Cu 11.000 de locuinţe deja finalizate în portofoliu, HILS Development apasă pedala de acceleraţie. Ce planuri mai are dezvoltatorul din Capitală?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 22 iunie 2024 119 afişări

Cu 11.000 de locuinţe deja finalizate în portofoliu, HILS Development apasă pedala de acceleraţie şi pune la bătaie noi investiţii pentru alte câteva mii de apartamente. Zona de est a Capitalei rămâne polul de dezvoltare favorit pentru compania deţinută de Ionuţ Negoiţă, care mai are securizate şi alte terenuri pregătite pentru a deveni fundaţia unor noi ansambluri rezidenţiale.

 

Î n istoria HILS Development, primul proiect de locuinţe a fost demarat în 2005. De atunci şi până în prezent, alte câteva ansambluri s-au adăugat portofoliului companiei, cele mai multe sub umbrela brandului HILS – HILS Pallady (1.908 apartamente), HILS Brauner (1.336 de apartamente), HILS Splai (111 apartamente). Altele sunt în plin proces de ridicare, compania având şi propria divizie de construcţii. „În prezent, avem în lucru, în diferite stadii, 2.800 de locuinţe, din care 500-600 sunt aproape gata. Avem terenuri cumpărate pe care se mai pot dezvolta încă 15.000-18.000 în următorii zece-doisprezece ani. La rezidenţial, două lucruri sunt foarte importante – proximitatea metroului şi să fie vorba despre o zonă locuită. Din aceste considerente, credem foarte mult în zona Pallady, dar şi în zona Republica, unde de asemenea dezvoltăm un proiect”, a spus Ionuţ Negoiţă la emisiunea online de business ZF Live.

La începutul anului 2024, HILS Development a anunţat un nou proiect rezidenţial în zona Pallady din estul Capitalei, în apropierea staţiei de metrou Nicolae Teclu, sub numele HILS Titanium. Va fi format din şapte blocuri cu 1.194 apartamente şi 1.217 locuri de parcare, iar  investiţia ajunge la 70 de milioane de euro. Acestuia i se adaugă şi proiectele în construcţie HILS Republica – cu 370 de apartamente în prima fază, dintr-un total de 5.000 de locuinţe în total, HILS Sunrise – cu 704 apartamente, şi HILS Titanium – cu 1.194 apartamente. Strategia companiei este de a finaliza anual peste 1.000 de locuinţe.

Chiar şi cu atât de multe planuri, dezvoltatorul se arată mai degrabă precaut. Într-un moment de incertitudine pentru piaţa rezidenţială din România, cu precădere pentru cea bucureşteană, dezvoltatorii caută să se pregătească pentru ceea ce va urma, adică un deficit al ofertei de locuinţe în raport cu cererea. În acest context, strategia HILS Development a început să fie implementată încă de anul trecut.

Astfel, din 1.000 de locuinţe finalizate în 2023, HILS Development a ales să păstreze aproximativ 200 pentru vremurile în care oferta din piaţă se va restrânge, iar cei care vor dori să cumpere nu vor avea la fel de multe opţiuni ca până acum. „Anul trecut am recepţionat peste 1.000 de locuinţe şi am vândut în jur de 800. Am vrut să avem câteva sute de locuinţe pe stoc. Anterior, făceam cam 400-500 de locuinţe pe an, iar anul trecut am ridicat ştacheta. Anul acesta vom depăşi 1.000 de locuinţe recepţionate şi vrem să vindem tot cam 800. Nu ne propunem să vindem mult, ba chiar vrem să avem pe stoc, pentru că în anii următori va exista un deficit în piaţă şi o creştere a cererii. Deja se estimează că se vor recepţiona cam 17.000 de locuinţe anul acesta în regiunea Bucureşti-Ilfov, faţă de 21.000-22.000 anul în trecut. În anii următori, nivelul va scădea dramatic.”

În ceea ce priveşte preţurile, el spune că, în Bucureşti, acestea sunt în continuare mai mici faţă de alte capitale europene din regiune, exemplificând că, în Praga, preţul mediu este de 6.000 de euro pe metru pătrat, în Varşovia este de 3.600 de euro pe metru pătrat, în Budapesta – 2.800 de euro pe metru pătrat, în vreme ce în Bucureşti se opreşte la 1.900 de euro pe metru pătrat. „Sunt toate premisele că preţurile vor creşte. Între şapte şi zece ani de acum încolo, preţurile vor fi duble. Pe baza nZEB, locuinţele vor fi dotate cu alte tehnologii şi materiale şi mai sunt şi alte aspecte care vor creşte costul – eliminarea facilităţilor fiscale, disputa privind PUZ-urile în Bucureşti, creşterea TVA. Sigur vor mai veni şi alte taxe.

Consider că preţurile nu pot merge decât în sus.” Ionuţ Negoiţă spune că, în prezent, piaţa rezidenţială merge bine, estimând o creştere cam de 10% faţă de anul trecut. „Pe primele cinci luni din 2024, noi am avut o creştere de 25-26% faţă de anul trecut, când începutul de an a fost destul de ezitant. Între timp, am mai pornit două şantiere, care au acumulat prevânzări.” În prima parte a anului trecut, 10% din ceea ce a vândut HILS Development au fost cumpărate cu credit bancar, iar restul cu cash, din sursele proprii ale clienţilor, sau în rate direct la dezvoltator, soluţie la care a apelat o pondere de 30% din cumpărători. „Românii au bani cash, şi nu puţini. Locuinţele vor rămâne o investiţie foarte sigură, sunt o proprietate tangibilă, care se transmite de la o generaţie la alta.” În proiectele HILS, situate în zona Pallady din Bucureşti, procentul de închiriere a locuinţelor este de aproximativ 30%, adică o treime dintre cumpărători achiziţionează cu scopul de a închiria. „Doar 4% dintre cumpărători îşi permit să achiziţioneze o locuinţă premium. Pe segmentul middle-market sunt 37% dintre cumpărători, iar restul, spre 60%, sunt pe mass-market, unde preţurile sunt de 1.200-1.400 de euro pe metru pătrat util.”

Ionuţ Negoiţă mai spune că birocraţia în achiziţia unui teren şi dezvoltarea unui proiect va necesita, în perioada următoare, echipe de oameni profesionişti, experienţă, pentru a lua decizii corecte. „Nu mai e aşa de simplu. Sunt multe şantiere care s-au oprit din aceste motive. Clienţii se uită din ce în ce mai mult la istoricul dezvoltatorului.”  

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.