Contractul, călcâiul lui Ahile din piaţa de chirii?
Chiar dacă piaţa chiriilor este din ce în ce mai efervescentă, românii ezită încă să realizeze un contract la închiriere, fie că vorbim despre chiriaşi sau proprietari. De ce este acesta în interesul ambelor părţi, a explica Ana Udrişte, fondator al platformei Avocatoo.ro, în una dintre ediţiile recente ale emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.
Văd o mare sete de cunoaştere, mai ales din perspectiva nevoii oamenilor care au înţeles că este mult mai importantă prevenţia decât repararea. (...) Sfatul meu general pentru toate persoanele care îşi caută o chirie, care vor să închirieze este să înţeleagă că un contract nu înseamnă nimic altceva decât înţelegere a părţilor; discuţia ar trebui să fie extrem de sinceră şi întotdeauna se negociază astfel încât ambele părţi să fie în câştig de cauză”, a spus Ana Udrişte. Pe măsură ce numărul de tranzacţii de pe piaţa rezidenţială este în scădere, tot mai mulţi români se uită înspre chirii, un indicator în acest sens fiind şi creşterea preţurilor solicitate anul acesta(cu o creştere medie a preţurilor de 13% din iulie 2022 vs. iulie 2023, în principalele oraşe din România, potrivit datelor Storia.ro). Totuşi, majoritatea chiriaşilor şi proprietarilor nu realizează un contract de închiriere înregistrat la ANAF.
„Din păcate, cred că la nivel naţional doar 10-15% dintre chirii sunt înregistrate la ANAF, potrivit statisticilor oficiale. Acesta nu este însă un domeniu singular, în general în România noi nu prea vrem să facem contracte de obicei, în ideea că «ştim noi mai bine şi ne pricepem la toate» . Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, în momentul în care te stabileşti într-o chirie unde dai nişte bani, care nu sunt puţini, trebuie să înţelegi care sunt drepturile, care sunt obligaţiile tale şi, bineînţeles, cum te poate da cineva afară, dacă ne referim la contractele de închiriere”, a punctat Ana Udrişte. Ea a lansat platforma Avocatoo.ro în 2016, din dorinţa de a „umaniza” noţiunile juridice pentru publicul larg, traducând practic, pe înţelesul tuturor, termenii specifici domeniului. Unul dintre subiectele abordate de ea este şi cel al contractelor de închiriere, în contextul în care pe piaţa imobiliară locală acestea nu sunt folosite întotdeauna de cei care aleg o astfel de variantă de locuire, cât şi de către proprietarii care închiriază locuinţe. „Realizarea unui contract este în interesul ambelor părţi şi se adaptează în funcţie de cerinţele fiecăreia dintre acestea, nu doar a chiriaşului sau a proprietarului”, a mai spus ea.
Ce nu trebuie să lipsească dintr-un contract de închiriere?
„În primul rând, chiriaşul ar trebui să se asigure că proprietarul respectiv deţine sau are dreptul să închirieze locuinţa, detalii referitoare la procedura de recuperare a garanţiei – şi ce acoperă aceasta; precum şi clauza de indexare a chiriei – pentru evitarea situaţiilor de fluctuaţii ale preţului chiriei.” Ea subliniază şi necesitatea verificării de către viitorul chiriaş a restanţelor apartamentului – precum şi posibilitatea existenţei unui litigiu (există anumite apartamente care nu pot fi închiriate - mai ales unele care sunt date prin credite ipotecar). Chiriaşul ar trebui să fie atent încă de la momentul vizionării la felul în care este dotat apartamentul, cap-coadă – de de la utilităţi, îmbunătăţiri şi tot ceea ce este inclus în apartament, electrocasnice, centrală etc. „Este ideal să verifici şi dacă funcţionează obiectele respective, să identifici zgomotele pe care le ai în apartament şi pe lângă, să te asiguri că apartamentul nu are restanţe la utilităţi.”
Carte de vizită:
1. Ana-Maria Udrişte este avocată, antreprenoare şi consultantă în domeniul digital;
2. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti (2013), deţine un master la aceeaşi instituţie şi a absolvit programul Digital Disruption and Platforms de la Oxford (2021);
3. Este fondatoarea conceptului Avocatoo.ro, clasat în topul primelor trei site uri cu profil juridic din România. Pasiunea pentru social media a devenit un instrument util în activitatea sa, reuşind să traducă noţiunile juridice pe înţelesul tuturor prin intermediul reţelelor de socializare;
4. A fondat platforma Avocatoo.ro din aceleaşi raţiuni în anul 2016.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro