Cum ajuns un tânăr care şi-a deschis un magazin în subsolul casei să aibă o avere de peste 12 miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 12 august 2024 41671 afişări

Cum ajuns un tânăr care şi-a deschis un magazin în subsolul casei să aibă o avere de peste 12 miliarde de dolari

Călătoria lui Michael Rubin – de la un extrem de tânăr antreprenor cu un magazin de schi în subsolul casei la un jucător important în industriile de e-commerce şi în sportul american –  este marcată de investiţii strategice, afaceri de succes şi creştere constantĂ. Abilitatea sa de a identifica oportunităţi şi de a se adapta în momente dificile i-a consolidat reputaţia ca vizionar în afaceri şi sport. Cum a ajuns la o avere netă de 12 miliarde de dolari?

Michael Gary Rubin s-a născut pe 21 iulie 1972 în Philadelphia, Pennsylvania, într-o familie în care mama (Paulette) avea profesia psihiatru, iar tatăl (Ken) era veterinar. A crescut într-o familie evreiască în Lafayette Hill, oraş din acelaşi stat american, manifestându-şi spiritul antreprenorial de la o vârstă fragedă. La 12 ani, a început o mică afacere de ajustare a echipamentelor de schi în subsolul casei în care trăia şi, doi ani mai târziu, a folosit 2.500 de dolari din cadourile de Bar Miţva pentru a deschide un magazin cu articole de schi, numit Mike’s Ski and Sport.

Până la 16 ani, businessul lui Rubin a acumulat datorii de 120.000 de dolari. Cu un împrumut de 37.000 de dolari de la tatăl său, condiţionat de frecventarea facultăţii, a reuşit să îşi achite creditorii. Rubin a continuat să opereze afacerea, deschizând alte patru magazine de schi înainte de a termina liceul. A renunţat la facultate după numai un semestru, întrucât cu banii împrumutaţi de la un prieten – respectiv circa 17.000 de dolari – a cumpărat echipamente de schi pe care le-a vândut apoi la un preţ considerabil mai mare, conform Investopedia.

Tânărul a folosit profiturile din această tranzacţie pentru a-şi vinde magazinele de schi şi a fondat, în schimb, KPR Sports, un fel de outlet cu echipamente sportive, numit după iniţialele părinţilor săi. Până în 1993, KPR atinsese vânzări anuale de 1 milion de dolari, iar până în 1995 crescuse la venituri anuale de 50 de milioane. Atunci, Rubin a achiziţionat 40% din capitalul social al producătorul de încălţăminte sport pentru femei Rykä.

În 1998, viitorul miliardar a fondat Global Sports Incorporated, care s-a transformat apoi în GSI Commerce, o companie de e-commerce pe care antreprenorul a vândut-o în 2011, când avea 38 de ani, către eBay, în schimbul sumei de 2,4 miliarde de dolari, câştigând astfel 150 de milioane de dolari. Având în vedere că eBay nu dorea decât activităţile de îndeplinire a comenzilor din cadrul GSI pentru a putea concura cu Amazon, Rubin a putut să răscumpere activităţile de consum ale companiei la un preţ extrem de mic şi să creeze astfel o nouă firmă, Fanatics Inc – un business specializat în vânzarea de articole sportive licenţiate, unde deţine funcţia de CEO.

Antreprenorul a încheiat parteneriate semnificative pentru Fanatics cu peste 900 de ligi profesionale şi colegiale din Statele Unite, precum NFL (campionatul naţional de fotbal american) şi MLB (campionatul naţional de baseball din SUA), potrivit Business Insider.

La începutul pandemiei de Covid-19, el a transformat o fabrică Fanatics de uniforme MLB pentru a produce halate şi echipamente de protecţie pentru lucrătorii din prima linie, precum doctori, paramedici şi asistenţi medicali. În acest mod, în 2020, Rubin a strâns 350 de milioane de dolari pentru Fanatics, ducând evaluarea companiei la 6,2 miliarde de dolari. Până în martie 2021, Fanatics a obţinut încă 320 de milioane de dolari, urmate de 325 de milioane de dolari în august 2021, ridicând evaluarea la 18 miliarde de dolari.    ■

Carte de vizită

1. În vârstă acum de 52 de ani, Michael Rubin s-a născut într-o familie evreiască din statul american Pennsylvania. Şi-a deschis prima afacere la 12 ani;

2. Cu 2.500 de dolari – cadouri de Bar Miţva – şi capital furnizat de tatăl său, Rubin a pus la doar 14 ani bazele unui magazin de echipamente de schi;

3. Doi ani mai târziu, afacerea avea datorii de peste 100.000 de dolari. Cu un împrumut de la tatăl său, Rubin a adus firma pe linia de plutire, reuşind să o vândă şi să înfiinţeze o altă companie la începutul studenţiei;

4. Anii 1990 i-au adus omului de afaceri o serie de succese, precum înfiinţarea firmei de comerţ digital GSI Commerce, vândută ulterior către eBay pentru 2,4 miliarde de dolari;

5. Rubin are în prezent o avere netă de 11,5 miliarde de dolari, conform Forbes. Până recent, a fost partener al echipei de baschet Philadelphia 76ers. Din 2019, este copreşedinte al REFORM Alliance, o organizaţie ce îşi propune reformarea sistemului judiciar din SUA, unde este acţionar şi rapperul miliardar Jay-Z.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.