Cine lupta pentru primul loc pe piata carnii de pui

Postat la 29 martie 2009 818 afişări

Lupta pentru primul loc pe piata carnii de pui s-a terminat anul trecut cu bine pentru Transavia, care si-a atins tinta de 100 de milioane de euro cifra de afaceri. Batalia se muta acum pe al doilea loc din top, unde fostul lider, Agricola Bacau, ar putea fi amenintat de grupul libanez Agroli, care planuieste investitii in abator, ferme greenfield si magazine de aproape 40 de milioane de euro in urmatorii doi ani.

“Este un paradox”, recunoaste Ioan Popa, directorul general si proprietarul producatorului de carne de pui Transavia. Omul de afaceri vorbeste la telefon din masina in timp ce se indreapta dinspre Alba, unde este sediul central al afacerii Transavia, catre Brasov, unde se afla cel de-al doilea centru de greutate al companiei, Agricola Brasov, companie pe care Popa a cumparat-o in 2007.

Practic, anul trecut, proprietarul Transavia a integrat in grup atat achizitia de la Brasov, cat si Cerealcom Alba Iulia, dar a si investit 21 de milioane de euro in retehnologizare, realizand astfel o dublare a cifrei de afaceri (de la 50 mil. euro in 2007 la 100 mil. euro in 2008). Paradoxul despre care vorbeste Ioan Popa este reprezentat insa de vanzarile pe care le-a avut Transavia in ianuarie si februarie 2009: “Au fost cu aproape 50% mai mari decat cele din ianuarie si februarie 2008, desi toata lumea spune ca e criza”. Omul de afaceri recunoaste ca e criza, dar are si o explicatie: este vorba despre scumpirea carnii de porc si vita din primele luni ale anului, care au facut din carnea de pui “cea mai ieftina proteina”. Trendul din primele luni il face pe Ioan Popa sa vada o crestere cel putin curajoasa pentru acest an, de 30%: “Cresterea va veni din vanzari, deoarece ne-am marit capacitatea de productie (anul acesta vom produce peste 50.000 de tone de carne) si am investit in marketing”.

Ioan Popa se refera aici atat la cele doua campanii de media desfasurate, dar si la lansarea unui nou brand de produse congelate - Papane, care s-a alaturat brandurilor Frateus, Ella Bella sau Fragedo.

Saltul Transavia la afaceri de noua cifre a schimbat clasamentul producatorilor de carne de pui, dominat anii trecuti de Agricola Bacau, care a incheiat 2008 cu afaceri de 104 milioane de euro (din care 74 de milioane de euro au fost aduse de vanzarile Agricola International, producatorul de carne de pasare, in crestere cu 10% fata de 2007).

De fapt, piata s-a schimbat mai mult anul trecut, odata cu reluarea exporturilor, dupa interdictia de trei ani din cauza gripei aviare. “Este neaparata nevoie sa atingem un echilibru intre importuri si exporturi”, spunea la mijlocul anului trecut Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), intr-o conferinta de presa. Van era atunci foarte suparat din cauza diferentei dintre export (5%) si import (30%), pe o piata care ar avea capacitatea de a produce peste necesarul de consum intern. Acum, la mai bine de jumatate de an distanta, Ilie Van este mult mai optimist: “Primele luni ale lui 2009 au adus rezultate foarte bune producatorilor din Romania”. Datele UNCPR arata ca anul trecut piata carnii de pui (incluzand carnea procesata) a ajuns la 700-800 de milioane de euro, cu 20-25% mai mult decat in 2007.



Pentru anul acesta, presedintele UNCPR se asteapta la o crestere mai temperata a vanzarilor, de 10-15%, insa nu se teme de o scadere a consumului, ba chiar crede ca Romania va putea profita in aceasta perioada, avand produse destul de ieftine. Van mizeaza ca importurile vor scadea din cauza situatiei economice internationale si a cursului de schimb, ceea ce va lasa mai mult loc pe piata interna producatorilor locali: “Anul trecut am importat 114.000 de tone, iar in 2009 ma astept la maxim 75.000 de tone”. Cat despre exporturi, Ilie Van crede ca se vor dubla in 2009.

Toti producatorii locali asteapta destul de mult de la cresterea exportului. Grigore Horoi, presedintele grupului Agricola Bacau, spune ca anul trecut a livrat piept de pui si semipreparate in special catre Grecia si Olanda: “Anul trecut am reluat livrarile pe piata Uniunii Europene, iar vanzarile au ajuns la circa 2.000 de tone (aproximativ 10% din totalul productiei in viu a companiei)”.

Cu toate acestea, anul nu a inceput prea optimist pentru unii producatori, care accepta ca au probleme in a controla costurile si in a realiza investitiile pe care si le-au propus. La inceputul acestui an, Agricola Bacau a anuntat decizia de a renunta la circa 200 de angajati prin externalizarea unor departamente ale grupului, reorganizand compania in unitati de business independente.

Grigore Horoi, Agricola Bacau: “Anul acesta vom privi cu mai mare atentie tendintele de pe piata

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/cine-lupta-pentru-primul-loc-pe-piata-carnii-de-pui-4099152
4099152
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.