Shoppingul „de provincie”, pariul unui antreprenor român care a ales industria imobiliară pentru a avea un impact în comunităţile din oraşele mici

Autor: Andra Stroe Postat la 10 septembrie 2023 369 afişări

Antreprenorul Adrian Păcuraru a ales real estate-ul pentru că a simţit că e o industrie cu impact în viaţa comunităţilor locale, iar nişa în care s-a regăsit a fost retailul „de provincie”, unde şi-a propus să aducă confortul şi oportunităţile de shopping de care beneficiază, în general, locuitorii marilor oraşe. În ce zone a reuşit să îşi atingă obiectivele şi ce alte localităţi vrea să cucerească pe viitor?

„Pro Development este un dezvoltator imobiliar specializat în crearea de parcuri de retail în oraşe mici şi medii de provincie, adesea ocolite de marii dezvoltatori. Strategia noastră vizează oferirea unei experienţe de retail moderne şi accesibile consumatorilor din aceste zone, inclusiv din comune şi sate”, spune Adrian Păcuraru, fondator şi CEO, Pro Development.

Potrivit lui, compania îşi propune să aducă confort în comunităţile care altfel ar fi lipsite de oportunităţi de retail de calitate. „Această abordare ne poziţionează ca un partener atractiv pentru investitori şi un jucător important în dezvoltarea retailului modern.”

Pro Development a luat naştere în 2017, iar în 2020 a fost creat şi înregistrat brandul JOY Retail Park, sub care sunt operate parcurile de retail, investiţia în lansare fiind asigurată din surse proprii şi finanţare bancară prin Patria Bank. Primul proiect inaugurat sub noul brand a fost centrul comercial din oraşul Balş, judeţul Olt, deschis pentru public în 2021. În acest moment compania operează sub brandul JOY Retail Park şapte centre comerciale răspândite în toată ţara, cu o suprafaţă totală închiriată de 18.000 de metri pătraţi, parcurile de retail având un procent de închiriere de 100% şi generând venituri nete anuale de peste 1,85 milioane de euro. Pentru dezvoltarea parcurilor de retail, în paralel cu o serie de „arhitecţi experimentaţi, constructori serioşi şi cu furnizori de tehnologie inovatori”, şi alături de parteneriatul cu Patria Bank, jucătorul are drept partener strategic şi compania Geld Capital Management, „care a investit alături de noi în proiectele JOY Sovata şi JOY Calafat şi împreună cu care pregătim noi proiecte”. 

Potrivit lui Păcuraru, clienţii B2B includ retaileri de top, branduri internaţionale şi companii locale din diverse industrii, cu venituri anuale variind de la 1 milion la 100 de milioane de euro. În ceea ce priveşte partenerii tradiţionali, câteva nume din portofoliu regăsite în mai multe locaţii sunt JYSK, Pepco, KIK, „dar avem şi colaborări noi cu Sinsay, TEDi sau C&A”.

Vizitatorii centrelor comerciale JOY au un profil divers, incluzând seniori, familii, profesionişti şi tineri, cu venituri medii şi peste medie.

Planurile de extindere pentru viitor includ dezvoltarea de noi complexe JOY în Sovata – extindere faza 2, Arad, Pătârlagele, Săcele, Craiova, Baia Sprie, Iaşi, Sebiş şi Râmnicu Sărat. „Lucrăm la un pipeline de proiecte noi în suprafaţă totală de peste 40.000 de metri pătraţi, care vor fi livrate în următorii 3 – 5 ani.”

Potrivit antreprenorului, aportul propriu mediu într-o dezvoltare nouă este de 1,5 – 2 milioane de euro, cu o durată de implementare de 12-18 luni, iar investiţia într-un astfel de proiect asigură investitorului un randament la exit de minimum 50%. „Suntem deschişi la colaborări cu noi parteneri financiari care să beneficieze de experienţa şi expertiza noastră pe acest tip de proiecte.”

Principalii competitori, „pe care îi respectăm şi care ne motivează să fim mai buni în fiecare zi”, sunt companii româneşti şi multinaţionale precum Scallier, Square 7 Properties, Prime Kapital, Cometex, Oasis Consulting ş.a. „Noi ne focusăm pe dezvoltarea şi valorificarea capitalului românesc, concentrându-ne pe oraşe mici şi medii din provincie şi prin abordarea inovatoare şi personalizată a fiecărui proiect. Parteneriatele strategice şi randamentele atractive pe care le oferim investitorilor ne permit să ne consolidăm poziţia în piaţă şi să creştem în continuare. Oferim investitorilor randamente de tip return of equity de peste 50%, ceea ce reflectă angajamentul nostru faţă de crearea de valoare şi colaborarea transparentă cu partenerii.”

O industrie cu impact

În ceea ce priveşte provocările principale intâmpinate din rolul de antreprenor, Adrian Păcuraru spune că acestea au inclus navigarea prin birocraţie şi adaptarea la criza COVID. „Am abordat însă aceste provocări prin flexibilitate, inovaţie şi colaborare strânsă cu partenerii noştri.”

El susţine că întreaga sa carieră a fost atât intraprenor în companiile în care a lucrat, cât şi antreprenor în propriile proiecte. Păcuraru s-a lansat în lumea afacerilor la scurt timp după terminarea facultăţii, primul proiect antreprenorial în care s-a implicat fiind o spălătorie auto deschisă pe un teren deţinut de bunicii săi. Nu şi-a găsit însă locul în acea afacere, aşa că a dat-o în administrare altei persoane, lansând ulterior, în 2016, o firmă de cercetare arhitecturală, Homepod, cu un an înainte de a pune bazele Pro Development. „Am activat în domeniul dezvoltării imobiliare de tip office şi comercial, precum şi în consultanţă pentru project management. Această experienţă mi-a oferit o înţelegere profundă a industriei şi a oportunităţilor de inovare. Ideea de a crea conceptul JOY a venit din dorinţa de a aduce comerţul modern în oraşele din provincie, combinând pasiunea pentru cifre cu expertiză în construcţii şi imobiliare. Am ales şi îmi place real estate-ul pentru potenţialul său de a influenţa comunităţile şi de a crea valoare pe termen lung”, spune fondatorul. Cele mai importante lecţii pe care le-a învăţat pe parcurs includ importanţa adaptabilităţii, colaborării strânse cu partenerii şi investitorii precum şi menţinerea şi comunicarea unei viziuni clare către echipa şi piaţă. „Succesul JOY se datorează în mare parte înţelegerii nevoilor investitorilor şi oferirii unor randamente atractive.” Acum, visul său este ca „JOY să devină un simbol al inovaţiei şi sustenabilităţii în retail, creând comunităţi înfloritoare şi oferind investitorilor oportunităţi de creştere excepţionale, cu randamente atractive. (…) Strategia de viitor este să asigurăm flexiblitatea acestor construcţii astfel încât să poată fi adaptate noilor tendinţe ale economiei – transformarea în unităţi mixte retail-logistic-industrie mică şi office.”

Legat de viitorul industriei, antreprenorul crede cu tărie că magazinele tip brick & mortar au un viitor asigurat, mai ales când sunt combinate cu tehnologia şi inovaţia.

Sfatul său pentru tinerii antreprenori ar fi să îşi consolideze competenţele, să îşi urmeze pasiunile şi să colaboreze cu parteneri care împărtăşesc viziunea lor.  

Carte de vizită

Adrian Păcuraru, fondator şi CEO, Pro Development

1. Este absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi şi al unui master în studii europene urmat în cadrul aceleiaşi instituţii;

2. De-a lungul anilor a fost angajat al companiilor Sunconfort,  Reinvest Corporation şi RC Europe;

3. În lumea antreprenoriatului s-a lansat cu o spălătorie auto, înainte de a porni startup-ul Homepod, care a precedat lansarea businessului Pro Development.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.