„În procesul de transformare digitală vorbim despre schimbări în foarte multe arii”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 27 aprilie 2025 34 afişări

„În procesul de transformare digitală vorbim despre schimbări în foarte multe arii”

...spune Mihaela Pisai, digital & technology platform director, Coca-Cola HBC Romania. Transformarea se regăseşte de la simpla actualizare a tehnologiei şi până la adaptarea la noi procese de lucru. 


Mihaela Pisai, digital & technology platform director, Coca-Cola HBC Romania

Vârstă: 38 de ani

Cifră de afaceri (2022): >3,2 mld. lei

Profit net: >349 mil. lei

Număr de angajaţi: 1.457


„Orice schimbare vine cu o doză naturală de rezistenţă, dar cred că este important să construim mediul potrivit, în care noile procese sau comportamente să poată fi uşor de adoptat”, spune Mihaela Pisai, care are o experienţă de 17 ani în domeniul bunurilor de larg consum, în 2013 s-a alăturat Coca-Cola HBC România, iar în 2022 a preluat rolul actual. 

Coca-Cola HBC, liderul pieţei de băuturi răcoritoare, a raportat pentru anul trecut în România volume mai mici cu 2,5% pe fondul mediului economic plin de provocări, însă declinul a fost mai mic decât cel din 2023, atunci când producătorul a închis cu un minus de peste 8%, conform datelor din raportul anual al grupului.

„Volumele din România au fost influenţate de mediul economic plin de provocări după ce a fost introdusă taxa pe zahăr în ianuarie, lansarea Sistemului Garanţie-Returnare în noiembrie 2023 şi creşterea TVA în 2023“, se arată în cel mai recent raport al Coca-Cola HBC. Astfel, în 2024 categoria de băuturi carbogazoase din portofoliul companiei a scăzut cu mod-single digits (4-6%), în timp ce categoria de carbonatate a crescut cu low-single digits (până în 4%), iar cea de energizante a avut un declin de low-teens (10-15%).

Care este obiectivul de carieră pe care îl ai în prezent?

În urmă cu şase ani, Grupul Coca-Cola HBC a pornit într-o călătorie de transformare digitală. Ne-am propus să accelerăm creşterea folosind tehnologia, cu focus pe rezultatele de business dorite.

Ca funcţiune, avem un rol important în a oferi soluţiile potrivite, atât pentru clienţii noştri cât şi pentru colegii din toate departamentele. Îmi propun ca, alături de echipa pe care o coordonez, să implementăm iniţiative care să aducă valoare, să creeze experienţe pozitive sau să contribuie la eficienţa operaţională. Totodată, am ca obiectiv să ofer echipei cadrul necesar pentru a creşte şi pentru a-şi îndeplini propriile obiective de dezvoltare.

Care sunt principalele provocări pe care le ai în atingerea obiectivului şi cum ţi-ai propus să le depăşeşti?

În această perioadă lucrăm activ la managementul schimbării. Folosind un clişeu actual - „schimbarea este singura constantă” - în procesul de transformare digitală vorbim despre schimbări în foarte multe arii: de la simpla actualizare a tehnologiei şi până la adaptarea la noi procese de lucru. Orice schimbare vine cu o doză naturală de rezistenţă, dar cred că este important să construim mediul potrivit, în care noile procese sau comportamente să poată fi uşor de adoptat.

Totul se întâmplă prin contribuţia semnificativă a echipelor crossfuncţionale. Buna colaborare, alături de prioritizarea şi reprioritizarea constantă a activităţilor, sunt esenţiale în a depăşi provocările inerente. De asemenea, o strategie care s-a dovedit foarte utilă a fost să definesc o listă a lucrurilor non-negociabile, critice pentru implementarea strategiei noastre digitale. 

Care sunt calităţile pe care le apreciezi cel mai mult la colegii din echipele pe care le coordonezi? Dar defectele pe care nu le poţi tolera?

Sunt norocoasă să am alături oameni care mă inspiră, de la care învăţ şi care mă motivează. Sunt câteva lucruri pe care le apreciez şi le văd în fiecare zi în jurul meu:  pasiunea şi energia de a realiza un proiect, de la idee la implementare, şi rezilienţa în acest proces; empatia, abilitatea de a pune şi latura umană în balanţă şi a înţelege punctul de vedere al fiecăruia. Am colegi cu o experienţă vastă în multe arii, versa-tilitatea lor, abilitatea de a vedea lucrurile în ansamblu şi de înţelege impactul fiecărei activităţi sunt nepreţuite. De cealaltă parte, cred că unul dintre lucrurile care contribuie de multe ori la disfuncţional-ităţi este lipsa de asumare, pe care mi-am propus să o descurajez.

Cum îţi dezvolţi continuu abilităţile de leadership şi management? Participi la cursuri de speciali-tate, seminare, citiţi cărţi sau ce modalitate preferi?

Fac parte dintr-o organizaţie în care creşterea personală şi profesională sunt nu doar o valoare, ci şi o realitate. Avem la dispoziţie multe instrumente de învăţare continuă, atât prin platformele interne cât şi prin cursuri externe. În cadrul organizaţiei am obţinut certificările de Scrum Master (Agile), facilitator De-sign Thinking, am participat la cursuri de Leadership şi Change Management, iar pentru acesta din urmă dau mai departe cunoştinţele însuşite prin sesiunile de training intern. Mi-am extins portofoliul de arii de învăţare şi prin iniţiative personale - cu subscripţii Masterclass şi podcasturi pe care le ascult cu interes. Pentru că am o fetiţă de 7 ani, în ultima perioadă au dominat cărţile din sfera parentingului, însă recent m-am reîntors la cărţile de business - ultimele citite au fost Drive a lui Daniel Pink, care dezbate conceptul de motivaţie, şi Atom-ic Habits a lui James Clear.

Mai este loc de lectură în agenda unui lider al prezentului? Ce citeşti şi care sunt titlurile preferate?

Sunt de părere că fără lectură este imposibil să fii un lider al prezentului. Cărţile au puterea de a ne transforma, fie că vorbim despre beletristică, dezvoltare personală sau business. Citesc destul de mult în sfera de dezvoltare personală (business, parenting). Autorii mei preferaţi din acest moment sunt Matt Haig şi Fredrik Backman. Citesc acum „Un bărbat pe nume Ove”, a lui Backman, şi aştept cu nerăbdare apariţia ultimei cărţi a lui Haig. Sunt fascinată în primul rând de poveştile lor de viaţă, de modul în care fiecare dintre ei a ajuns scriitor, şi găsesc în cărţile lor multe teme cu care rezonez la nivel personal. Dar cred că putem găsi inspiraţie în multe genuri de scriitură. Întrebarea mi-a amintit de una dintre cărţile de copii pe care le citeam împreună cu fiica mea. Se numeşte „Nu vreau să fiu broască”, de Dev Pett şi Mike Bold, şi construieşte în jurul unei metafore despre acceptarea de sine şi despre ceea ce ne face pe fiec-are din noi unici şi puternici. 



BUSINESS Magazin a lansat şi anul trecut catalogul 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Sub umbrela „Rising Stars: Cum schimbă liderii din noile generaţii businessul românesc?”, ediţia din 2024 a catalogul şi-a propus să releve faptul că liderii de afaceri din noile generaţii sunt la fel de dornici să genereze profituri ca şi generaţiile anterioare, dar nu cu orice preţ, fiind primii executivi care fac trece-rea spre o libertate şi o relaxare asumate. Mihaela Pisai, digital & technology platform director, Coca-Cola HBC Romania, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include la ediţia cata-logului din 2024.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.