Banii negri ai halatelor albe - cum au ajuns "atentiile" la opt zerouri

Autor: Razvan Muresan, Razvan Muresan Postat la 24 octombrie 2010 167 afişări

Valoarea banilor negri care se duc anual in sistemul sanitar din Romania este de cel putin 300 de milioane de euro, potrivit Bancii Mondiale. Fie ca sunt cadouri de la pacienti sau stimulente ale companiilor farmaceutice pentru medici, sumele care se plimba catre halatele albe sunt consistente. Cine are de pierdut si de castigat din acest joc?

"Nu stim daca cifra e reala sau nu, dar e evident pentru toata lumea ca circula bani nefiscalizati. Sunt de acord ca sunt multi bani." Cristian Vladescu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din domeniul Sanatatii Publice, sustine ca banii circula pe trei paliere: dinspre pacient catre medic, dinspre companiile farmaceutice catre medici si dinspre companii catre personalul administrativ, iar "ordinea de marime e de fapt inversa".

Chiar raportul asumat de Ministerul Sanatatii constata ca platile informale limiteaza si ingreuneaza accesul la diferite servicii spitalicesti, aceasta practica actionand in multe cazuri ca o metoda de rationalizare de facto a serviciilor medicale oferite. George Haber, fostul presedinte al Societatii Nationale a Medicilor de Familie, spune ca platile pacientilor catre medici nu sunt o problema cat timp vin din semn de recunostinta: "Conditionarea actului medical de cererea unor stimulente este inacceptabila, insa exista cazuri in care se intampla".

In viziunea medicului, noul sistem de coplata, prin care pacientii se vor vedea nevoiti sa plateasca pentru consultatiile oferite de medic, nu va reusi sa asigure reducerea platilor informale din spitale, ci eventual sa mai aduca fonduri suplimentare pentru unitatile de tratament. Practic, presiunea asupra pacientului va creste, iar in acest scenariu e greu de spus daca isi va mai putea permite sa plateasca. Desigur, asa cum arata studiul Bancii Mondiale, si traditia joaca un rol important in oferirea stimulentelor si, probabil, va fi greu sa se renunte la ea.

Potrivit raportului Ministerului Sanatatii privind Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor, opinia generala este ca majoritatea personalului sanitar da impresia, mai mult sau mai putin explicit, ca asteapta plata unei sume suplimentare pentru prestarea serviciilor medicale. In multe cazuri, aceasta "asteptare" este aratata treptat, incepand cu vaga sugestie si ajungand chiar la refuzul de a presta serviciul in cauza. Aceasta poate sa fie una dintre explicatiile pentru care unii pacienti din sectiile de chirurgie pot ramane in spital pentru un episod complet de internare, dar fara a fi operati. "Medicilor care nu practica asemenea metode nu le vine sa creada existenta acestui fenomen si neaga cu vehementa existenta lui", se mai precizeaza in document.

O alta latura a platilor informale vine din partea companiilor farmaceutice catre medici si are in vedere prescrierea anumitor produse farmaceutice in detrimentul altora. Si cata vreme in Romania un medicament din trei vandute anual este original (aflat sub protectia unui brevet), insa valoric, ponderea totala a acestui tip de medicamente este de aproape trei sferturi din piata, cu mult peste media din alte tari din Europa Centrala si de Est, batalia este tot mai mare.

Dupa multi ani in care am devenit bolnavi de originalitate, noul sistem de compensare avantajeaza produsele generice, compensandu-se practic cel mai ieftin medicament din fiecare arie terapeutica. "Presiunea companiilor de medicamente originale asupra medicilor va creste in mod cert, iar marii jucatori au contraargumente suficiente pentru a putea anihila slabiciunile noilor grile", spune George Haber. Medicul anticipeaza ca, cel mai probabil, vor creste donatiile catre spitale, ceea ce e de acceptat data fiind situatia dificila pe care o traverseaza, urmarindu-se ca medicii sa ramana in minte cu numele respectivelor produse si sa le prescrie mai departe.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/banii-negri-ai-halatelor-albe-cum-au-ajuns-atentiile-la-opt-zerouri-7529816
7529816
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.