Scoici şi alge de mare în loc de orez, mango în loc de portocale. Agricultura este sub asediul secetei: schimbările climatice forţează adaptarea culturilor şi căutarea celor mai bune metode de protejare a solului în Europa
Atât de multă apă de mare pătrunde pe câmpurile de orez din regiunea Deltei Ebro, Spania, încât unii fermieri se gândesc să înlocuiască cel puţin o parte a plantaţiilor cu alge de mare şi moluşte.
Atât de multă apă de mare pătrunde pe câmpurile de orez din regiunea Deltei Ebro, Spania, încât unii fermieri se gândesc să înlocuiască cel puţin o parte a plantaţiilor cu alge de mare şi moluşte.
Creşterea nivelului mării, perioadele de secetă şi valurile de căldură dau peste cap producţia de alimente din regiunea mediteraneană. În acest an, seceta prelungită şi căldura năucitoare au afectat extrem producţia agricolă, reducând randamentele şi împingând fermierii să se gândească la culturi mai rezistente, scrie The Wall Street Journal.
Climatul se schimbă mai rapid în această regiune decât în majoritatea locurilor de pe Pământ. Problemele cu care se confruntă fermierii de acolo anunţă provocările viitoare legate de hrănirea unei planete mai fierbinţi.
„În unele zone, producţia de orez nu mai este posibilă“, arată Carles Ibanez Marti de la Eurecat, un centru de cercetare din Barcelona. „Adaptarea are limitele ei, iar de la un anumit punct trebuie să faci schimbări“.
În regiunile producătoare de orez din nordul Italiei seceta a fost atât de năprasnică în acest an, încât unii fermieri au plantat deja soia în loc, aceasta necesitând mai puţină apă.
Oamenii de ştiinţă de la IRTA, institutul pentru cercetare în domeniul agroalimentar din Catalonia, ajută fermierii să se adapteze la schimbările climatice inclusiv prin studierea tipurilor de peşte, alge de mare şi moluşte, cele mai potrivite pentru a înlocui câmpurile de orez din zonă.
IRTA a dezvoltat de asemenea un nou soi de meri menit să facă faţă temperaturilor crescânde.
Unii fermieri încearcă să profite cât mai mult de pe urma schimbărilor climatice. În sudul Italiei, fermierii cultivă fructe tropicale ca mango. Culturile de fructe exotice s-au triplat în Itaia în ultimii cinci ani.
În nordul Italiei, vremea mai caldă a permis producţia pe scară largă de roşii şi ulei de măsline.
În Franţa, cultivatorii de viţă de vie caută metode de a-şi proteja podgoriile. Unii permit ierbii să crească în jurul viţei de vie pentru a păstra umiditatea solului. Alţii caută să planteze soiuri rezistente la secetă şi căldură.
În acelaşi timp, seceta şi valurile de căldură îi determină pe specialişti să caute cele mai eficiente metode de protejare a solului, potrivit Deutsche Welle.
Plantele care cresc rapid pot ajuta la prevenirea afectării solului, cât şi la înlocuirea nutrientţilor pierduţi prin fixarea nitrogenului în sol.
O altă metodă de păstrare a umidităţii solului este aplicarea unui strat de compost la suprafaţă. O soluţie inspirată din natură este agrosilvicultura. Copacii nu numai că ajută la controlul erodării şi evaporării şi creează umbră, dar pot contribui şi la revitalizarea solurilor afectate de secetă.
Iar o comunitate globală în creştere de conservaţionişti caută în trecut soluţii, cum ar fi terasele.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană