Povestea româncei care şi-a construit propria afacere pornind de la o nevoie personală, pentru care piaţa nu oferea o soluţie
Andreea Mogoşanu a pus bazele brandului de bijuterii Moogu dintr-o nevoie personală, aceea de a purta cercei bold, mari, diferiţi – într-o piaţă care nu oferea nimic în această direcţie. Aşa că i-a făcut singură, punând bazele unui brand de bijuterie care nu vrea să urmeze neapărat trenduri, ci să spună poveşti. Primii cercei au fost aşa cum şi-a dorit - sculpturali, cu volum şi atitudine. Ce a urmat de la aceste prime piese pentru Moogu?
Brandul de bijuterie Moogu a prins formă încă din 2013 şi a crescut organic, odată cu fondatoarea Andreea Mogoşanu, dar şi cu femeile care au început să se regăsească în acest tip de bijuterie. „Am studiat artele, mai exact designul, dar cea mai valoroasă experienţă a venit din anii petrecuţi ca art director, unde am învăţat să pornesc de la o idee şi să o transform într-un concept coerent, cu identitate. O altă lecţie importantă a fost lucrul direct cu oamenii şi cu emoţiile lor – ceva ce m-a pregătit perfect pentru universul bijuteriei. Astăzi sunt antreprenor full-time, iar Moogu nu mai este doar un brand – este un spaţiu în care trăiesc, creez şi simt zi de zi”, a povestit Andreea. Pentru a crea primele piese a pus la bătaie economiile personale, mult timp şi dedicare.
Însă pe parcurs, ea a reinvestit în dezvoltarea brandului tot ce a câştigat.
„Creşterea a fost lentă, dar sustenabilă. Nu am avut un buget imens, dar am avut claritate în viziune şi o etică de muncă sănătoasă”, a punctat antreprenoarea. Despre începuturi, ea povesteşte că au fost o combinaţie de entuziasm şi haos – ca orice start autentic.
„Lucram singură în atelier, iar primele colecţii au fost rezultatul a sute de ore de experimente. Materialele vin din surse atent alese, iar metalele sunt reciclate ori de câte ori e posibil. Inspiraţia vine din texturi, din forme imperfecte, din natură, din călătorii şi din conversaţiile cu oamenii care aleg bijuteriile noastre”. Mai departe, Moogu a crescut prin recomandări, prin colaborări atent alese şi cu ajutorul unei prezenţe constante în online. Astăzi, Moogu are peste 300 de modele în portofoliu, fiecare fiind parte dintr-o poveste.
Anul 2024, a fost pentru Moogu un an de consolidare, în care Andreea a lansat colecţii noi, a investit în atelier, în echipă, dar şi în ambalaje sustenabile.
„A fost un an al detaliilor, al proceselor îmbunătăţite şi al echilibrului. Am simţit că Moogu a devenit mai matur, mai ancorat şi mai pregătit pentru paşii următori”. Pentru 2025, Andreea îşi doreşte să dezvolte mai mult partea de verighete. În general, clienţii Moogu sunt sensibili la detalii, apreciază lucrurile cu poveste şi nu se grăbesc, după cum menţionează fondatoarea brandului. Sunt femei (şi bărbaţi) care caută un obiect care să-i reprezinte, nu doar să-i accesorizeze. Astăzi, produsele se găsesc pe site-ul moogu.ro, în showroomul din Bucureşti, dar şi în câteva magazine din ţară şi din Europa.
„Cele mai apreciate rămân inelele statement şi verighetele noastre – fiecare pereche este unică şi încărcată de sens”.
Anul acesta, antreprenoarea din spatele Moogu îşi doreşte să dezvolte mai mult partea de verighete.
„Aceste un segment în care simţim că Moogu poate aduce ceva cu adevărat diferit, iar scopul nostru este să acoperim cât mai bine această nişă şi să ajungem la cât mai mulţi oameni care caută verighete cu sens, cu personalitate. Lucrăm la o linie de verighete conceptuale, cu o estetică «raw», simbolică şi poetică. În paralel, vrem să continuăm să poziţionăm bijuteria ca un obiect de artă purtabilă şi să ne consolidăm brandul prin produse relevante şi autentice”, a punctat ea. Andreea Mogoşanu spune că în toată această experienţă profesională a învăţat că este OK să creşti încet, că disciplina bate inspiraţia în zilele grele şi că, dacă rămâi fidel viziunii tale, vei atrage exact oamenii potriviţi. „În 3-5 ani, îmi doresc ca Moogu să fie prezent , din nou, pe pieţe internaţionale, dar fără să piardă caracterul său intim şi personal. Visez la o linie-capsulă de piese unicat, poate chiar la un spaţiu-hub în care bijuteria să se întâlnească cu alte forme de artă”.
Andreea Mogoşanu, fondatoare, Moogu: „Anul 2024 a fost un an al detaliilor, al proceselor îmbunătăţite şi al echilibrului. Am simţit că Moogu a devenit mai matur, mai ancorat şi mai pregătit pentru paşii următori.“
Cinci idei de afaceri de la zero
Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.
Anna Studio: atelier de bijuterie
Fondatoare: Ana Maria Ştefănescu
Anul lansării: 2021
Planuri: colaborări pe zona de fashion
Golden Party: organizator spectacole
Fondator: Tudor Bogdan
Echipă: 20 de membri activi
Număr spectacole/an: 100
Zala Medical: centru printare 3D
Fondator:Mihai Şelariu
Locaţie: Cluj-Napoca
Investiţie: 600.000 de euro
Extindere vizată: Oradea
Uzinex: magazin cu echipamente şi utilaje
Fondator: Sorin Baciu
Număr produse: peste 300 de produse
Investiţie: 10.000 de lei
Venituri estimate 2025: 1,5 mil. lei
Desene cu lumină: studio fotografie
Fondatoare: Ioana Rozorea
Număr de familii fotografiate: peste 100
Pondere fotografie de familie în business: 70%
ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro