Lichiditate, lichiditate, lichiditate
Nevoia de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti a fost ideea cel mai des menţionată în primul discurs public al noului director general al Bursei de Valori de la Bucureşti, Adrian Tănase. Care sunt modalităţile prin care îşi propune să ducă la capăt misiunea asumată încă din primele zile de mandat la cârma BVB?
”Creşterea lichidităţii bursei este în vârful listei mandatului meu. Nu putem vorbi despre obiective exacte – putem vorbi despre aşteptările investitorilor, iar acestea vizează o dublare a lichidităţii bursei; însă, ca potenţial şi interval de timp pentru atingerea acestui potenţial, nu pot înainta nicio predicţie“, îşi descrie Adrian Tănase principala misiune asumată a mandatului de patru ani la conducerea Bursei de Valori Bucureşti, emitent cu 241 de milioane de lei, unde a preluat recent rolul ocupat anterior de polonezul Ludwik Sobolweski.
La o primă discuţie cu presa în noua sa funcţie, organizată la doar trei zile de când şi-a ocupat noul birou, Adrian Tănase (43 de ani) trasează, în câteva tuşe, priorităţile de pe lista mandatului său, cât şi principalele repere ale carierei sale. ”Cariera mea este o oglindă foarte bună a pieţei de asset management din România“, îşi descrie noul şef al BVB parcursul profesional început în urmă cu aproximativ două decenii şi construit exclusiv în piaţa de capital. A absolvit în 1998 Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică în cadrul ASE, iar prima interacţiune cu Bursa de Valori Bucureşti a obţinut-o imediat după absolvirea facultăţii, când s-a angajat ca analist financiar la firma de brokeraj SVM Interbrok. Ulterior, a ocupat o funcţie în compania Societăţii de Administrare a Investiţiilor Tora Invest, unde a lucrat circa trei ani (1999-2001). ”A urmat apoi criza FNI, iar toată piaţa de asset management a fost distrusă, astfel că a urmat o perioadă în care am fost freelancer, din 2001 până în 2005.“ n 2005 s-a angajat la compania slovenă KD Investments, cu activităţi într-un domeniu similar, care intrase pe piaţa locală, de unde a fost recrutat un an mai târziu de ING Asigurări de Viaţă (acum NN Asigurări) pentru a face managementul portofoliului de acţiuni al companiei de asigurări. Nu a mai părăsit grupul olandez şi a evoluat în diferite funcţii în cadrul acestuia, cea mai recentă înainte de numirea sa ca director general al BVB fiind ca director de investiţii pentru fondul de pensii al NN, cel mai mare de pe piaţa locală, care are în administrare active de 14 miliarde de lei.
”Cred că rolul de director de investiţii la cel mai mare fond de pensii din România a fost cel mai solicitant; acesta însă cu siguranţă îmi va solicita mai multă energie şi va aduce mai multe provocări.“ Spune că anul trecut a fost unul dificil, nu doar pentru NN, care a primit cea mai mare amendă din industrie fiindcă şi-a avertizat clienţii cu privire la o discuţie despre naţionalizare (care s-a şi întâmplat în cele din urmă, prin reducerea cuantumului din venituri virat în contul pilonului II), ci pentru întreaga industrie; comunicarea cu autorităţile s-a dovedit a fi soluţia. ”Este important să existe o comunicare eficientă – cred că acest lucru s-a întâmplat anul trecut în ceea ce priveşte industria de fonduri de pensii. Şi în viitor ar trebui să nu ne mai surprindem unii pe alţii.“ Spune că o comunicare constructivă este esenţială şi în noul rol de la BVB, multe dintre iniţiativele de aici depinzând de aceasta. ”Este o activitate cu totul diferită faţă de ceea ce făceam acolo, atât ca responsabilităţi trasate în fişa postului, dar şi ca echipă pe care o am în management. Aici am o echipă mai mare, jucătorii implicaţi sunt mai mulţi şi cred că această funcţie mă va solicita mai mult faţă de ceea ce am făcut până acum.“
Spune că vechea conducere a lăsat bursa într-un loc în care pot continua proiectele pe care le are în vedere în viitor. ”S-a simţit în aceste trei zile că nu sunt lucruri mari de făcut – o restructurare, de pildă, nu este necesară. Trebuie să reprioritizăm anumite lucruri, însă vechea conducere a lăsat bursa într-un loc bun pentru a termina proiectele viitoare.“ Tănase adaugă că nu poate oferi detalii concrete referitoare la proiectele pe care le va derula, însă trasează în câteva linii priorităţile sale. Din punctul lui de vedere, lichiditatea bursei vine din trei dimensiuni; prima dintre acestea este listarea de noi companii: ”Ca să avem lichiditate la bursă, trebuie să avem companii listate; fără companii la bursă, avem un potenţial limitat. Cumva am atins această dimensiune“, spune el, referindu-se deopotrivă la listările unor companii private în mandatul predeccesorului său (Digi, Sphera Franchise Group, precum şi ale celor de stat Nuclearelectrica, Romgaz).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro