Norii negri din certificatele verzi

Autor: Roxana Petrescu Postat la 20 iulie 2011 159 afişări

Avizul favorabil dat de Comisia Europeana asupra schemei de sprijin pentru investitiile in energie regenerabila este un DA pe care companiile de profil il asteapta de trei ani. Oamenii din industrie spun ca acest semnal va fi urmat de deblocarea proiectelor, finantarilor si tranzactiilor din domeniul energiei verzi. Apar insa si niste nori negri.

"Comisia aproba schema de sprijin a Romaniei in domeniul surselor regenerabile de energie bazata pe certificate verzi. Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piata care va incuraja investitiile in surse regenerabile de energie. Prin urmare va sprijini efortul Romaniei de a atinge pana in 2020 tintele privind energia regenerabila", a spus Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei responsabil pentru politica in domeniul concurentei. Acest aviz favorabil din partea Comisiei Europene pentru o schema de sprijin a carei valoare se ridica la peste 10 miliarde de euro in urmatorii zece ani a fost o veste asteptata de toti investitorii de profil in ultimii trei ani, inca de la publicarea Legii 220/2008.

De acest DA depindeau investitii de 5 miliarde de euro in perioada 2011-2013 in parcuri eoliene, dupa cum a anuntat recent Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE). In absenta acestui aviz favorabil, companiile nu aveau posibilitatea de a-si face un business plan coerent, iar bancile nu aveau curajul sa finanteze aceste proiecte.

Practic, sistemul gandit de Romania pentru sustinerea investitiilor verzi a primit legitimitatea europeana odata cu acest comunicat al Comisiei. In linii mari, sistemul de sprijin functioneaza astfel: fiecare producator de energie verde va primi pentru 1 MWh livrat in retea un anumit numar de certificate verzi in functie de tehnologia utilizata. Mai departe, aceste certificate verzi al caror pret variaza intre 27 si 55 de euro vor fi vandute catre furnizorii de electricitate care trebuie sa aiba in cosul livrat clientilor un anumit procent de energie verde. Totodata, producatorii de energie mai castiga si din vanzarea electricitatii in piata unde obtin pretul dictat de cerere si oferta. Pana acum insa, in absenta aplicarii mecanismului prevazut de Legea 220/2008, toti producatorii de energie verde au primit un singur certificat indiferent de tehnologie. Acest sprijin acordat de statul roman este necesar in contextul in care, pana in 2020, 38% din consumul final de energie trebuie sa fie din surse regenerabile, iar fara acest suport investitiile de profil nu sunt rentabile din cauza tehnologiilor scumpe.

"Comisia si-a dat acordul asupra schemei ce are in vedere certificatele verzi. Este la latitudinea autoritatilor romane modul de implementare a acestei scheme prin intermediul legislatiei nationale", spune Roxana Morea, consilier de presa in cadrul reprezentantei CE in Romania.

Practic, Comisia spune ca avizul ei mai trebuie completat si de anumite masuri ale autoritatilor locale. "Dupa primirea deciziei din partea Comisiei Europene, proiectul de ordonanta de guvern trebuie aprobat de catre guvern, iar ANRE va aproba legislatia secundara (reglementarile aferente) care se va publica ulterior in Monitorul Oficial", explica la randul sau Dan Plaveti, presedintele ANRE, institutie cheie in implementarea legislatiei pentru sectorul energiei regenerabile. Potrivit acestuia, finalizarea legislatiei secundare nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de zile de la primirea deciziei Comisiei Europene.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/norii-negri-din-certificatele-verzi-8503705
8503705
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.