Doan Mai Anh (99%), o cetăţeană vietnameză, şi Daniela Luca (1%), născută la Chişinău. Cine este antreprenoarea din Vietnam în vârstă de 38 de ani care activează pe piaţa vinurilor din România, estimată la 400 de milioane de euro?

Gigi Becali, patronul FCSB (echipă denumită înainte Steaua) şi Huynh Doan Mai Anh, o cetăţeană vietnameză, au încheiat cele mai mari contracte de concesiune cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) în 2022, conform unei analize realizate recent de Ziarul Financiar pe baza datelor oferite de reprezentanţii instituţiei.

Becali a luat în concesiune 850 de hectare de teren în judeţul Tulcea şi a oferit o redevenţă de 2.433 de kilograme de grâu, iar al doilea cel mai mare contract de concesiune al ADS de anul trecut a fost încheiat cu Domeniile Dropia, care a luat în concesiune 265 de hectare de teren în judeţul Brăila cu o redevenţă de 1.069 de kilograme de grâu la hectar pentru teren arabil şi vie, arată datele ADS. În spatele companiei Domeniile Dropia se află Huynh Doan Mai Anh (99%), o cetăţeană vietnameză, şi Daniela Luca (1%), născută la Chişinău, iar administratorul firmei este Geanina Baicu

(28 ani), din localitatea Însurăţei, judeţul Brăila, conform datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

Cine este enigmatica antreprenoare vietnameză care deţine afacerea?

„Este soţia unuia din fraţii Neacşu, care au avut Senatorwines”, spun sursele ZF din piaţa producţiei de vin. Senatorwines, înfiinţată în 1991, unde Lucian Neacşu (61 de ani) era administrator, iar Georgică Neacşu (59 ani) era managing director, fraţi care au fost şi acţionari în business, a intrat în faliment la mijlocul anului 2022, arată datele dintr-un dosar de pe Portalul Instanţelor de Judecată. În anul 2015, antreprenorul Georgică Neacşu a povestit într-un interviu pentru Business Magazin cum a mizat, împreună cu fratele său, Lucian Neacşu, pe viticultură.

Pe atunci, colaborau cu patru distribuitori chinezi şi încheiaseră contracte cu încă opt, astfel China înghiţea peste două treimi din exporturile firmei, ceea ce însemna 45% din volumul de vânzări. În urmă cu apoape opt ani, fraţii Neacşu declarau că aveau o cramă şi peste 530 de hectare cu viţă‑de-vie, în podgorii diferite, una aflată la Însurăţei, în judeţul Brăila (246 de hectare), care produce vinuri bio, şi alta la la Tirol, în judeţul Caraş-Severin (285 de hectare). Mai târziu, au ajuns la 850 de hectare cu viţă‑de-vie, aflate în judeţele Vrancea, Vaslui, Brăila şi Caraş-Severin, se arată pe site-ul firmei.

În prezent, compania Domeniile Dropia, deţinută majoritar de Huynh Doan Mai Anh, are punct de lucru temporar în localitatea Lacu Rezii din judeţul Brăila (Ferma Senator) şi punct de lucru permanent în aceeaşi localitate, dar la Ferma Viticola, arată datele platformei Confidas.ro.

Mărirea şi decăderea imperiului licorii lui Bachus

După ce au reuşit să facă sute de milioane de lei din vânzările de vin şi să exporte în peste 20 de ţări din întreaga lume, cele mai mari pieţe fiind China, Japonia, Hong Kong, fraţii Neacşu, care au construit grupul Senator, nu se mai bucură în prezent de succes, arată datele publice. Georgică Neacşu nu mai este deloc activ în mediul de afaceri, deoarece toate cele patru companii în care a activat ca acţionar sau administrator au fost radiate, conform datelor Confidas.ro. El a fost fondator şi acţionar al Exportvin (20%) alături de Lucian Neacşu (20%) şi alţi doi români, acţionar al Nacirobăd (fosta Senator), cu 50% din părţile sociale ale firmei, alături de Lucian Neacşu, acţionar minoritar al Dent Art Expert, cu codul CAEN „Activităţi de asistenţă stomatologică”, alături de Lenuţa Neacşu, şi administrator al firmei Extensum Rei, ce oferea consultanţă pentru afaceri şi management. 

Lucian Neacşu este acum administrator special al companiei Cramele Odobeşti, deţinută de Maria Neacşu (79 ani) şi Ciprian Neacşu (35 ani), care se află în prezent în reorganizare juridică, potrivit datelor platformei Confidas.ro. Tânărul Ciprian Neacşu are şi o firmă de tip PFA prin care furnizează servicii de consultanţă în tehnologia informaţiei. De asemenea, Maria şi Ciprian Neacşu sunt acţionari şi în compania Senator Prodimpex, cu codul CAEN „Cultivarea strugurilor”, care este sub incidenţa Legii nr. 85/2014, adică este în insolvenţă. „Cramele Odobeşti au propriile vii, dar şi colaborări cu producători de struguri, având o capacitate de vinificare de 100 -200 tone/zi. Companiile din cadrul grupului au dat startul exportului în peste 20 de ţări”, se arată pe site-ul companiei.

Una dintre companiile din cadrul grupului era Senatorwines, intrată în faliment, şi alta era Exportvin, radiată. Exporturile grupului erau în peste 20 de ţări din întreaga lume, cele mai mari pieţe fiind China, Japonia, Hong Kong, Singapore, Rusia, Canada, Australia, Mexic şi SUA. Pintre brandurile aflate în portofoliul grupului se numără Branduri Occultus, Grui, Secolul 13 Grand Reserve, Glia, Suav, Nora, Monşer, Omnia, Casa Neacşu şi Hereditas.  

Care este povestea companiei Domeniile Dropia?

Domeniile Dropia este o afacere de familie, iar crama şi podgoria sunt situate lângă oraşul Însurăţei, în apropierea Deltei Dunării şi Mării Negre, se arată pe site-ul companiei. Aceasta cultivă struguri din soiurile Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Băbească Neagră, Tămâioasă Românească şi Chardonnay şi produce vinuri sub brandurile Beauty on the wing, Danubia 2850 şi Golden Sands. Compania Domeniile Dropia a fost înfiinţată în 2010 şi a avut în 2021, ultimul an pentru care există date disponibile, o cifră de afaceri de 2,67 milioane de lei, în scădere cu 20% faţă de anul precedent şi un profit de 116.000 de lei, la jumătate faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.