Italia lui 1 euro. Oraşele depopulate italieneşti vor să se salveze de la moarte vânzându-şi casele pe nimic. Italienii nu cumpără, dar străinii sunt încântaţi

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 11 ianuarie 2022 10121 afişări

Depopularea şi îmbătrânirea populaţiei este o problemă de viaţă şi de moarte nu doar în comunităţile est-europene şi din Balcani, ci şi în Europa Occidentală. Satele abandonate din Sicilia şi alte regiuni ale Italiei sunt un bun exemplu. Acolo, autorităţile încearcă să le salveze de la uitare şi dispariţie prin vânzarea locuinţelor rămase fără proprietar pentru doar un euro. Cine n-ar cumpăra o casă la ţară pe nimic? Cu cât dai pe cafeaua pentru o săptămână poţi cumpăra un sat întreg. Soluţia, pe cât de disperată, pe atât de simplă pare.

Dar nu este chiar aşa. Proiectul are succes, dar nu printre italieni, ci cu străinii. În ultimii ani, zeci de sate depopulate din Italia – din Alpi şi până în Sicilia – au început să vândă proprietăţi vechi, în pragul ruinei,  pentru doar un euro, mai puţin decât costul unui espresso, scrie EUobserver. Scopul este să ofere o nouă viaţă comunităţilor aflate pe moarte şi să revigoreze economia locală.

Pe măsură ce sătenii fug în căutarea unui viitor mai luminos în alte părţi, poate doar ceva mai jos, la drumul principal, prinde forţă o tendinţă inversă în care cumpărători străini sunt dornici să-i înlocuiască şi să ajute la reînvierea acestor locuri cuprinse de amorţire.

Aproximativ 60 de comune şi sate au lansat scheme atrăgătoare ce presupun vânzarea gospodăriilor pentru doar un euro sau un pic mai mult. Deşi nu există date oficiale la nivel naţional despre câte case au fost vândute astfel, primarii  locali implicaţi în proiect spun că acesta este un succes.

În comuna siciliană Gangi au fost vândute peste 300 de proprietăţi la un euro, în timp ce în Mussomeli numărul aproximativ se ridică la 150. Iar pandemia nu a împiedicat achiziţiile şi nici ca mai multe oraşe să aplice aceeaşi schemă. „Dimpotrivă, am fost destul de uimiţi că, în ciuda restricţiilor globale de călătorie şi a anxietăţii provocate de pandemie, mulţi străini s-au grăbit în această vară să smulgă din uitare o casă dărăpănată, ademeniţi de avantajele oferite de Mussomeli: mai puţină aglomeraţie şi distanţarea socială garantată, un stil de viaţă simplu, mâncare excelentă şi un peisaj curat”, spune Toti Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli. Satul Sambuca, a căruit vatră au construit-o arabii, a scos anul acesta pe piaţă un al doilea lot de case vechi, dar de data aceasta la 2 euro, în urma vânzării cu succes a 17 proprietăţi abandonate în 2019.

Având în vedere numeroasele cereri, casele au fost licitate şi vândute celor mai buni ofertanţi. La Sambuca afluxul de noi cumpărători a reînviat sectorul turistic şi piaţa imobiliară. S-au deschis noi taverne, pensiuni şi buticuri, spune viceprimarul Giuseppe Cacioppo. Din 2019, aproximativ 150 de proprietăţi au fost vândute, tot de către vânzători privaţi, în timp ce multe clădiri vechi au fost renovate, economia locală beneficiind de peste 1,5 milioane de euro în fonduri noi.„Proprietarii străini s-au integrat bine în comunitatea locală, sunt consideraţi orăşenii noştri – cetăţeni printre cetăţeni. Îi puteţi vedea la bar în fiecare dimineaţă, sorbind un espresso, discutând cu localnicii sau lucrând de la distanţă. Sambuca trăieşte o Renaştere”, spune Cacioppo. Pandemia a sporit, de fapt, atractivitatea satelor idilice inedite ale Italiei printre nomazii digitali internaţionali.

Cel puţin încă 10 orăşele au lansat, în 2021, schema de vânzare de locuinţe pentru 1 euro, inclusiv Pratola Peligna din Abruzzo şi Laurenzana din Sicilia. Satele care vând case cu 1 euro, în mare parte situate în sudul mai sărac, se depopulează rapid, fie din cauza emigrării în masă din trecut, fie din cauza calamităţilor naturale precum cutremurele. În câteva dintre aceste oraşe, sute de proprietăţi dărăpănate sunt promovate online de autorităţile locale, care asigură legătura între cumpărătorii vechi şi cei noi.

Cu toate acestea, chiar dacă gândul că poţi cumpăra o casă la preţ de chilipir ar putea să pară ceva prea frumos pentru a fi adevărat, există şi multe dezavantaje. Noii proprietari trebuie să se angajeze să reabiliteze casa dărăpănată într-un termen de 3 ani şi să plătească o garanţie de depozit între 2.000 şi 5.000 de euro în funcţie de regulile oraşului, bani care le vor fi returnaţi odată cu finalizarea lucrărilor. Există, de asemenea, destul de multe documente de făcut, în timp ce costurile notariale variază între 2.000 şi 5.000 de euro.

Mai presus de toate, costurile imprevizibile ale reconstrucţiei de la zero a unei proprietăţi în stadiul de ruină antică sunt o altă problemă pe care cumpărătorii trebuie să o ia în calcul. Renovarea de bază a unei case în paragină de 70 de metri pătraţi începe de la 20.000 de euro şi depinde de bugetul pe care oamenii sunt dispuşi să-l investească, spune Nigrelli. „Cei care doresc să stea câteva luni pe an aici, în special străinii, ar putea fi dispuşi să cheltuiască doar o sumă minimă de bani dacă va fi casa lor de vară.

Oamenii care aleg să-şi trăiască viaţa aici şi să facă din achiziţie locuinţa lor principală vor cheltui probabil mult mai mult“, a explicat el. Israelo-românca Thea Haimovitz, o iniţiată în cabală, a achiziţionat în această vară pentru doar un euro o clădire veche şi confortabilă, din piatră, cu mai multe niveluri, în centrul istoric al Mussomeli, aproape de castelul care domină aşezarea. „Din fericire, nu trebuie s-o refac complet, este într-o formă destul de bună.

Am decis să cumpăr pentru că, urmând învăţăturile cabalei, va trebui să readuc viaţa şi spiritualitatea acestei case, care poate părea acum moartă. Dar ea are un suflet care este încă acolo, aşteaptă să fie recuperat”, a povestit Haimovitz. Ea intenţionează să deschidă o academie de cabală şi crede că Mussomeli se va transforma într-un loc cosmopolit cu noii veniţi din toată lumea. „Când se întâlnesc oameni de diferite naţionalităţi şi origini, întâlnirea lor creează o energie nouă şi face din sat un loc fericit şi mai bun în care să trăieşti”, a menţionat ea.


În ultimii ani, zeci de sate depopulate din Italia – din Alpi şi până în Sicilia – au început să vândă proprietăţi vechi, în pragul ruinei,  pentru doar un euro, mai puţin decât costul unui espresso, scrie EUobserver. Scopul este să ofere o nouă viaţă comunităţilor aflate pe moarte şi să revigoreze economia locală.

Pandemia a sporit, de fapt, atractivitatea satelor idilice inedite ale Italiei printre nomazii digitali internaţionali. Cel puţin încă 10 orăşele au lansat, în 2021, schema de vânzare de locuinţe pentru 1 euro, inclusiv Pratola Peligna din Abruzzo şi Laurenzana din Sicilia.

FOTO: STERLINGLANIER LANIERUNSPLASH


Adesea, străinii atraşi de casele de un euro ajung să cumpere proprietăţi ceva mai scumpe care nu necesită renovare sau doar foarte puţine reparaţii. Omul de afaceri din Florida Chris Hill a vizitat Mussomeli în septembrie şi a obţinut pentru 20.000 de euro o locuinţă veche, cu două etaje, aproape de piaţa principală, cu mai multe intrări, o terasă panoramică şi o pivniţă. Şi chiar şi mobilată. El plănuieşte să o folosească pe post de refugiu pentru pensionare. „Am rămas şocat de preţ. Este o nebunie cât de ieftin este în comparaţie cu proprietăţile din State. Tot ce trebuie să fac este să pun aer condiţionat. Pur şi simplu este prea perfect. Îmi pot parca motocicleta pe stradă. Aud clopotele bisericii dimineaţa şi seara, e minunat”, a spus el. Nu exista un motiv anume pentru care a ales Mussomeli. „Am trecut cu maşina, ne-am oprit şi am ştiut că este locul potrivit. Ne place caracterul comunităţii, localnicii sunt minunaţi şi supercool“, a adăugat el. Ceea ce l-a frapat pe Hill a fost cum satul se metamorfozează pe parcursul zilei, pe măsură ce oamenii trec de la starea de siestă din timpul orelor fierbinţi la dispoziţia de petrecere când se răceşte afară.

„Totul este foarte liniştit atunci, la ora 17 oraşul se luminează ca un pom de Crăciun, iar străzile sunt pline de oameni”, a spus el. În oraşul sicilian Troina, autorităţile locale sunt atât de dornice să atragă noi rezidenţi în cartierul vechi încât se oferă să ajute cu costurile de renovare, scrie CNN. Zona a fost în declin în ultimele decenii deoarece localnicii şi-au împachetat totul şi s-au mutat în case mai moderne din jurul Troinei sau au părăsit complet oraşul, povesteşte primarul Sebastiano Fabio Venezia. „Vreau să scot cartierul vechi din mormânt şi să-şi redau măreţia pierdută, aceea pe care o avea când era capitala normandă a Siciliei”, a spus Venezia.

 

 

Pentru a accelera procedurile de vânzare, Venezia a înfiinţat un grup de lucru multilingv de experţi în domeniul imobiliar şi şi juridic pentru a ajuta noii cumpărători pe tot parcursul procesului, precum şi o agenţie online, HouseTroina. „Nu vrem ca potenţialii cumpărători să se piardă în birocraţie sau să-i speriem cu documente obositoare”, explică Venezia. Potrivit primarului, anul trecut aproximativ 30 de locuinţe de un euro erau la un moment dat disponibile imediat, în timp ce alte 100 aşteptau să intre pe piaţă după predarea către primărie. În prezent, proiectul funcţionează pe principiul primul venit, primul servit. Cu toate acestea, dacă cererea creşte, primăria alege între cumpărători în funcţie de calitatea planurilor de reabilitare. Cei care optează pentru o locuinţă de un euro sau unul din apartamentele mai ieftine de la etaj în centrul vechi pot primi „bonusuri de renovare” de până la 15.000 de euro şi încă 10.000 de euro pentru lucrări de îmbunătăţire a eficienţei energetice. Iar cine este dispus să se stabilească şi să devenină locuitor permanent în Troina, dar este mai puţin dornic să-şi asume sarcina de a renova o proprietate dărăpănată, autorităţile municipale sunt dispuse să ofere până la 8.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe care nu necesită lucrări de amploare.

Construit la 1.100 de metri altitudine, într-o rezervaţie naturală din Munţii Nebrodi, Troina este cunoscut drept „Balconul Siciliei” pentru panorama sa spectaculoasă şi este membru al clubului de elită I Borghi Più Belli d’Italia, al celor mai frumoase sate şi oraşe. Oraşul este înconjurat de 4.000 de hectare de pădure cu un lac şi pâraie limpezi, un loc ideal pentru călărie şi plimbări lungi. Datând din timpuri preistorice şi construit pe cenuşa unui templu păgân, numele său derivă din unirea a două cuvinte greceşti vechi care înseamnă „colţuros” şi „stâncos”. Cândva cu rol de avanpost strategic pentru cuceritorii antici greci, romani, bizantini şi arabi, Troina a continuat să servească drept capitală a Regatului normand al Siciliei în timpul Evului Mediu, devenind un amestec de diferite civilizaţii. „Întotdeauna am primit oameni. În timp ce Europa era sfâşiată de războaie religioase, aici creştinii, musulmanii şi evreii au trăit împreună în pace”, spune Venezia. Liniştea este perturbată din când în când de erupţiile bătrânului şi neliniştitului vulcan Etna, care poate fi văzut fumegând din diverse părţi ale oraşului. Iar cerul nopţii îi este celebru pentru limpezime. Imaginaţi-vă cum Etna erupe sub Calea Lactee.


Noii proprietari trebuie să se angajeze să reabiliteze casa dărăpănată într-un termen de 3 ani şi să plătească o garanţie de depozit între 2.000 şi 5.000 de euro în funcţie de regulile oraşului, bani care le vor fi returnaţi odată cu finalizarea lucrărilor. Există, de asemenea, destul de multe documente de făcut, în timp ce costurile notariale variază între 2.000 şi 5.000 de euro.

Renovarea de bază a unei case în paragină de 70 de metri pătraţi începe de la 20.000 de euro şi depinde de bugetul pe care oamenii sunt dispuşi să-l investească.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.