Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară europeană a venit în ţara noastră şi a preluat o companie agricolă românească

Autor: Florentina Niţu Postat la 22 mai 2024 15989 afişări

Andrej Babiš, fost premier ceh, a captat atenţia publică în a doua parte a anului 2023, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni (65%) al comerciantului de cereale East Grain din judeţul Cluj. Şi, tot în acelaşi an, a devenit, prin Agrofert, conglomeratul său de afaceri, unicul acţionar al distribuitorului de îngrăşăminte LAT Nitrogen Romania.

Iniţial, el a intrat în scena românească în urmă cu câţiva ani prin compania Fert Tradero, care distribuie îngrăşăminte, în principal, în vestul ţării. Cu discreţie, o artă specifică politicii, a reuşit să controleze trei companii din România, care generează împreună circa 1 miliard de lei anual, echivalentul a 200 de milioane de euro. Ce va mai cumpăra?

Agrofert se va concentra, în viitor, pe dezvoltarea prin achiziţii. De exemplu, a fost încheiată cu succes o tranzacţie cu Borealis pentru achiziţionarea diviziei sale de azot. Sunt planificate şi alte achiziţii în segmentul agricol”, se arată într-o ştire publicată de reprezentanţii Agrofert pe site în august 2023, atunci când au anunţat un profit record. În luna noiembrie a aceluiaşi an, Agrofert, cel mai mare grup de companii active în agricultura şi industria alimentară din Cehia, cu venituri de 10 miliarde de euro şi aproximativ 30.500 de angajaţi în 2022, a anunţat că va prelua 65% din acţiunile East Grain, trader de cereale din România, cu prezenţă şi Ungaria.

Aceasta este cea mai importantă investiţie externă din agrobusinessul românesc din ultimii ani şi s-a realizat printr-o majorare de capital, iar suma nu a fost dezvăluită. „Comisia Europeană a aprobat, în temeiul regulamentului UE privind fuziunile economice, preluarea controlului exclusiv al East Grain din România de către Agrofert din Cehia. Tranzacţia se referă în principal la comerţul cu cereale, seminţe oleaginoase, furaje pentru animale şi îngrăşăminte minerale”, potrivit unui comunicat de presă de la începutul luni mai, a acestui an, de pe site-ul Comisiei Europene. Tranzacţia nu ar ridica probleme de concurenţă, având în vedere poziţia limitată pe piaţă a companiei care rezultă din unirea celor două.

Astfel, Andrej Babiš, fost premier ceh, care se află în spatele gigantului Agrofert, a preluat controlul majoritar al East Grain, unul dintre cei mai mari jucători din comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase, care era deţinut anterior de mai mulţi antreprenori din România şi Ungaria. Traderul de cereale East Grain, cea mai mare companiei a grupului East, a realizat în 2022 o cifră de afaceri de peste 714 de milioane de lei, adică aproape 150 de milioane de euro.

Grupul East, condus din funcţia de director general de Tamás Vincze, a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri consolidată de 947 de milioane de lei (circa 200 mil. euro), în creştere cu 40% faţă de anul precedent, potrivit informaţiilor oferite anterior de reprezentanţii săi pentru Ziarul Financiar. East Grain colaborează cu peste 700 de fermieri mici, medii şi mari, şi se focusează pe cei care au 50, 200 sau 500 de hectare, preponderenţi în portofoliul East, conform unui interviu acordat Ziarului Financiar.

Astfel, în ultimii ani a investit câteva zeci de milioane de euro pentru a creşte capacitatea de depozitare a cerealelor în silozuri şi pentru o flotă proprie de camioane. De asemenea, East Grain are atât logistică, cât şi depozitare şi oferă servicii conexe fermierilor, iar investiţia Agrofert îi va permite să se extindă şi să se diversifice în continuare. În schimb, Agrofert va avea acces la piaţa românească de cereale, care este uriaşă în comparaţie cu cea a Cehiei. Spre exemplu, România exportă anual peste 10 milioane de tone de cereale, de peste 4 miliarde de euro, fiind cel mai mare exportator de porumb al UE şi al doilea cel mai mare exportator de grâu, după Franţa, conform statisticilor naţionale şi europene. Astfel, este un jucător important al UE pe această piaţă şi are o poziţie avantajoasă pentru export, având Dunărea şi Marea Neagră. Totodată, East Grain este un business interesant şi prin prisma diferenţierii de alte businessuri din sector şi, mai ales, faţă de multinaţionalele Ameropa, CHS, Cargill sau COFCO, cumpărând marfă de la fermieri sau firme care colectează de la mici fermieri, şi vânzând direct procesatorilor din Europa Centrală şi de Vest, care au fabrici de furaje, ulei ori bioetanol.


Agrofert este cel mai mare grup din industria agricolă şi alimentarăcehă şi slovacă, al doilea cel mai mare grup din industria chimică naţională, al doilea cel mai mare producător îngrăşăminte de azot din Europa şi al treilea cel maimare exportator intern. În ceea ce priveşte investiţiile, Agrofert este unul dintre cei mai mari investitori din Cehia, Slovacia şi Germania, şi un investitor important în Ungaria. Sursa: site-ul companiei


În 2022, reprezentanţii East Grain spuneau că 50% din producţia comercializată merge către procesatori din România. „Agrofert este foarte interesată de dezvoltarea în continuare a East Grain. Petr Cingr (vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Agrofert), Libor Němeček (membru al consiliului de administraţie al Agrofert) şi Andreas Klamminger (director general al Fert-Tradero srl aparţinând concernului Agrofert) vor deveni astfel noi membri ai consiliului de administraţie al East Grain”, conform datelor de pe site-ul propriu. În anul 2023, Agrofert a finalizat şi achiziţia diviziei de prelucrare a azotului a companiei Borealis din Austria, care avea în spate OMV şi fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala. Borealis era prezent de mai mulţi ani şi pe piaţa locală prin compania Borealis LAT Romania, care acum a devenit LAT Nitrogen Romania. Firma are depozite şi puncte de vânzare în special în zona de sud a ţării şi este un jucător important pe piaţa de îngrăşăminte, fiind condusă de cea mai puternică româncă din agrobusiness, Ofelia Nalbant. „LAT Nitrogen este unul dintre principalii furnizori europeni de produse pe bază de azot pentru piaţa îngrăşămintelor şi a produselor chimice industriale. Compania a fost creată prin achiziţionarea companiei Borealis Fertilizer, Technical Nitrogen şi Melamine de către Agrofert în 2023. LAT Nitrogen are aproape 2.000 de angajaţi în Europa şi are unităţi de producţie situate în Austria, Franţa şi Germania”, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Grupul este prezent în 15 ţări, iar în România a intrat iniţial în urmă cu câţiva ani prin compania Fert Tradero, care distribuie îngrăşăminte, în principal, în vestul ţării, având sediul în Timişoara. Astfel, Andrej Babiš, fost premier ceh, controlează acum trei companii din România, care generează împreună circa 1 miliard de lei anual, echivalentul a 200 de milioane de euro, iar sursele Business Magazin din piaţa românească de agrobusiness spun că analizează în continuare businessuri pe care să le cumpere, având chiar discuţii cu reprezentanţii unora, care fac tot distribuţie de cereale, dar şi de inputuri agricole. „Producţia de îngrăşăminte este unul dintre segmentele cheie ale grupului Agrofert şi avem încredere în viitorul său în Europa. Prioritatea noastră, acum, va fi integrarea afacerii cu azot a Borealis în grupul Agrofert, care ne va permite să ne dublăm capacitatea de producţie şi, în acelaşi timp, să intrăm pe noi pieţe, şi anume Franţa, ţările Benelux, Bulgaria şi Serbia. Obiectivul nostru, în calitate de investitor strategic, este de a dezvolta operaţiunile existente şi de a investi în continuare în modernizarea şi durabilitatea acestora”, declarau reprezentanţii Agrofert în 2023 odată cu achiziţia Borealis, fapt ce explică interesul pentru companii care se ocupă de distribuţie. Compania Agrofert a fost înfiinţată în 1993 ca o companie axată pe comerţul cu îngrăşăminte, cu doar 4 angajaţi. În prezent, grupul Agrofert cuprinde peste 200 de companii, controlate majoritar, minoritar sau administrate, care îşi desfăşoară activitatea în producţia chimică, agricultură, producţia alimentelor, silvicultură, prelucrarea lemnului, tehnologia şi ingineria funciară, logistică şi transport, resurse regenerabile şi mass-media, potrivit datelor de pe site-ul său. „Agrofert este, de asemenea, cel mai mare grup din industria agricolă şi alimentară cehă şi slovacă, al doilea cel mai mare grup din industria chimică naţională, al doilea cel mai mare producător îngrăşăminte de azot din Europa şi al treilea cel mai mare exportator intern. În ceea ce priveşte investiţiile, Agrofert este unul dintre cei mai mari investitori din Cehia, Slovacia şi Germania, şi un investitor important în Ungaria.” 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.