Povestea unei afaceri româneşti cu gusturi rafinate: cum a reuşit pe piaţa din ţara noastră şi care au fost cele mai mari probleme
Personalizarea produselor şi ambalajelor a fost un factor esenţial în succesul Chocolissimo, diferenţiind brandul pe piaţa ciocolatei premium din România. Ce alte forme de personalizare ar putea atrage şi mai mulţi consumatori?
Pe o piaţă nouă, este necesar să îţi demonstrezi calitatea şi să îţi validezi promisiunile în timp”, descrie Aura Oprea, fondatoarea Chocolissimo, experienţa sa de un deceniu deja pe piaţa ciocolatei premium în România. Adaptarea la nevoile contextuale şi introducerea unor produse şi servicii adecvate au reprezentat factori esenţiali în consolidarea poziţiei brandului lansat pe piaţa românească în 2014. De atunci şi până acum, Chocolissimo s-a concentrat pe adaptarea la cerinţele locale, având în vedere că, deşi brandul era cunoscut pe pieţe precum Polonia, Germania, Franţa sau Austria, România reprezenta o provocare.
Reprezentanţii companiei au menţionat că a fost necesar un proces îndelungat pentru a construi încrederea consumatorilor şi pentru a demonstra calitatea produselor. Produsele personalizate au jucat un rol important în succesul companiei. Telegrama din ciocolată, de pildă, rămâne unul dintre cele mai populare produse datorită posibilităţii de personalizare şi impactului vizual.
Aceasta include un mesaj din litere de ciocolată, livrat într-o cutie asemănătoare unui plic. Segmentul corporate preferă, de asemenea, formele personalizate din ciocolată, printre care s-au numărat replici ale unor camioane de ciment, sticle de băuturi sau alte produse reprezentative pentru diverse companii. Potrivit Aurei Oprea, „executăm astfel de forme de peste un deceniu, fiind un punct forte al portofoliului nostru”.
Un alt element distinctiv al Chocolissimo este personalizarea produselor, care, alături de calitatea ciocolatei, contribuie la diferenţierea pe piaţă. Proiectele corporate includ replici de produse, mesaje din ciocolată şi ambalaje personalizate în funcţie de nevoile clienţilor. Printre exemplele de succes se numără colaborarea cu Coca-Cola, care a implicat personalizarea unei sticle de suc şi a ambalajului acesteia. Reprezentanţii companiei observă că interesul pentru ciocolata premium a crescut în România, consumatorii fiind tot mai atraşi de produse rafinate, de înaltă calitate. Atenţia acordată ingredientelor şi originii acestora este un alt aspect important. Creşterea acestui segment de piaţă a fost susţinută de campaniile de marketing desfăşurate, în special în perioadele de sărbători, precum Crăciunul, Paştele sau Valentine’s Day. Compania a utilizat strategii axate pe unicitatea produselor, inclusiv colaborări cu influenceri şi lansarea de produse sezoniere adaptate cerinţelor pieţei.
În ceea ce priveşte evoluţia pe termen lung, Aura Oprea spune că Chocolissimo a ales să se concentreze pe calitate, renunţând la abordarea care favoriza cantitatea în detrimentul acesteia. „Am pierdut mult timp încercând să răspundem unor cereri pentru cadouri ieftine, până când ne-am dat seama că este mai bine să ne concentrăm pe cererile care pun accent pe calitate”, precizează Aura Nicolae. Această direcţie a permis Chocolissimo să răspundă mai bine nevoilor clienţilor care caută produse personalizate şi premium. Compania se adaptează constant la tendinţele pieţei, inclusiv la cerinţele legate de sustenabilitate, prin introducerea ambalajelor cu un conţinut redus de plastic. De asemenea, Aura Oprea spune că intenţionează să diversifice portofoliul de produse, având în vedere că majoritatea achiziţiilor (aproximativ 80%) sunt realizate pentru a fi oferite drept cadouri. Personalizarea, atât a produselor, cât şi a ambalajelor, este considerată un element-cheie pentru viitorul companiei. În contextul economic actual, şi flexibilitatea s-a dovedit esenţială pentru menţinerea stabilităţii. De exemplu, Chocolissimo a preluat, în ultimii ani, serviciile logistice pentru clienţi corporate, gestionând livrarea cadourilor de sezon la adrese multiple. Evoluţia cifrei de afaceri, care este de aproximativ 1 milion de euro la finalul acestui an, este influenţată de cererea tot mai mare pentru produse personalizate, colaborările corporate şi interesul crescut al consumatorilor pentru calitate. Pe termen lung, Chocolissimo urmăreşte să îşi consolideze poziţia pe piaţa locală de ciocolată premium, prin inovaţie, extinderea portofoliului de produse şi păstrarea calităţii superioare. Reprezentanţii companiei consideră că personalizarea va deveni din ce în ce mai importantă, iar interesul consumatorilor pentru produse de tip „puţin şi bun” va continua să crească.
Trei întrebări şi răspunsuri din interviul cu Aura Oprea, fondatoare, Chocolissimo
1. Ce tipuri de inovaţii sau tendinţe observaţi în industria cadourilor din ciocolată şi cum intenţionează Chocolissimo să se adapteze acestor schimbări?
Industria cadourilor din ciocolată a cunoscut o nouă orientare către produse personalizate, ingrediente premium şi chiar ambalaje sustenabile. Chocolissimo răspunde acestor tendinţe prin menţinerea calităţii produselor şi a personalizării şi introducerea noilor ambalaje cu mai puţin plastic în compoziţie.
2. Ce lecţii aţi învăţat pe parcursul acestor ani ca antreprenoare în industria produselor premium şi cum au influenţat aceste lecţii direcţiile strategice ale companiei?
Lecţia răbdării. Este nevoie de timp pentru a construi un brand şi chiar şi atunci când promovezi un brand deja matur într-o piaţă, cum a fost în cazul nostru, brandul fiind deja cunoscut pe pieţele din Polonia, Germania, Franţa, Austria, pe piaţa nou abordată este o noutate şi trebuie să îşi demonstreze calitatea, să îşi susţină promisiunile pe care le face consumatorilor şi să se valideze în timp.
Lecţia adaptabilităţii. Am trecut prin multe provocări în ultimul an, de la pandemie, la război, la instabilitate economică. A trebuit să fim foarte conectaţi cu piaţa şi să ne adaptăm la nevoile contextuale, să venim cu produse şi servicii adaptate contextului prezent.
Lecţia acceptării. Chocolissimo se remarcă în primul rând prin calitatea ciocolatei. Apoi, a ambalajelor care fac din produs o experienţă de consum în sine şi, în final, prin serviciile adiacente. Primum foarte des cereri de la clienţi care îşi doresc să aibă cadouri pentru care valoarea percepută de către cei care le vor primi să fie mare prin prisma cantităţii. Am pierdut mult timp şi energie încercând să găsim o soluţie pentru astfel de cereri de cadouri ieftine şi cu multe produse, până când ne-am dat seama că nu avem produse pentru astfel de cereri şi că nu putem să lucrăm cu toată lumea. Cel mai bine este să acceptăm acest lucru şi să ne concentrăm pe cererile care pun accent pe calitate şi nu pe cantitate. Ne-a luat cam 8 ani să depăşim această situaţie.
3. Cum vedeţi viitorul brandului Chocolissimo în România şi ce investiţii strategice consideraţi esenţiale pentru a susţine creşterea pe termen lung?
Evoluţia pieţei de ciocolată, inclusiv a segmentului premium, va fi influenţată masiv de comportamentul de cumpărare şi consum. Există un trend care se extinde şi la noi din ce în ce mai mult pentru consumul de produse de calitate. „Puţin şi bun” devine noul trend în consum şi va fi din ce în ce mai prezent. Noi activăm nu numai în piaţa ciocolatei premium, dar şi în piaţa cadourilor, 80% din achiziţiile noastre sunt făcute cu acest scop, iar aici personalizarea va deveni din ce în ce mai importantă, nu doar în produse, ci şi în ambalaje şi experienţe, de la arome unice la ambalaje speciale pentru ocazii speciale.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro