Cine sunt cei doi antreprenori din România trecuţi de prima tinereţe ce şi-au unit forţele si fac bani din „piatră seacă"

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 20 octombrie 2024 6513 afişări

Doi antreprenori trecuţi de prima tinereţe şi-au unit forţele şi au pus pe roate anul trecut o afacere în domeniul pietrei naturale. Cu granit, marmură, calcar şi travertin importat, cifra de afaceri a Bordam C&D ar urma să ajungă la 1,5 milioane de euro anul viitor.

Întâmplarea a făcut să ajung să lucrez în domeniul pietrei naturale, din ianuarie 2006, ca angajat. Am fost fascinat de acest domeniu, am acumulat cunoştinţe, iar doi ani mai târziu, am hotărât să fac pasul către antreprenoriat. Desigur, la acel moment am crezut că sunt pregătit, însă practica mi-a demonstrat că mai aveam multe de învăţat, şi cred că încă mai am”, povesteşte Dacian Alecse, care are 53 de ani, este inginer de profesie, pasionat şi fost jucător de volei, preşedinte al clubului de volei Tricolorul LMV Ploieşti; şi are experienţă în piaţa pietrei naturale, de 18 ani. În alegerea domeniului, soarta a jucat principalul rol: „Eram tânăr, îmi căutam de muncă şi am ajuns la interviu, la una din firmele din domeniu. Am acceptat, mi-a plăcut şi am rămas interesat de piatra naturală până în zilele noastre”.

În 2008, a mizat pe cartea antreprenoriatului şi a investit 10.000 de euro din surse proprii şi un împrumut, dar acea firmă nu mai există acum, iar de anul trecut a înfiinţat o nouă afacere, tot în domeniul pietrei naturale, împreună cu Daniel Voicu, 55 de ani, tot inginer de profesie. Noua firmă se numeşte Bordam C&D SRL, iar despre investiţie Dacian Alecse spune că a fost mai mare faţă de ce a investit în prima afacere, pentru că au cumpărat un teren, o hală şi spaţii de birouri de la o firmă de construcţii. Achiziţiile au fost făcute din fonduri proprii şi un împrumut de 50.000 euro, care a fost deja returnat integral.

„Recunosc că nu făceam acest pas dacă nu aveam lângă noi două firme partenere cu care ne-am asociat pentru importuri intracomunitare şi extracomunitare: Bridge & Bond, o firmă cu administrator egiptean, Sherif Menoufi, şi SC Hipocrat, o firmă cu tradiţie în domeniul farmaceutic, dar care este şi importator direct de accesorii pentru mobilă, fabricarea de mobilă. Alături de aceşti parteneri vrem să creştem frumos firma Bordam C&D”, spune antreprenorul.

Firma are acum patru angajaţi, iar Dacian Alecse plănuieşte să sporească echipa, urmând ca până la finalul anului să ajungă la zece oameni. Până acum, firma a importat stocuri de granit cu ajutorul Bridge & Bond de aproximativ 10.000 mp şi până la sfârşitul anului ar urma să mai aducă minimum 12.000 mp. Planurile pentru anul viitor se referă la un volum de peste cinci ori mai mare, respectiv 150.000 mp. Prin intermediul Hipocrat, şi-au completat portofoliul cu marmură, calcar şi travertin - în jur de 8.000 mp până în prezent, iar până la finalul anului volumele ar urma să ajungă la 20.000 mp.

„Suntem optimişti în ceea ce priveşte cererea de piatră naturală, chiar dacă zvonuri că piaţa imobiliară va suferi o cădere sunt tot mai dese. Noi încercăm să ne facem treaba cât mai bine şi să privim cu optimism viitorul. Dacă privim în urmă, astfel de zvonuri şi alte previziuni negative au fost şi tot vor mai fi. Evoluţia pieţei se desfăşoară ca o sinusoidă. Aşa a fost mereu. Bineînţeles sunt factori importanţi în lume, care afectează economia ţării şi nu numai a ţării noastre, însă viaţă merge înainte şi putem chiar profita de unele ocazii”, punctează antreprenorul. Tot el atrage atenţia că piatra naturală nu este foarte mult folosită de persoane fizice, arhitecţi,  constructori, dezvoltatori sau oricine activează în domeniu, dar fenomenul care este încă la început prinde contur. În opinia sa, piaţa are un mare potenţial, pentru că sunt multe lucrări la care se pretează folosirea pietrei naturale - centre vechi, gări, faleze, monumente, construcţiile noi sau care trebuie renovate, ca hoteluri, blocuri de locuinţe, case, enumeră Dacian Alecse.

În domeniul pietrei naturale, admite antreprenorul, s-au dezvoltat însă pe parcursul anilor mai multe firme, cu lucrări importante în portofoliu şi cu stocuri impresionante. Ca să pătrundă în această piaţă, Bordam C&D mizează pe diferenţierea faţă de competitori prin materiale importate care nu există în piaţă în prezent, oferte lunare de preţ şi, spune Dacian Alecse, „lista noastră de preţuri, care nu au concurenţă”.  La capitolul dificultăţilor, antreprenorul indică teama de investiţie, birocraţia, întârzierile la plată, concurenţa, bugete pentru proiecte prea mici pentru realitate, soluţii economice în loc de piatră, „şi probabil că mai sunt dar nu îmi vin acum în minte. Toate acestea fac parte din mediul de afaceri şi trebuie să le gestionăm cu calm. Sunt bani în piaţă, sunt firme care atrag fonduri europene şi alte variante de finanţare şi trebuie să fim conştienţi că ţara trebuie să se dezvolte şi se va dezvolta. Nu cu viteza pe care ne-o dorim, dar se va dezvolta”.

Pentru acest tip de afacere, clientela ideală este formată din persoane fizice, „la care ajungem prin arhitecţii, firmele de construcţii cu care colaborăm, şi dezvoltatorii care investesc în proiecte premium. Cea mai importantă modificare de comportament în piaţă este timpul de aşteptare - în urmă cu câţiva ani se discutau proiectele din timp şi puteam face comanda din import, astăzi se lucrează cu ce se găseşte pe stoc şi suntem obligaţi să ţinem banii blocaţi în stocuri”, afirmă Dacian Alecse. Principalele pieţe din care sunt importate materialele sunt Egipt, India, Turcia, Grecia, Spania şi Bulgaria, iar firma are în portofoliu două tipuri de granit (unul de culoare bej şi altul gri antracit) pentru care este importator exclusiv.

Pentru anul în curs, planurile mai vizează semnarea a cel puţin patru contracte pentru proiecte şi instalarea de panouri solare în hala de producţie. Conform planurilor creionate, 2025 ar urma să aducă, un salt uriaş deopotrivă la capitolele importuri, stocuri dar şi cifră de afaceri. „Vrem să importăm din pieţe extracomunitare cel puţin 25 de containere pe lună, ceea ce înseamnă 150.000 mp la sfârşitul anului 2025 (şi vorbim aici doar stocuri) şi din ţările intracomunitare să aducem 50.000 mp”, spune antreprenorul. În acest context, cifra de afaceri ar urma să ajungă la 1,5 milioane de euro, iar în cazul în care va fi nevoie, antreprenorii vor cumpăra încă un teren pentru depozitare mărfurilor.

„Nu am regretat decizia de a deveni antreprenor, însă au fost momente grele în care am avut îndoieli. Sunt lucruri pe care le poţi realiza doar dacă eşti antreprenor şi asta merită efortul”, conchide Dacian Alecse.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.