Craciun fericit!

Ferme străine, utilaje româneşti

Autor: Razvan Muresan Postat la 30 martie 2012 132 afişări

Cătălin Stroe, fondatorul Ruris, a rămas singurul român care mai produce motoutilaje agricole, luptându-se pe această piaţă cu branduri externe puternice. Terenul de luptă, cu aceiaşi competitori, se va extinde din 2012 dincolo de graniţele României.

Să fii unicul producător român pe o piaţă unde străinii dictează tendinţele e un lucru bun, după cum spune Cătălin Stroe, pentru care ieşirile în faţa presei datează de numai câteva luni: "E un avantaj să fii producător autohton pentru că ştii mai bine profilul clientului şi cunoşti mult mai bine ce îşi doreşte". Tot el spune că produsul românesc e privit în 2012 cu doi ochi: buni, pentru că raportul calitate-preţ e avantajos, sau răi, dat fiind că "brandul de ţară afectează modul cum e privit produsul".

Afacerea Ruris a pornit în 1993, când absolventul de Politehnică a decis să înfiinţeze la Craiova o firmă, primul proiect cu care a debutat fiind un motofierăstrău. "Industria era la pământ, deci motofierăstrăul n-a fost un succes, aşa că am proiectat un motocultor, însă nu avea cine să-l fabrice", îşi aminteşte Stroe. Au trecut 19 ani, iar Stroe vorbeşte astăzi despre compania pe care a crescut-o ca despre propriul copil. Majoratul a coincis cu prima ieşire în faţa presei, odată cu anunţarea rezultatelor: Ruris este numărul unu în vânzări de motocultoare, motosape, motocoase şi motocositori. Mai bine de trei sferturi dintre produse se vând în mediul rural, iar cea mai mare pondere a vânzărilor se realizează prin intermediul dealerilor, deşi compania activează şi prin magazine proprii sau prin reţelele Baumax, Hornbach şi Dedeman. Circa 10% din produsele din piaţa motoutilajelor agricole, a cărei valoare e estimată la 60 de milioane de euro, sunt de origine asiatică. Asta nu a împiedicat Ruris să-şi crească vânzările cu 57% anul trecut. Principalele categorii de produse care au înregistrat majorări ale volumelor au fost motocoasele de umăr - în creştere cu 70%, motofierăstraiele şi motocultoarele - cu 30%. "Anul agricol bun, campania de publicitate în care s-au investit zeci de mii de euro şi cererea în creştere au urcat vânzările peste aşteptări", explică Stroe. Produsele se adresează în principal micilor întreprinzători şi fermieri cu exploataţii agricole de câteva hectare, date fiind gradul ridicat de fragmentare a terenurilor din România şi agricultura de subzistenţă "practicată la scară naţională".

Conform estimărilor companiei, piaţa de echipamente specifice va continua să crească şi în 2012, ajungând la 69 milioane de euro. Performanţa de anul trecut nu se va repeta, însă Ruris vrea să-şi crească vânzările până la 6,2 milioane de euro, mai mult cu 32% faţă de 2011, şi ţinteşte o cotă de piaţă de 9%. Creşterea va fi generată prin lărgirea gamei cu produse noi sau retehnologizate şi prin extinderea reţelei de parteneri cu 20%. În cifre, compania a investit peste 600.000 de euro în cercetare şi dezvoltare, din care 115.000 de euro în prototipuri de produse inovatoare. Ruris realizează local proiectarea şi asamblarea echipamentelor, însă componentele sunt fabricate în Italia, Japonia, SUA, China, Germania şi Turcia. Opt noi produse din categoria motosape, motocultoare şi motocositori vor fi introduse în piaţă într-o formulă retehnologizată: mai multă putere cu acelaşi consum, uşurinţă crescută în manevrare şi costuri reduse de exploatare. Mândria lui Stroe este transmisia verticală care se traduce prin creşterea puterii generate în condiţiile menţinerii aceleiaşi autonomii de combustibil şi costuri de exploatare şi de întreţinere reduse, dar şi creşterea manevrabilităţii prin acţionarea produsului în sens invers atunci când solul nu mai permite înaintarea. "Consumatorii sunt mai atenţi astăzi la eficienţa consumului pentru costuri cât mai mici de exploatare", mai spune Stroe, referindu-se atât la cei de pe piaţa locală, cât şi la cei străini.

Între 5 şi 10% din cifra de afaceri ar urma să provină în 2012 din exporturi, iar prima piaţă pe care craiovenii o vor ataca va fi Bulgaria, urmând apoi extinderea în regiunea Balcanilor. Lupta cu principalii competitori, Stihl şi Husqvarna, nu se va mai da deci numai pe piaţa din România, iar obiectivul de a face faţă concurenţei pe teren străin sună şi mai ambiţios.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
catalin stroe,
agricultura,
ruris
/analize/industrie/ferme-straine-utilaje-romanesti-9456612
9456612
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.