Milioane de euro din fructe, legume şi alimente congelate
Chiar dacă acum nu mai sunt ticsite ca altădată, în coşurile de cumpărături tot ajung produse. Doi antreprenori s-au uitat atât de atent la fructele, legumele şi alimentele congelate preferate de români încât au ajuns anul trecut la afaceri de 50 de milioane de euro din distribuţia de produse cu temperatură controlată.
De la cele cinci baxuri de banane, afacerea a ajuns acum să aibă o fabrică de produse congelate la Constanţa, patru depozite cu capacitate de 400 de tone în Galaţi, Constanţa, Bacău şi Oradea, un depozit de 1.000 tone în Bucureşti şi unul de 1.500 de tone în Afumaţi, specializat pe fructe şi legume proaspete.
Pentru a ajunge însă la asemenea dimensiuni, a fost nevoie de investiţii însemnate. De pildă, Alfredo a cheltuit recent 230.000 de euro pentru o linie de sortare şi ambalare a fructelor şi legumelor, iar pentru 2012 este bugetată o investiţie de 100.000 de euro într-o linie de calibrare a produselor congelate la Constanţa. Dărmănescu s-a arătat reticent în a povesti cum au reuşit, de-a lungul anilor, să se finanţeze, argumentând că au reinvestit profitul şi au contractat credite. El povesteşte însă că la începutul drumului ca antreprenor a împrumutat de la tatăl său 10.000 de dolari, "o mulţime de bani la acea vreme, dar i-am dat înapoi".
De doi ani firma şi-a început activităţile şi pe piaţa bulgărească, unde vinde fructe şi legume proaspete mai ales prin intermediul lanţurilor de magazine (Kaufland, Billa şi Metro), dar şi către distribuitori locali. "Anul trecut vânzările de pe piaţa vecină au ajuns la 4,5% din total, iar pentru 2012 ne-am propus să depăşim 6%", declară Daniel Nistor.
În piaţa produselor congelate consumul, plasat la un nivel mic prin comparaţie cu media europeană, se află pe o uşoară pantă ascendentă. Mizând pe acest lucru, companiile îşi dezvoltă activităţile, fie că este vorba de produse gata preparate (cum se regăsesc în portofoliul Agricola Bacău) sau deserturi. Antreprenorii care au dezvoltat afacerea CarmOlimp, cu activităţi în domeniul producerii de mezeluri, lactate, retail şi agricultură, au în desfăşurare investiţii pentru extinderea gamei de produse cu deserturi congelate, pe care însă plănuiesc să le vândă în principal peste hotare.
Un alt exemplu este familia libaneză Halawani care a vândut firma de distribuţie Agroalim către Smithfield şi a investit într-o fabrică de patiserie congelată la Olteniţa (judeţul Călăraşi). Spaţiul de producţie, iniţial destinat procesării lactatelor, a fost reutilat pentru patiserie şi prăjituri congelate, vândute sub umbrela mărcii Panovia. Cifra de afaceri a ajuns la sfârşitul anului trecut la 2,8 milioane de euro, cu 30% mai mult faţă de 2010, iar libanezii au ca principală ţintă, pe viitor, exportul către ţări din Orientul Mijlociu. Una peste alta, există atât în România, cât şi peste hotare nişe în care afacerile pot înflori chiar şi în vreme de criză.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro