Companiile farmaceutice se lupta pentru banii de pe fundul sacului
Ministerul Sanatatii si-a dat din nou seama ca nu mai are bani pentru plata medicamentelor si vrea sa compenseze doar 85% din nivelul actual. Companiile se vad in situatia de a se lovi de schimbari bruste de strategie, daca solutiile pe care le propun nu vor fi luate in seama.
Lista C2, cea in care sunt incluse medicamentele din programele nationale (cancer, boli autoimune, diabet etc.) grupeaza circa doua treimi din cheltuielile totale cu doctoriile platite de stat (circa 400 de milioane de euro), iar in volum doar 4% din totalul produselor disponibile pe piata. Daca decizia MS ar intra in vigoare, producatorii ar urma sa factureze un minus 15% catre distribuitori, care apoi sa se rostogoleasca inspre farmacii. "Am fi obligati sa vindem sub pretul minim european si este posibil sa nu mai primim autorizatie sa comercializam unele produse din partea sediilor centrale ale producatorilor. Exista niste reglementari clare, iar in clipa in care se ajunge sub un anumit prag se retrag anumite produse", spune Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Preturile pentru doctorii se calculeaza in momentul de fata in Romania la nivelul celui mai mic pret dintre statele Uniunii Europene pentru fiecare medicament in parte. De aceea, circa 15-20% din medicamentele din piata locala iau drumul altor tari unde se vand, fireste, la preturi mai ridicate. ARPIM propune ca, in momentul cand se fac platile de catre minister pentru medicamentele din programele nationale eliberate intr-o anumita perioada, producatorii sa ramburseze 10% bani lichizi catre autoritatea de resort.
"Doar asa se poate realiza cresterea numarului de pacienti care sunt tratati cu medicamentele respective. Daca reduc compensarea la 85%, inseamna ca nu am suficienti bani si platesc doar 85%. Nicidecum nu tratez mai multi pacienti. Daca aduc mai multi bani in sistem, pot sa maresc numarul de beneficiari ai tratamentului, dand 10% din suma pe care am primit-o la decontare." Potrivit oficialilor ARPIM, solutia substitutiei generice, cea a compensarii celui mai ieftin medicament cu o anumita substanta si plata diferentei pentru cele mai scumpe din buzunarul pacientului, poate fi luata in considerare pentru ca si aceasta optiune permite tratamentul unui numar mai mare de pacienti: "Oricare din cele doua, mai putin solutia propusa de minister".
De cealalta parte, Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, spune ca decontarea de 85% pe care o propune ministerul nu difera de returnarea a 10% in bani cash din partea producatorilor, iar faptul ca aceasta ar accentua exporturile paralele este "o minciuna", pentru ca pretul de lista este tot acelasi, chiar daca statul ofera mai putini bani pentru compensare. "Ceea ce accelereaza exporturile paralele e faptul ca avem in prezent cele mai mici preturi din Europa", spune seful genericelor. Dupa el, varianta propusa de Ministerul Sanatatii este eronata pentru ca taie marjele la distribuitori si farmacii, nu aduce economii pe termen lung in sistem si pune in dificultate medicamentele generice.
De fapt, dupa substitutia din celelalte liste de medicamente (A, B, C1 si C3) economiile la buget au fost de circa 25 de milioane de euro, iar calculele APMGR indica economii de alte 50 de milioane daca s-ar aplica acelasi mecanism si pe lista medicamentelor pentru boli cronice (C2). "Ce ati alege intre economii de cel putin 50 de milioane de euro la buget si mai multi beneficiari ai tratamenului si insolvente la distribuitori si farmacii si disparitia medicamentelor generice?", se intreaba retoric Damian. Solutia propusa de minister nu este viabila pe termen lung pentru ca, dupa cum spune seful APMGR, chiar daca s-ar elimina fraudele si lobby-ul din sanatate, nevoia de sanatate a populatiei este in crestere. Cu alte cuvinte, ne-am putea intalni cu noi situatii de reducere a nivelului de compensare de fiecare data cand banii nu vor mai ajunge.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro