LIVE: ZF Real Estate by Storia.ro - De ce aleg mulţi dintre români locuinţe vechi şi plătesc cash în 2024?

„Tot ce am obţinut s-a construit prin foarte multă muncă şi sacrificii personale”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 12 mai 2024 193 afişări

„Tot ce am obţinut s-a construit prin foarte multă muncă şi sacrificii personale”

...mărturiseşte Nicoleta Muşat, OSCAR Downstream, care coordonează o echipă de zece profesionişti şi strategia financiară a distribuitorului de carburant, la 20 de ani de la preluarea funcţiei de conducere a departamentului financiar al companiei.

Ea spune că are mare încredere în generaţiile viitoare: „Tinerii sunt mult mai inventivi, mai deştepţi, mai precoce decât noi. Peste câţiva ani, ei vor acţiona totul dintr-un singur buton şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru această schimbare.”

OSCAR Downstream, companie deţinută de omul de afaceri Alin Nicolae, a devenit cel mai mare jucător independent de pe piaţa petrolieră locală, focusul companiei fiind segmentul B2B. Compania, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,47 miliarde de euro, deţine şapte depozite de stocare, localizate în Şercaia (judeţul Braşov), Zădăreni (judeţul Arad), Ocna Mureş (judeţul Alba), Roman (judeţul Neamţ), Craiova (judeţul Dolj), Fundulea (judeţul Călăraşi), Constanţa (judeţul Constanţa). Depozitele din Şercaia, Zădăreni, Ocna Mureş şi Roman sunt construcţii greenfield.

În plus, compania are o reţea de benzinării care a depăşit 110 staţii distribuţie la nivel naţional: 30 de staţii proprii dedicate segmentului de clienţi B2B sub brandul OSCAR Drive, poziţionate de-a lungul principalelor drumuri comerciale, şi peste 80 de benzinării în franciză sub brandul RO concept OSCAR, pentru clienţii B2C. La acestea se adaugă peste 2.500 de staţii de incintă OSCAR – DIESELPoint, dar şi o flotă proprie de peste 100 de autocisterne.


Nicoleta Muşat, CFO OSCAR Downstream

Cifră de afaceri (2023): 1,47 mld. euro

Număr de angajaţi: 500


1. Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională? Ce vă doreaţi să profesaţi, să realizaţi?

Am fost atrasă de domeniul financiar-contabil încă din adolescenţă, pentru că am fost întotdeauna o persoană cerebrală, cu abilităţi legate de cifre şi calcule. În plus, m-a inspirat foarte mult tatăl meu, de profesie contabil. Îl vizitam adesea la birou şi mă imaginam, la rândul meu, aşezată în faţa unui calculator, analizând graficele şi cifrele de pe ecran.

Mi-am setat obiectivele legate din carieră încă din liceu. Ştiam care sunt punctele mele forte şi în ce domeniu aveam să fac performanţă. Dacă nu aş fi reuşit, probabil că următoarea opţiune ar fi fost profesia de pedagog, mai precis profesoară de matematică.

2. Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme?

Aspiraţiile mele profesionale de la 17-18 ani s-au îndeplinit întocmai, imediat ce am intrat în câmpul muncii. Primul meu job a fost la Flamingo, la acea vreme una dintre cele mai mari companii româneşti din domeniul IT. În 2004 m-am alăturat echipei OSCAR Downstream, cu ambiţia să revoluţionăm piaţa de profil cu o idee inovatoare - implementarea staţiilor de incintă. Perioada care a urmat a fost foarte intensă, atât în ceea ce priveşte implementarea strategiei de business, dar şi în ceea ce priveşte organizarea şi dezvoltarea funcţiei financiare din cadrul companiei.

Am preluat conducerea departamentului fără să am un predecesor de la care să învăţ. M-au ajutat cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, dar şi sprijinul necondiţionat al colegilor, încrederea pe care mi-au arătat-o şi convingerea că fac parte dintr-un proiect deosebit, care generează valoare în piaţă.

Am fost întotdeauna conştientă de rolul strategic pe care îl are funcţia financiară în cadrul companiei, cu atât mai mult într-o industrie atât de dinamică şi competitivă, cum este industria petrolieră.

Sunt mândră că am reuşit, într-un timp relativ scurt şi la o vârstă destul de fragedă, să construiesc un departament eficient şi performant şi să atrag finanţările necesare creşterii şi dezvoltării companiei OSCAR Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburant din România, care concurează astăzi umăr la umăr cu companiile multinaţionale. Drumul până aici nu a fost uşor. Am traversat împreună momente de criză economică, dar şi creşteri economice spectaculoase, apoi perioada pandemiei, urmată de criza energetică şi perioada actuală de instabilitate şi incertitudine determinată de conflictele militare din regiune.

Tot ce am obţinut s-a construit prin foarte multă muncă şi sacrificii personale. În momentele dificile, m-am ghidat după principiul pe care mi l-a inspirat mentorul meu, Alin Niculae, fondatorul companiei şi al grupului din care face parte, Alfa Group: „Decide şi acţionează! Este mai bine să greşeşti luând o decizie neinspirată, decât să nu acţionezi deloc”. Fiecare etapă din carieră m-a ajutat să cresc la nivel personal şi profesional, să îmi dezvolt abilităţile de manager, dar şi cele de lider. Dacă privesc în urmă, cu siguranţă că abilităţile tehnice m-au ajutat foarte mult să avansez în carieră, dar cel mai important a fost să construiesc şi să menţin spiritul şi interesul echipei. Să lucrezi cu oamenii este mai dificil decât să aşezi cifrele în pagină, de aceea este important să investeşti timp şi energie pentru a te forma tu însăţi, în primul rând, şi a construi mai apoi echipa. Empatia, valorile comune şi puterea exemplului sunt esenţiale pentru a-i inspira pe ceilalţi.

3. În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania pe care aţi clădit-o sau în care lucraţi acum?

Schimbarea înseamnă evoluţie şi trebuie să o acceptăm, pentru că ea ne defineşte pe noi, ca umanitate. Am mare încredere în generaţiile viitoare. Tinerii sunt mult mai inventivi, mai deştepţi, mai precoce decât noi. Peste câţiva ani, ei vor acţiona totul dintr-un singur buton şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru această schimbare. Industria în care activăm se află astăzi sub imperiul tranziţiei către energia verde şi al digitalizării. Suntem conştienţi că traversăm o perioadă de transformări istorice, iar accesul la informaţii trebuie canalizat în direcţia inovării şi adoptarea noilor tehnologii.

OSCAR Downstream este un business care creşte de peste 22 de ani prin agilitate şi inovaţie. Investim foarte mult în această direcţie, pentru că avem o responsabilitate faţă de clienţii noştri – să le oferim cele mai bune servicii şi produse de calitate, dar şi faţă de societate, prin prisma rolului nostru social în economie – să ne reducem amprenta de carbon, să ne implicăm activ în comunităţile în care suntem prezenţi, să investim în proiecte de educaţie şi sănătate.

Investiţiile generează bunăstare şi sustenabilitate, iar acest lucru este valabil în orice industrie, în toată economia şi la nivelul întregii ţări.

Nu în ultimul rând, trebuie să încurajăm spiritul antreprenorial şi talentul românesc. Susţinerea şi dezvoltarea businessurilor antreprenoriale, extinderea acestora în afara graniţelor, digitalizarea sistemelor informatice ale statului, captarea şi păstrarea forţei de muncă abilitate şi calificate sunt instrumente care ajută la dezvoltarea mediului de afaceri autohton şi susţin economia românească per ansamblu.    


BUSINESS Magazin a lansat de curând anuarul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2024. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Nicoleta Muşat, CFO în cadrul OSCAR Downstream, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.