Cine sunt oamenii din spatele unui record pe piata imobiliară din România, după ce au obţinut cel mai mare credit imobiliar din istoria ţării noastre

Postat la 20 septembrie 2022 32581 afişări

O fnanţare ce depăşeşte 400 de milioane de euro, recent anunţată, a bifat un record pe piaţa imobiliară locală. Beneficiarii sunt omul de afaceri Iulian Dascălu, fondatorul Grupului Iulius şi partenerii săi sud-africani de la Atterbury Europe, cu care s-a asociat printr-un joint-venture în urmă cu cinci ani. Cu planurile scrise pentru ani întregi de-acum înainte, dezvoltatorii pariază astel puternic pe piaţa românească de retail.

Creditul în valoare de 410 milioane de euro, solicitat pentru a susţine investiţiile în centrele regionale Iulius Mall din Iaşi, Cluj-Napoca, Suceava şi Timişoara, este, practic, o refinanţare sindicalizată pe termen lung, acordată de către consorţiul de bănci format din Erste Group Bank AG, Banca Comercială Română S.A., Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien AG, OTP Bank Nyrt. şi OTP Bank România S.A. Firma de avocatură Wolf Theiss a fost consultantul juridic care a furnizat cadrul legal pentru tranzacţie. „Refinanţarea este a unor împrumuturi anterioare aferente reţelei Iulius Mall din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Suceava, iar mai multe informaţii despre condiţiile creditării decât cele prezentate nu putem comunica”, au precizat reprezentanţii Iulius.

Creditul susţine planurile investiţionale ale dezvoltatorului pe termen lung, cu scopul consolidării statutului proiectelor sale ca lidere regionale pe segmentul retail şi entertainment. „Este o tranzacţie de referinţă pentru piaţa de real estate din România, prin volumul şi caracteristicile sale care constituie o alternativă viabilă la piaţa de capital. Noul împrumut are scopul de a implementa obiectivele corporate din strategia de dezvoltare a companiei”, a spus Marius Perşenea, chief operating officer la Iulius.

Finanţarea de peste 400 de milioane de euro primită de Iulius şi Atterbury este un record pentru piaţa imobiliară locală, unde s-au mai acordat în trecut credite de valori mari, dar care nu au atins acest prag. De pildă, în 2020, WDP, dezvoltator cu capital belgian care operează peste 230.000 mp de spaţii logistice şi industriale în România, a contractat o finanţare de 205 mil. euro de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, pentru a sprijini construirea unei suprafeţe totale de un milion de metri pătraţi de proprietăţi semiindustriale şi logistice în România.

Un exemplu pe piaţa de retail este din primăvara acestui an, când Prime Kapital, dezvoltator şi investitor imobiliar activ în Europa Centrală şi de Est, a încheiat o finanţare verde în valoare de 125 milioane de euro acordată de un club de bănci, în cadrul structurii joint-venture deţinute împreună cu MAS plc, investitor imobiliar listat la Bursa de la Johannesburg. „Această finanţare reflectă o dinamică sănătoasă a pieţei şi indică încrederea investitorilor în mediul de afaceri local. Astfel de tranzacţii, planuri şi proiecte de investiţii confirmă capacitatea de cooperare în sectorul bancar în sprijinul companiilor active, care urmăresc să îşi atingă potenţialul de creştere”, a spus Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România, una dintre băncile finanţatoare.

La nivelul întregului portofoliu imobiliar dezvoltat de Iulius, investiţiile depăşesc un miliard de euro, existând în total aproximativ 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), reţeaua de malluri regionale Iulius Mall – din Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava, precum şi primul proiect Family Market, din Miroslava (zona metropolitană a Iaşiului), concept de retail de proximitate. Anual, toate aceste spaţii înregistrează peste 70 de milioane de vizite. Cele patru centre comerciale ce poartă brandul Iulius Mall reprezintă, potrivit datelor dezvoltatorului, singura reţea naţională de malluri certificată LEED din România, ca urmare a implementării unor strategii şi soluţii practice şi măsurabile, orientate către obţinerea unei performanţe sporite în dezvoltarea sustenabilă a amplasamentului, economii la consumul de apă, eficienţa energetică, alegerea materialelor şi calitatea mediului interior.

În prezent, Iulius mai lucrează la dezvoltarea proiectului de birouri Palas Campus, tot din Iaşi, dar a început şi demersurile pentru un nou proiect mixt, la Cluj-Napoca, pe platforma Carbochim. Totodată, recent, dezvoltatorul a organizat un concurs de arhitectură pentru un nou proiect mixt în Iaşi, pe un teren de 16.500 de metri pătraţi. Iulius are astfel în dezvoltare, în prezent, Palas Campus Iaşi, cea mai mare clădire de birouri din ţară, cu o suprafaţă de 60.000 mp şi o investiţie de 120 de milioane de euro. De asemenea, lucrează la cel de-al doilea Family Market, concept de retail de proximitate, axat pe antreprenoriat local, în cartierul Bucium din Iaşi, cu o suprafaţă de retail închiriabilă de peste 5.000 mp (investiţie de peste 11 milioane de euro), şi la extinderea Iulius Mall Suceava cu 14.000 mp adiţionali, investiţie de peste 14 milioane de euro care va transforma proiectul regional în cea mai mare suprafaţă de retail din nordul ţării (65.000 mp).

Cel mai vizibil şi amplu proiect pe care Iulian Dascălu l-a dezvoltat până acum în Iaşi este ansamblul Palas, cu birouri, mall şi spaţii verzi, deschis în 2012. În acest complex, există astăzi şapte clădiri de birouri, însumând 75.000 de metri pătraţi închiriabili. „Mallul Palas atrage zilnic un trafic de 70.000 de oameni. Sunt chiriaşi care înregistrează aici cifre de afaceri mai mari decât în malluri precum AFI Cotroceni sau Băneasa Shopping City din Bucureşti. Cremeria Gioelia este un astfel de exemplu. Spaţiile verzi din complex au presupus investiţii de câteva milioane de euro pentru copaci, gazon şi alte elemente. Avem tei, pini, salcii, ginkgo biloba, fiecare copac este aclimatizat într-o seră înainte de a fi plantat aici. Sunt 37 de grădinari care se ocupă de spaţiile verzi”, spunea recent Sebastian Mahu, head of asset management la Iulius. În primăvara acestui an, Iulius Group a anunţat că porneşte o investiţie de peste 500 de milioane de euro pentru un nou proiect mixed-use similar celor pe care le-a dezvoltat la Iaşi şi la Timişoara, însă de această dată la Cluj-Napoca. Investiţia se va desfăşura pe platforma Carbochim, o zonă industrială care va fi transformată şi va cuprinde retail, birouri, locuinţe şi spaţii verzi. Dezvoltarea va fi realizată tot în parteneriat cu Atterbury Europe, partenerul Iulius în portofoliul imobiliar. Proiectul este în etapa de analiză, consultare şi autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023.

CINE STĂ ÎN SPATELE ATTERBURY EUROPE

Fondul de investiţii sud-african Atterbury Europe a devenit în 2017 asociat al grupului imobiliar Iulius, fondat de omul de afaceri Iulian Dascălu, printr-o asociere de tip joint-venture. În urma tranzacţiei dintre cele două entităţi, ele controlează împreună atât filialele Iulius Holding care existau la acel moment, respectiv Iulius Group, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Timişoara, Iulius Mall Suceava, United Business Centre Cluj One, United Business Center 1 Timişoara, United Business Center 2 Timişoara, United Business Center 3 Timişoara, Iulius Trust şi Attrius Developments, cât şi unele companii care au fost înfiinţate ulterior.

Decizia de a vinde jumătate din malluri a venit în contextul în care Iulian Dascălu a recurs la mai multe credite bancare pentru a-şi finanţa dezvoltările imobiliare, cea mai amplă ca valoare fiind proiectul mixt Iulius Town (denumit anterior Openville) din Timişoara, o investiţie de 442 de milioane de euro. În vara acestui an, Atterbury Europe a anunţat majorarea pachetului de acţiuni deţinut de cel mai mare fond de pensii din Africa de Sud - Government Employees Pension Fund, care gestionează active de aproximativ 95 miliarde de euro.

Astfel, Pareto Limited şi BVI (Business Venture Investments No. 1360 Proprietary Limited – controlată integral de GEPF din Africa de Sud, administrat de PIC) deţin în prezent 50% din acţiunile Atterbury Europe, prin preluarea pachetului de la RMH Property Holdings (Pty) Ltd (RMH Property), în cadrul unui proces amplu de restructurare a RMB Holdings Limited, proprietar al RMH Property, demarat în anul 2019. Portofoliul GEPF cuprinde peste 1,2 milioane de membri activi şi 450.000 de pensionari şi beneficiari, potrivit informaţiilor transmise de oficialii de la Atterbury Europe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.