LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Unde sunt cele mai bune merdenele din Bucureşti? Cum a devenit nea Mihai legendă în Piaţa Amzei din Bucureşti şi cum reuşeşte să fie un reper de 30 de ani în cel mai hip loc din Bucureşti

Autor: Alexandra Matei Postat la 30 martie 2023 5702 afişări

Cei care îndrăznesc să facă doi-trei paşi pe Strada Piaţa Amzei, colţ cu Calea Victoriei, nu au cum să nu observe coada – mai ales în zilele de weekend – din faţa unui magazin aflat la parterul unei clădiri cu două etaje, îngălbenite de vremuri. Aici este Patiseria Comteia, a cărei rezistenţă în timp a fost asigurată de un antreprenor devenit deja legendă: Nea Mihai. Este un nume devenit brand care face faţă cu brio concurenţei internaţionale de pe cea mai cunoscută arteră bucureşteană.

Din spatele vitrinei, de aici îi întâmpină deseori pe bucureştenii plimbăreţi nea Mihai, cel care a adus în Capitală acum mai bine de 30 de ani reţeta proprie de merdenele. „Totul a pornit în ă85, când familia mea a venit în Bucureşti din zona Dobrogei. De atunci, toţi cei trei fraţi, printre care şi tatăl meu şi nea Mihai, s-au ocupat de această unitate. Eu am venit ulterior în business. (...) Lumea vine aici pentru noi, pentru produsele emblematice şi pentru istoria locului. Nea Mihai e legendă acolo - din '85, neîntrerupt, în fiecare după-miază.

A venit aici direct din armată. Deja toată lumea ştie despre el”, a spus George Gheorghe, nepotul lui nea Mihai şi cel care figurează în acte ca fiind administratorul firmei Comteia Impex SRL, sub care funcţionează patiseria.

În micul laborator propriu din spatele patiseriei se află întreaga familie a lui nea Mihai, dar şi încă două angajate care, deşi nu sunt rude ale acestora, au devenit în toţi aceşti ani, după cum spune administratorul, parte din familie. În total, patiseria are nouă angajaţi.

Secretul produselor pentru care lumea stă la coadă şi, în special, al vestitelor merdenele din Piaţa Amzei, afirmă George Gheorghe, este simpla reţetă. „Am reţetele lăsate de tata. Aceeaşi reţetă a rămas întotdeauna. Folosim în continuare brânză cu lapte, nicidecum brânza artificială, bulgărească, fără pic de lapte. Folosim două tipuri de brânză – telemea şi brânză de vaci. Cel mai important este să nu se umble la reţetă, ea trebuie respectată cu stricteţe.”

Un lucru foarte important, consideră el, este faptul că niciun produs nu este congelat, totul se face în laboratorul propriu. Totodată, el este de părere că dincolo de orice ingredient folosit în reţeta produselor, ceea ce face ca totul să meargă bine în patiserie este faptul că lucrurile se fac cu drag, în familie. Merdenelele rămân emblema patiseriei din Piaţa Amzei. Însă nea Mihai şi familia sa sunt de asemenea recunoscuţi pentru cozonacii pe care îi fac de Paşte şi de Crăciun după reţeta lor adusă din Dobrogea. Mai mult, pe tot parcursul anului, în vitrina patiseriei se găsesc diverse foietaje, rulouri cu şuncă şi caşcaval sau cu fructe, dar şi o prăjtură cu lămâie şi blat de cacao. „Sunt clienţi care vin seara şi cumpără special pentru acasă, pentru cină. Oamenii vin pentru merdenele, dar şi pentru prăjituri sau alte produse. Avem clienţi care cumpără chiar şi de 200 de lei”, a mai spus administratorul patiseriei.

Astăzi, în timp ce toate businessurile vecine de pe Calea Victoriei vând produse cât mai extravagante şi mai ieşite din comun, patiseria Comteia, emblema Pieţei Amzei, vinde aceleaşi merdenele pentru care oamenii stăteau la coadă în anii ă90 - şi, culmea, o fac şi acum, făcându-le concurenţă jucătorilor nou apăruţi peste drum. Velocita sau Treevi Pizza sunt doar câteva dintre numele care îi vin în minte oricărui bucureştean care ia la pas Calea Victoriei, dar aceştia sunt jucători relativ noi, care şi-au făcut loc pe una dintre cele mai vechi şi mai importante artere din centrul Capitalei. Zona este însă plină de istorie şi de-a lungul a mai bine de 300 de ani a văzut şi a găzduit sute de oameni care au ales să-şi spună povestea prin businessurile lor într-un spaţiu situat pe vestita Calea Victoriei.  „Deşi au apărut toţi aceşti jucători noi pe Calea Victoriei şi în zona Piaţa Amzei, la patiseria Comteia este în continuare coadă. Acum 10-15 ani, poate că aveam această teamă de concurenţă când mai deschidea cineva în zonă, dar pe parcurs am înţeles că unde sunt mulţi, e mai bine”, mai adaugă George Gheorghe.

Calea Victoriei şi Piaţa Amzei s-au dezvoltat foarte mult prin prisma acestui tip de afaceri – mâncare, îngheţată, cafele, iar un prim pas pentru a readuce la viaţă una dintre cele mai cunoscute străzi din Bucureşti, crede el, a fost dezvoltarea pistei de biciclete. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi petrec timpul liber plimbându-se pe Calea Victoriei, fie pe jos, fie cu bicicleta sau cu trotineta, iar acest lucru este benefic pentru micile afaceri din zonă. „Ies cam în fiecare weekend la plimbare şi trec şi pe la nea Mihai să iau o merdenea. Nu ştiam despre acest loc, pentru că nu sunt din Bucureşti, dar la scurt timp după ce m-am mutat şi am început să îmi petrec weekendurile în centrul Bucureştiului am aflat că este locul în care găseşti cele mai bune merdenele”, a spus Sorina, o tânără care aştepta într-o după-amiază de duminică la coadă în faţa patiseriei. Pentru unii dintre cei care s-au născut şi au crescut în Bucureşti, patiseria Comteia este locul care le aduce aminte de copilărie, gustul şi mirosul merdenelelor fiindu-le întipărit în minte încă de atunci. „Veneam cu mama la piaţă şi treceam pe lângă Comteia. De fiecare dată plecam acasă şi cu o merdenea sau cu o plăcintă”, a spus şi Tudor, un alt client fidel al patiseriei, care îşi aşteaptă rândul în faţa vitrinei lui nea Mihai.


„Totul a pornit în ă85, când familia mea a venit în Bucureşti din zona Dobrogei. De atunci, toţi cei trei fraţi, printre care şi tatăl meu şi nea Mihai, s-au ocupat de această unitate. Eu am venit ulterior în business. (...) Lumea vine aici pentru noi, pentru produsele emblematice şi pentru istoria locului. Nea Mihai e legendă acolo - din 85, neîntrerupt, în fiecare după-miază. A venit aici direct din armată. Deja toată lumea ştie despre el.“

George Gheorghe, ADMINISTRATORUL Comteia


Patiseria Comteia e astăzi la a treia generaţie şi, după cum spune George Gheorghe, ea va fi dată mai departe către genereaţiile ce vor veni din urmă.  În 2021, ultimul an pentru care există date publice disponibile la Ministerul de Finanţe, Comteia Impex SRL, firma sub care funcţionează patiseria din Piaţa Amzei, a raportat o cifră de afaceri de 1,2 mil. lei, în creştere cu aproape 10% faţă de 2020. Pentru familia lui nea Mihai, cele mai importante aspecte vor rămâne cel al calităţii produselor făcute în laboratorul din spatele magaznului, dar şi păstrarea renumelui care s-a creat în cei aproape 40 de ani de existenţă.Patiseria Comteia, spune administratorul, nu va pleca niciodată din Piaţa Amzei, pentru că asta ar presupune ca familia să nu mai lucreze împreună, în acelaşi loc, iar în timp s-ar pierde esenţa şi farmecul unei afaceri care se bazează, în primul rând, pe legătura puternică între rude. „Patiseria Comteia va rămâne o emblemă în Piaţa Amzei. Nu cred că o vom vedea vreodată în altă parte, dezvoltată cu mai multe locaţii. Mulţi au avut afaceri bune, iar atunci când au deschis mai multe locaţii s-au degradat. Dacă nu suntem noi, e mai greu. Trebuie să fim noi toţi, în familie. Şi lumea s-a învăţat cu noi, altfel vorbim noi cu ei. Oamenii vin pentru că suntem noi acolo şi pentru că ne-am făcut o istorie”, a mai spus George Gheorghe. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.