LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Povestea omului ce a transformat o distracţie învăţată de la mama lui, când era mic şi bolnav, într-o afacere de miliarde de dolari cunoscută în toată lumea

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 08 noiembrie 2024 21017 afişări

Povestea omului ce a transformat o distracţie învăţată de la mama lui, când era mic şi bolnav, într-o afacere de miliarde de dolari cunoscută în toată lumea

Pe când era copil, omul care avea să devină fondatorul companiei Mars a transformat ceea ce nu reprezenta decât o simplă distracţie pe timp de boală într-o afacere care avea să înregistreze venituri anuale de zeci de miliarde de dolari şi să deţină în timp branduri ca M&Ms, Skittles, Bounty şi Milky Way. Care a fost traseul lui Franklin Mars şi cu ce dificultăţi s-a confruntat el de-a lungul parcursului său de antreprenor?

Omul de afaceri american Franklin Clarence Mars, fondatorul companiei care îi poartă astăzi numele de familie, cunoscută în întreaga lume pentru dulciurile pe care le produce, s-a născut pe 24 septembrie 1883. Fiul său, Forrest Edward Mars, a creat o serie iconică de produse, precum M&M’s şi batonul Mars, şi a fondat fabrica de ciocolată Ethel M.

Mars tatăl s-a născut în statul american Minnesota. Copil fiind, mama sa l-a învăţat să prepare de unul singur bomboane de ciocolată, încercând să-l distreze în timp ce se recupera după un caz uşor de poliomielită – boală întâlnită adesea la acea vreme, de care a suferit şi preşedintele american Franklin D.

Roosevelt.

La 19 ani, deci după ce a înţeles că dulciurile se pot transforma uşor într-o afacere, Mars a început să vândă produse din melasă, însă adevărata sa carieră antreprenorială a început în 1911, când, împreună cu soţia sa de la acea vreme, a deschis fabrica Mars Candy, în Tacoma, Washington, oraş aflat la câţiva kilometri de oceanul Pacific.

Fabrica producea şi vindea bomboane en-gros, însă nu a reuşit să ţină pasul cu rivalii de la Brown & Haley, activi în acelaşi oraş. Neînfrânt însă, omul de afaceri a schimbat din nou statul, ajungând de data aceasta în Minneapolis, Minnesota, unde a înregistrat societatea
Mar-O-Bar.

Compania s-a concentrat de data aceasta pe producţia de batoane de ciocolată, adoptând în timp denumirea pe care o poartă şi astăzi – Mars Inc., conglomerat care anul trecut a avut vânzări de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

În 1923, a adoptat ideea fiului său, Milky Way, care a devenit în timp cel mai bine vândut produs al companiei. Franklin Mars s-a mutat, în 1929, în Illinois, unde a devenit în timp căpitan onorific al departamentului de poliţie din Oak Park, în apropiere de Chicago. Un an mai târziu, firma lui Mars a creat batonul Snickers, un alt brand „fanion”.

Omul de afaceri a murit din cauza unor complicaţii cardiace şi renale în 1935 şi a fost înmormântat iniţial pe moşia sa de 500 de hectare – The Milky Way Farm. Compania a trecut pe numele fiului său Forrest.

În 2023, Forbes a clasat Mars pe locul patru în topul celor mai mari companii private din SUA, nelistate la bursă, cu o evaluare de 47 de miliarde de dolari. Grupul număra circa 140.000 de angajaţi la finele anului trecut.  

 

Carte de vizită

1. Franklin Clarence Mars s-a născut în 1883 într-o comună din statul american Minnesota, care la ultimul recensământ nu număra nici 200 de oameni – Walden Township.

2. Când era copil, mama sa l-a învăţat să prepare bomboane de ciocolată în timp ce viitorul om de afaceri îşi revenea dintr-un uşor caz de poliomielită;

3. Nefiind străin de eşecuri, şi-a concentrat viitoarele afaceri pe producţia de dulciuri;

4. A fondat în 1911 compania care avea să devină Mars Inc., deţinătoare acum a unora dintre cele mai cunoscute branduri de dulciuri din lume;

5. Compania a fost moştenită de fiul său Forrest, cel care avea să transforme Mars Inc. în gigantul de astăzi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.