Pariul pe Europa Centrală şi de Est

Autor: Bogdan Alecu Postat la 16 septembrie 2021 209 afişări

Element Industrial şi Dedeman, care au dezvoltat împreună parcul logistic ELI Park 1 din Chitila, au parafat vânzarea proiectulului ELI Park 1 din nord-vestul Capitalei către fondul de investiţii sud-african Fortress REIT. Care este miza?

România, alături de ţările Europei Centrale şi de Est, este una dintre cele mai dinamice şi interesante propuneri de investiţii pe termen lung din logistică şi depozitare la nivel global datorită potenţialului ridicat de creştere a consumului şi cererii de spaţii industriale, alături de proximitatea faţă de Europa de Vest. Piaţa este într-o fază de dezvoltare cu foarte multe oportunităţi pentru investiţii din partea Fortress. Pe măsură ce competiţia din economiile avansate ale Europei de Vest este determinată de comerţul online, creşterea din Europa Centrală şi de Est va continua în următoarele decenii”, explică Steven Brown, CEO al Fortress REIT.

Fondul de investiţii Fortress din Africa de Sud, care deţine 23% din acţiunile NEPI-Rockcastle, a cumpărat centrul logistic ELI Park 1 din Chitila de la Element Industrial şi Dedeman. Fortress este şi cel mai mare acţionar al NEPI-Rockcastle, principalul proprietar de malluri şi centre comerciale din România. Mai mult, Steven Brown, CEO-ul Fortress, este şi director non-executiv în cadrul NEPI-Rockcastle. Aceasta este şi a doua „ieşire” a celor de la Fortress în afara pieţei sud-africane de logistică după Polonia, ELI Park 1 fiind primul centru logistic cumpărat de sud-africani în România şi al doilea din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Strategia pe termen lung a Fortress este de a avea o treime retail la nivel de portofoliu şi două treimi logistică atât în Africa de Sud, cât şi în Europa. 

„Suntem selectivi şi intenţionăm să extindem portofoliul nostru de depozite de înaltă calitate la nivelul Europei Centrale şi de Est în următorii ani. Anul acesta am mai cumpărat primele centre logistice în Polonia, două parcuri din Bydgoszcz şi Stargard”, a spus Steven Brown.

Fortress REIT este cel mai mare proprietar şi dezvoltator de spaţii logistice din Africa de Sud şi deţine inclusiv un portofoliu de retail. Este cel mai mare acţionar al NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri şi centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Fortress a intrat recent şi pe piaţa logistică din Polonia prin achiziţia a două parcuri logistice şi pe piaţa din România prin achiziţia ELI Park 1.

CBRE România a asistat companiile româneşti Element Industrial şi Pavăl Holding în vânzarea primului lor proiect logistic, ELI

Park 1, dezvoltat în nordul Bucureştiului, în zona Chitila-Buftea.

Tranzacţia a fost coordonată de o echipă comună din partea vânzătorului alcătuită din Diana Nanu şi Alexandra Popa de la Element Group, alături de Karina Paval şi Narcisa Stanimir reprezentând Pavăl Holding, asistată de compania de consultanţă imobiliară CBRE Romania, condusă de Mihai Pătrulescu, şi experţii legali de la Kinstellar, reprezentată de Alexandru Mocănescu.

De asemenea, din partea cumpărătorului, tranzacţia a fost coordonată de către Steven Brown, Howard Penny şi Maciej Tuszynski de la Fortress, asistaţi de Bogdan Papandopol împreună cu Perry Zizzi, de la Dentons, Cushman & Wakefield Echinox, condusă de Tim Wilkinson, şi PWC, condusă de Cornelia Bumbucea.

Element Industrial este unul dintre cei mai tineri jucători pe piaţa spaţiilor logistice. Dezvoltatorul are în lucru o serie de proiecte sub brandul Eli Parks, parcuri logistice cu suprafeţe între 50 şi 60.000 mp, în Bucureşti, Craiova, Bacău, Târgovişte sau Timişoara, pre­cum şi depozite cu suprafeţe mai mici, grupate sub denumirea Eli Xpress.

„Interesul investitorilor pentru proiecte industriale de calitate este în creştere, iar intrarea Fortress REIT pe piaţa locală reprezintă un nou vot de încredere pentru România. Estimăm că anul acesta vor avea loc tranzacţii de peste 250 de milioane de euro pe piaţa industrială”, spune Mihai Pătrulescu, head of investment properties, CBRE România.

Eli Park 1 a fost dezvoltat în parteneriat de Element Industrial şi grupul Dedeman în zona Chitila-Buftea ce se prefigurează drept noul pol logistic de proximitate al Capitalei.

Compania este unul dintre cei mai tineri jucători pe piaţa spaţiilor logistice.


Steven Brown, CEO Fortress REIT: „Suntem selectivi şi intenţionăm să extindem portofoliul nostru de depozite de înaltă calitate la nivelul Europei Centrale şi de Est în următorii ani. Anul acesta am mai cumpărat primele centre logistice în Polonia, două parcuri din Bydgoszcz şi Stargard."


Volumul investiţiilor imobiliare din România s-a ridicat la 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, potrivit datelor CBRE Research. Din punct de vedere al sectoarelor de piaţă, primele două poziţii sunt revendicate de birouri şi industrial. Sectorul birourilor a reprezentat 64% din volumul tranzacţionat, în timp ce sectorul industrial,  26%.

Bucureştiul a atras mai mult de jumătate din volumul investiţiilor imobiliare în 2021, respectiv 67%, în cinci tranzacţii cu birouri şi hoteluri, în timp ce 12 oferte, reprezentând 33% din volumul total, au fost încheiate în oraşele regionale, unde investitorii au fost atraşi în special de proiectele industriale.

În ceea ce priveşte naţionalitatea cumpărătorului, cantitatea majoritară de capital, reprezentând 67% din volumul total, a fost adusă de austrieci, urmată de americani şi cehi, fiecare revendicând o cotă de 8% din capitalul investit. Alţi cumpărători activi in primul semestru au fost din Africa de Sud, Suedia, Elveţia, Germania şi Grecia, cu un volum tranzacţionat de 6%, 5%, 4%, 3% şi 2%, în timp ce investitorii români au contribuit cu doar 1% la volumul tranzacţionat, potrivit CBRE Research.

La finalul primelor şase luni din 2021, stocul modern de spaţii industriale a atins aproximativ 5,38 milioane de metri pătraţi, după ce 240.000 de metri pătraţi au fost livraţi în primul semestru, potrivit CBRE Research. Jumătate din oferta totală nouă a fost adăugată stocului industrial al Bucureştiului, în timp ce a doua jumătate a reprezentat extinderi ale huburilor industriale din zonele de vest/nord-vest, sud şi centrul ţării.

Bucureştiul rămâne cel mai mare hub industrial din România, cu 2,68 milioane de metri pătraţi şi continuă să reprezinte printre prima opţiune de extindere sau prima zonă de intrare pentru majoritatea dezvoltatorilor, în ultimii cinci ani şi jumătate atrăgând cel puţin jumătate din livrările anuale.

Rata de neocupare pentru stocul industrial modern din România a fost de 5,5% în primele şase luni ale anului 2021, în timp ce la nivel de Bucureşti a atins 6,0%, un trend descendent comparativ cu ultimul semestru din 2020. Chiria prime în parcurile logistice a rămas stabilă, la 3,90 euro mp/lună, în timp ce chiria netă este de 3,50 euro mp/lună pentru un spaţiu de 5.000 mp, arată datele CBRE Research.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.