Cât de productivi sunt angajaţii lumii?
Nouă dintre primele zece ţări cu cea mai mare productivitate a muncii sunt din Europa, regiune unde angajaţii lu-crează mai puţine ore decât cei din SUA, dar reuşesc să obţină un nivel similar de producţie pe cap de locuitor, dato-rită industriilor cu valoare adăugată mare şi politicilor puternice de protecţie a muncii. Asta reiese din clasamentul publicat de Organizaţia Internaţională a Muncii ce ordonează ţările în funcţie de PIB-ul pe oră lucrată, cunoscut şi sub denumirea de productivitate a muncii.
Conform datelor disponibile, România înregistrează o productivitate a muncii de aproximativ 25 de euro pe oră lucrată, situându-se sub media globală de 26 de euro. Acest nivel indică o eficienţă mai scăzută în utiliz-area forţei de muncă prin comparaţie cu alte ţări europene şi subliniază necesitatea implementării de măsuri pentru îmbunătăţirea productivităţii.
*Datele sunt furnizate de Organizaţia Internaţională a Muncii şi sunt actualizate pentru anul 2023. Productivitatea muncii măsoară cantitatea de producţie (PIB) generată per unitate de muncă (ore lucrate) într-o anumită perioadă de timp.
Indicatorul este exprimat în dolari internaţionali (Int$), o monedă ipotetică utilizată pentru a compara puterea de cumpărare între diferite ţări, ajustând diferenţele de preţuri. Acest indicator permite evaluarea PIB-ului în raport cu aportul muncii şi oferă informaţii valoroase despre eficienţa capitalului uman şi calitatea producţiei. Pe termen lung, creşterea productivităţii este esenţială pentru dezvoltarea economică.
** Nu include teritoriile de peste mări şi dependenţele. Media globală este calculată pe baza a 189 de ţări.
Urmărește Business Magazin