Care sunt cele mai bine plătite joburi pentru românii care vor să se întoarcă în ţară

Autor: Florin Casota Postat la 13 iulie 2017 651 afişări

Piaţa muncii din România a pierdut, în ultimii 15 ani, tot mai mulţi specialişti care au ales să emigreze şi să îşi găsească un job în alte ţări, potrivit Smartree, firmă de externalizare a proceselor de HR. De asemenea, la aceştia se adaugă şi personalul fără pregătire specifică, care a optat pentru locuri de muncă în agricultură sau construcţii, tot peste meleaguri. Cu toate acestea, în ultimii ani, piaţa muncii din România a cunoscut o creştere constantă, iar anumite domenii sunt tot mai potrivite pentru românii din Diasporă care îşi doresc să revină acasă.

Care sunt cele mai bine plătite joburi pentru românii care vor să se întoarcă în ţară

Conform analizei realizate de Smartree, unul dintre domeniile care pot fi atractive pentru românii din Diaspora este cel IT, în special dezvoltare software. Numărul mare de companii internaţionale ce şi-au deschis subsidiare aici, creşterea ponderii acestui sector în PIB, lipsa permanentă de specialişti şi nevoia pieţei de angajaţi care cunosc diverse limbaje de programare fac ca zona tehnologică să înregistreze creşteri permanente ale salariilor.

“România se profilează tot mai mult ca şi un hub IT în regiune şi acest lucru duce, prin urmare, la venituri peste medie pentru salariaţii din acest domeniu. Acum, comparativ cu 5-10 ani în urmă, IT-ştii din România au un nivel de trai ridicat raportat la nivelul pieţei şi economiei locale, aşadar, pentru specialiştii care şi-ar dori să se reîntoarcă în ţară, acest lucru poate constitui un argument în plus”, a spus Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree.

Tot la capitolul locurilor de muncă atractive pentru românii din Diasporă se numără şi joburile care necesită cunoaşterea unei limbi străine, precum sunt cele din Share Service Centers (HR, contabilitate, logistică, IT) sau cele din domeniul automotive (ingineri, proiectanţi, project manageri, chiar şi personal necalificat). Astfel, pentru cei care au locuit peste hotare şi au învăţat o limbă străină, mai ales dacă vorbim de una exotică precum cele nordice, găsirea unui loc de muncă pe plan local nu mai este o provocare.

Pe de altă parte, dacă ne raportăm la românii care lucrează în Diasporă în construcţii, vânzări sau sistemul medical, deşi există joburi disponibile şi în România, salariile nu sunt la fel de atractive şi, probabil, nu vor atrage întoarcerea acestora în ţară.

“În condiţiile în care salariile din România ar fi mai competitive cu cele din străinate, şi nu doar în domenii precum IT, o parte dintre românii din Diaspora s-ar întoarce în ţară, dar nu într-un procent mai mare de 25 - 30%. Sunt români care au plecat de foarte mulţi ani şi şi-au întemeiat familii, au reuşit să se integreze foarte bine în cultura altor ţări sau şi-au deschis propriile afaceri care le oferă un anumit standard de viaţă”, a încheiat Raluca Peneş.

Piaţa muncii din România s-a redresat în ultimii 2 ani şi, astfel, s-au creat noi oportunităţi de joburi. Acest lucru este determinat, cu precădere, de faptul că asistăm la un număr tot mai mare de investitori, români şi străini, care au deschis pe piaţa locală puncte de lucru şi au generat un necesar de personal atât calificat, cât şi necalificat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.