O viaţă nouă pentru vechile comori arhitecturale ale României după ce mai mulţi oameni de afaceri au decis să investească şi să aducă la viaţă aceste clădiri istorice

Autor: Miruna Diaconu Postat la 22 septembrie 2024 7089 afişări

Într-un peisaj local al clădirilor istorice lăsate în paragină, câţiva antreprenori şi-au făcut curaj să investească în vechile conace care au scris istorie cândva, pentru a le oferi astăzi o nouă şansă, fiind transformate în hoteluri, restaurante sau centre de evenimente şi relaxare. Cu poveşti diferite, proiectele de consolidare a vechilor conace au un element comun, anume faptul că restaurările şi modernizările clădirilor au ţinut cont de arhitectura iniţială, fiind îmbinată armonios cu elementele moderne. Sub aceiaşi patru pereţi, trecutul şi prezentul au dat mâna.

Lăsate în paragină, unele dintre ele pe cale să se prăbuşească, câteva conace din România au primit o nouă şansă, iar astăzi, cu haine noi şi dichisite, primesc oaspeţii care vor să se cazeze, să mânânce sau să socializeze. Câţiva antreprenori au pariat pe farmecul unor clădiri construite chiar şi în urmă cu mai bine de un secol pentru a le transforma în hoteluri, restaurante sau centre de evenimente. Însă elementrul comun a fost păstrarea identităţii clădirii prin respectarea arhitecturii iniţiale.

Cu investiţii care se ridică chiar şi la câteva milioane de euro, oamenii de afaceri, care au businessuri în diverse sectoare economice, unii dintre ei neavând însă legătură cu turismul, au investit în unităţi de cazare sau centre de evenimente. Prin astfel de proiecte, clădirile în sine au devenit destinaţii.

Un astfel de proiect este Casa Timiş, un complex aflat în comuna Chiţorani, judeţul Prahova, unde familia Timiş, proprietara producătorului de mezeluri Cris-Tim, a pariat pe ospitalitate plecând de la un vechi conac.

Conacul Cozieni, actualul hotel Mercure Cozieni, a fost cândva conacul Podgoreanu, din Cozieni, Ilfov. Conacul a fost construit la începutul secolului XX, în 1910, de către boierul Mihail Podgoreanu, un bogat proprietar de terenuri şi vii.

Clădirea, aflată într-o vie, a fost construită în 1925 şi a intrat în proprietatea familiei Timiş în 2018, când aceasta decis să investească în, aşa cum se numea atunci, Conacul Domniţei Ralu. Investiţiile au vizat şi realizarea unei reţele de infrastructură, atât în ceea ce priveşte asfaltarea unui drum către cramă, cât şi electrificare şi canalizare, dat fiind faptul că acestea nu existau în momentul în care a fost achiziţionată clădirea. Investiţia în acest proiect a ajuns la 8 mil. euro.

Înainte de preluarea acestui conac, familia Timiş căuta un loc în care să construiască o clădire, care să reprezinte nucleul businessului viticol început în anul 2003. Conacul a fost transformat într-o unitate de cazare cu o capacitate de zece camere, iar alături au fost deschise şi două restaurante şi săli de conferinţe. Ulterior, Casa Timiş s-a transformat într-un domeniu, unde au fost construite bungalouri, un centru spa şi o piscină. Proximitatea faţă de Bucureşti, fiind doar la o oră de oraş, a constituit un real avantaj pentru conac, iar acest lucru se vede şi în dezvoltarea afacerii. Domeniul Casa Timiş, compania care administrează domeniul familiei Timiş, a avut încasări de 32 milioane lei în 2023, adică aproape de două ori mai mult faţă de anul anterior, când a obţinut o cifră de afaceri de 16,8 milioane lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Tot în apropiere de Bucureşti se află şi actualul hotel Mercure Cozieni, care a fost construit în jurul clădirii principale, anume conacul Podgoreanu, din Cozieni, Ilfov. Conacul a fost construit la începutul secolului XX, în 1910, de către boierul Mihail Podgoreanu, un bogat proprietar de terenuri şi vii. Conacul era format dintr-o clădire principală cu două etaje, înconjurată de un parc şi plantaţii de viţă de vie, cu o suprafaţă de aproximativ 10 hectare. În trecut, acesta a fost folosit ca reşedinţă de vară de către familia Podgoreanu.

Castelul Salbek datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind construită de familia conţilor Salbek, de origine germană şi maghiară. Clădirea va fi transformată într-un centru de well-being.

Conacul a primit o a doua şansă, când familia Badiu, care deţine agenţia de turism Paloma Tours, a intrat în businessul hotelier prin afilierea conacului Cozieni din Ilfov la brandul Mercure, al Accor. Clădirea a trecut printr-un amplu proces de renovare şi construcţie. Hotelul este clasificat la patru stele şi are 75 de camere de tip superior, camere privilege şi apartamente moderne, decorate într-un stil de inspiraţie locală. Hotelul păstrează stilul arhitectural brâncovenesc al vechiului conac. De asemenea, hotelul are două săli de conferinţe, sala Podgoreanu, care are o capacitate de 250 de persoane, şi un spaţiu modular de evenimente, tot cu o capacitate de 250 de persoane. Astăzi, Mercure Cozieni este format din vechea clădire a conacului, în jurul căreia au mai fost construite câteva clădiri.

Claudia Badiu are un istoric în zona de organizare de evenimente, fiind acţionar în compania Proevents & Conference, cu afaceri de 30 mil. lei în 2023. Compania se ocupă cu organizarea şi managementul congreselor, conferinţelor şi webinariilor, potrivit site-ului propriu. Familia Badiu deţine şi agenţia de turism Paloma Tours, cu afaceri de 42 mil. lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Deşi una dintre destinaţiile vechilor conace este tranformarea acestora în unităţi de cazare, unii antreprenori au decis să facă din vechile clădiri centre de evenimente. Spre exemplu, antreprenorul Marius Tudosiei, fondator al Băcănia Veche, a cumpărat conacul Oteteleşanu, din comuna Grădinari, judeţul Giurgiu, o clădire care datează încă de la începutul anilor 1900. „Clădirea se află într-o stare de degradare avansată, este stabilizată, nu o să cadă în următorii ani. Planul nostru este să refacem clădirea aşa cum a fost la momentul deschiderii, interiorul să aibă facilităţi de 2024, dar exteriorul să fie aşa cum era la început“, a spus Marius Tudosiei, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Proiectul Casa Timiş, deţinută astăzi de familia Timiş, proprietara producătorului de mezeluri Cris-Tim, a pornit în jurul conacului construit în 1925.

Antreprenorul îşi doreşte ca după consolidarea şi modernizarea clădirii să existe un loc destinat evenimentelor şi petrecerii timpului liber, o opţiune de weekend pentru bucureşteni. „Vreau să fie o destinaţie pentru bucureşteni pentru petrecerea timpului liber, toată curtea conacului are 15.000 de metri pătraţi. Este poziţionat pe malul Argeşului, într-o zonă accesibilă. Am vrea să fie un loc în care oamenii să vină la picnicuri, la brunch-uri, la evenimente tematice“, a mai spus el.

Marius Tudosiei a pornit Băcănia Veche în 2010, dorindu-şi la acea vreme, când piaţa era mai mult orientată către marile lanţuri de retail, să îşi deschidă un business care să aducă aminte de cămara bunicii, cu produse naturale şi cât mai locale. Înainte de acest business, el a fost director de marketing la Jurnalul Naţional.

Într-un centru dedicat relaxării, însă pe zona de well-being, va fi transformat şi castelul Salbek din satul Periş, judeţul Arad. Ana-Maria Mihăescu, fost bancher şi preşedinta Asociaţiei Castel Salbek, a cumpărat cu jumătate de milion de euro castelul Salbek din satul Petriş, judeţul Arad, şi are în plan să îl restaureze şi să îl transforme într-un centru de well-being. Investiţia iniţială se va ridica la 20 – 21 mil. euro. Clădirea datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind construită de familia conţilor Salbek, de origine germană şi maghiară, cunoscută pentru contribuţiile sale semnificative în zonă. Vechiul castel va deveni după procesul de consolidare şi modernizare un centru de well-being, care să ofere tratamente pentru bunăstarea fizică şi emoţională a oamenilor.

Ana Maria Mihăescu, fost bancher, a lucrat peste 30 de ani în domeniul bancar, iar ultima poziţie a fost ca manager regional al IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Un element comun al acestor investiţii este faptul că restaurările şi modernizările clădirilor au ţinut cont de arhitectura iniţială, fiind îmbinată armonios cu elementele moderne. Sub aceeaşi patru pereţi, trecutul şi prezentul au dat mâna. În peisajul local în care multe clădiri istorice sfrâşesc sub propriile dărămături, fiind lăsate de zeci de ani în paragină, uitate în negura timpului, conacele care primesc o a doua şansă reprezintă excepţiile de la regulă. Totuşi, cu astfel de investiţii, istoria de sute de ani are şi un viitor.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.