Optimism precaut din departamentele financiare. Din nou. Care sunt priorităţile principale ale directorilor financiari din România

Autor: Răzvan Botea Postat la 05 martie 2023 83 afişări

Din birourile în care predictibilitatea este cel mai important aspect, directorii financiari din România se uită, din nou, la un 2023 în care pare că nimic nu este sigur. Există optimism, totuşi, pentru că cele mai noi semnale sunt că economia europeană şi românească se îndepărtează de coşmarul unei recesiuni şi mai degrabă intră într-un scenariu mai pozitiv, cu inflaţie în temperare şi dobânzi mai puţin agresive. Cum programezi fluxurile financiare ale unei companii în aceste condiţii care rămân incerte?

Principalele trei priorităţi ale directorilor financiari din România rămân în continuare optimizarea costurilor, creşterea activităţii şi digitalizarea. Pentru omologii lor din Europa Centrală şi de Est, optimizarea costurilor este prioritară doar pentru 9%”, citează Zeno Căprariu, partener audit la Deloitte România, din studiul anual Deloitte CFO Survey.  Ultimii trei ani au fost ca o cursă cu obstacole care apar din senin la tot pasul. Provocarea a fost chiar mai mare pentru departamentele financiare ale companiilor, care au fost nevoite să introducă în şedinţele periodice şi alţi indicatori la care se uită, cum ar fi evoluţia inflaţiei sau chiar a invaziei ruseşti din Ucraina, altădată scenarii de neimaginat. Cu toate acestea, fiecare an s-a dovedit uşor mai bun decât prognozele. Sigur, prognozele ideale din business şi ale analiştilor financiari ar trebui să fie puţin mai pesimiste decât realitatea şi întotdeauna este mai bine ca aşteptările să fie depăşite decât să nu fie atinse. La final de 2022, anul acesta se vedea mai pesimist. Pe măsură ce au apărut datele din economie de la final de 2022, sentimentul din mediul de business în toată Europa s-a îmbunătăţit. Pare că ce a fost mai rău din punct de vedere economic a trecut, spune Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova. „Sunt semne că ce a fost mai rău pare a fi trecut. De exemplu efectele cele mai puternice ale războiului din Ucraina par a fi fost absorbite şi încep să se profileze şi nişte oportunităţi legate de viitoarea reconstrucţie a ţării, unde România ar putea juca un rol important. Inflaţia dă semne de încetinire şi pare a fi chiar un consens că va fi adusă sub control. Iarna a fost uşoară şi situaţia energetică este mai bună decât se aştepta”, a spus Reff la cea de-a patra ediţie a conferinţei anuale Deloitte CFO Summit, organizată în parteneriat cu ZF. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), spune că, începând cu al treilea trimestru din acest an, inflaţia din România va coborî sub două cifre. În acest context, adaugă el, băncile centrale cel mai probabil nu vor începe imediat să scadă dobânzile de referinţă, dar dobânzile din piaţă încep să scadă. „În trimestrul trei al acestui an ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România.  Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBOR, care scade”, este de părere Cristian Popa. Afirmaţiile sale au fost făcute în cadrul conferinţei amintite, unde, de asemenea, au fost prezentate şi rezultatele studiului CFO Survey România 2023. Potrivit sondajului, care a fost realizat în rândul a 120 de CFO din România, majoritatea directorilor financiari sunt de părere că businessul va creşte, chiar dacă profitabilitatea companiilor nu va creşte cu acelaşi ritm.

„Noi ne-am bugetat o cifră de afaceri mai mare cu 40% faţă de anul precedent. Este o creştere substanţială. Avem acoperit cam 60% din această cifră de afaceri din proiectele existente. Acum, cu ultimele semnări, am depăşit şi acest procent. Suntem într-o permanentă fugă după proiecte. Una dintre provocările acestui an este să reuşim să contractăm proiecte pentru a atinge creşterea cifrei de afaceri”, spune Greta Guţoi, CFO Bog’Art, unul dintre cei mai mari constructori din România. De asemenea, peste 4 din 10 directori financiari din România se aşteaptă ca numărul de angajaţi şi cheltuielilor cu investiţiile din companiile în care activează să crească. Este un semn bun pentru economie, remarcă Zeno Căprariu. „31% dintre respondenţi se aşteaptă la creşterea gradului de îndatorare în următoarele 12 luni, în timp ce majoritatea nu văd dificultăţi în rambursarea împrumuturilor deja contractate, ceea ce de asemenea este un semn bun pentru economie.” Accesul la finanţare este de asemenea o preocupare din departamentele financiare. Pentru Irina Munteanu, CFO Veolia Romania, costurile de finanţare au însemnat o provocare uriaşă în 2022: „Dacă vorbim despre costurile de finanţare, având în vederea creşterea ROBOR, costurile noastre de finanţare au fost semnificative, pentru că avem investiţii masive pentru care luăm împrumuturi de la grup. Până în acest moment împrumuturile de la grup au fost mai avantajoase decât cele de pe piaţa locală.” Deloitte România derulează programul CFO, din care fac parte şi conferinţa CFO Summit, eveniment dedicat directorilor financiari din România, şi CFO Survey, care sondează părerea directorilor financiari cu privire la evoluţia businessului şi economiei în următorul an. „O altă iniţiativă parte din CFO  Program este să accelereze dezvoltarea următoarei generaţii de directori financiari în fiecare dintre cele patru dimensiuni cheie ale contribuţiei lor, aşa cum le vedem noi la Deloitte: cea de strateg, care urmăreşte creşterea performanţelor companie, cea de catalizator al acţiunilor de care depinde execuţia acestei strategii, cea de administrator, care asigură controlul şi cea de operator, care îmbunătăţeşte continuu eficienţa”, a dat detalii despre programul Deloitte Alexandru Reff.  

„O altă iniţiativă parte din CFO Program este să accelereze dezvoltarea următoarei generaţii de directori financiari în fiecare dintre cele patru dimensiuni cheie ale contribuţiei lor, aşa cum le vedem noi la Deloitte: cea de strateg, care urmăreşte creşterea performanţelor companie, cea de catalizator al acţiunilor de care depinde execuţia acestei strategii, cea de administrator, care asigură controlul şi cea de operator, care îmbunătăţeşte continuu eficienţa”, a dat detalii despre programul Deloitte Alexandru Reff, managing partner România şi Moldova

„Politica monetară este ca atunci când dai drumul la duş: durează până vine apa caldă, mai întâi vine apă rece. Începem să vedem rezultatele. Este un mix ce vedem acum: componentele exogene devin dezinflaţioniste.”

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR

„Peste 40% dintre directorii financiari se aşteaptă ca numărul de angajaţi şi cheltuielile de capital să crească în următoarele 12 luni, ceea este un semn bun pentru economie, un indiciu că companiile doresc să investească şi să-şi crească afacerile în continuare.”

Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.