Are 27 de ani şi a renunţat la antreprenoriat ca să muncească pentru alţii: le-a mărit afacerea de zece ori în criză

Autor: Ioana Matei Postat la 13 februarie 2014 6015 afişări

După o experienţă de antreprenor nereuşită la vârsta majoratului, Octavian Moroianu a preluat activităţile subsidiarei locale a companiei ungureşti Decor Floor, specializată în vânzarea de mochete premium, şi a mers contra curentului în fiecare an de criză.

Are 27 de ani şi a renunţat la antreprenoriat ca să muncească pentru alţii: le-a mărit afacerea de zece ori în criză

A realizat atunci că munca de antreprenor nu este potrivită pentru el şi s-a angajat drept consultant într-o companie de project management, iar apoi ca sales team leader într-o companie de distribuţie de materiale de construcţii, de unde a fost recrutat de reprezentanţii Decor Floor. A acceptat jobul de sales team leader în compania ungurească în 2009, fiind subordonat unui director regional care s-a retras la câteva luni după ce el şi-a început activitatea. Primul client pe care l-a avut a fost P&G, pentru care „îmi aduc aminte şi tipul de plintă pe care l-am folosit„.

CREŞTEREA VENITURILOR COMPANIEI ÎN CONTRAST CU SITUAŢIA PIEŢEI ESTE NORMALĂ, DIN PUNCTUL DE VEDERE AL LUI MOROIANU: „Este o evoluţie naturală pentru o companie cu o echipă tânără de vânzări„. Alcătuită în prezent din şapte agenţi, cu media de vârstă de 27 de ani, firma are în portofoliu proiecte precum Sky Tower, Nusco Tower, Lake View sau Euro Tower, AFI Business Park, clădirea The Hospice şi mai multe clinici private. Printre proiectele de anul trecut se numără centrul de afaceri Hermes Business Campus, cu o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi, pentru care valoarea contractului este de circa 650-700.000 de euro, dar şi proiectul de relocare a birourilor TeamNet, cu o suprafaţă de 11.000 mp.

În portofoliul de clienţi se numără şi instituţii financiar-bancare, precum Raiffeisen Bank, City Bank şi Banca Transilvania - „acestea aduc un volum constant de 3.000 de metri pătraţi pe an, în timp ce clădirile de birouri aduc suprafeţe chiar şi de cinci ori mai mari„.

Creşterea cifrei de afaceri prin proiectele contractate se reflectă direct în bonusurile salariaţilor. Pentru Sky Tower, de pildă, cel mai mare bonus acordat la final de an unui agent de vânzări a fost de 15.000 de euro, pe baza profitului realizat de acesta. Bonusurile sunt duble faţă de anul trecut şi variază între 15.000 şi 25.000 de euro, potrivit lui Moroianu. La sediul-mamă, în Budapesta, valoarea acestora este chiar şi mai ridicată, cel mai mare bonus acordat până acum fiind de 70.000 de euro. „Avem un sistem în care fiecare angajat poate să vadă în orice moment al zilei sistemul de bonusare şi cum se încadrează în momentul respectiv.

Indicele de profitabilitate al companiei pentru angajaţi este public, iar bonusul se acordă în funcţie de marja de profit adusă de proiectul contractat de agent„, explică Moroianu. „Astfel, fiecare dintre agenţii de vânzări este un mic antreprenor.„ Bonusurile, care pot ajunge să reprezinte de trei-patru ori mai mult decât valoarea anuală a salariului, „nu pot fi atinse în şase luni de la angajare„, ci este nevoie de viziunea pe termen lung a angajaţilor, iar acesta este unul dintre motivele pentru care firma se confruntă cu o rată ridicată de plecare a angajaţilor. „Am făcut un calcul şi am ajuns la concluzia că trei din zece noi angajaţi nu rezistă mai mult de 12 luni. Dacă trec pragul critic de un an, încep să înţeleagă sistemul de bonusare şi beneficiile.„ De altfel, din echipa iniţială de vânzări a mai rămas un singur membru, în prezent sales team leader pe divizia de contract business, singurul „care s-a adaptat la cerinţe„. 


 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/are-27-de-ani-si-a-renuntat-la-antreprenoriat-ca-sa-munceasca-pentru-altii-le-a-marit-afacerea-de-zece-ori-in-criza-12072274
12072274
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori