În timp ce mulţi medici tineri pleacă peste hotare, o constănţeancă vrea să se întoarcă pentru a profesa acasă. Ce a determinat-o să ia decizia de a renunţa în viitor la Statele Unite pentru România?

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 02 septembrie 2021 7012 afişări

Sevda Memet, medic de profesie, vrea să rupă un şir lung al tinerilor care, odată plecaţi la studii în străinătate, rămân în ţările care le-au devenit casă. Tânăra doctoriţă din Constanţa a făcut parte dintr-o „ligă” de 51 de studenţi din toată lumea care au urmat un program de MBA la Universitatea Stanford din Statele Unite. Ea continuă să adune cunoştinţe pentru a aplica în viitor în România ce se întâmplă bine peste hotare. Ce o motivează să se întoarcă la un moment dat în România?

„Poate eu nu voi fi aici când tu te vei întoarce, dacă te vei întoarce, dar eu cred că vei face o schimbare pentru copiii mei şi asta îmi da speranţă”. Cu această frază pe care i-a spus-o un pacient din Spitalul Judeţean Constanţa a plecat în 2018, la mii de kilometri distanţă, medicul Sevda Memet, o tânără de 30 de ani în prezent.

Acceptată în clasa inaugurală a unui nou program de MBA al Universităţii Stanford, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din lume, Sevda Memet şi-a dezvoltat abilităţile de leadership şi a învăţat să preţuiască munca de echipă, o atitudine devenită aproape o „religie” pentru spiritul american.

„Am aplicat la programul de MBA în Statele Unite pentru a putea să vin cu o soluţie, fie din spaţiul privat sau un parteneriat public-privat în viitor, care să adreseze problemele din sistemul de sănătate din România.

Am ajuns în Statele Unite, primind bursă la Stanford. Este un program dedicat dezvoltării calităţilor de lider şi a pregăti lideri pentru a ataca domenii şi probleme complexe ale societăţii. Am avut şansa să mai adaug un masterat, şi l-am ales pe cel de politici publice, unde m-am specializat pe domeniul de sănătate”, povesteşte Sevda Memet.

Înainte de a pleca în 2018 în America, tânăra a lucrat timp de doi ani ca medic rezident într-o specialitate cu multă încărcătură emoţională - hematologie, oncologie şi boli rare. Lucrând cu pacienţi cu cancer, cu leucemie, aflându-le poveştile, şi-a propus să facă o schimbare în sistemul public de sănătate.

Ce trebuie schimbat în România? Accesul la terapii mai avansate, testări genetice care să poată fi făcute în ţară, fără să le mai „exportăm” în Vest, unde există aparatură. Ce trebuie păstrat? Capitalul uman, şcoală românească de sănătate fiind una apreciată.

„Eu mi-am dorit să fac medicină şi să tratez oamenii de acasă. În familie am avut exemplul surorii mele care a plecat de la 19 ani în SUA, pentru a studia, acum trăieşte şi munceşte la New York în domeniul finanţelor. Cred că dacă nu aş fi fost în spital şi să mă confrunt eu cu anumite probleme şi situaţii pe care mi-aş fi dorit să le rezolv într-un mod  mult mai inovativ, nu ştiu dacă aş fi plecat. Motivaţia mea a fost de a veni cu o soluţie la managementul pacientului oncologic”, mai spune Sevda Memet.

 

Sute de milioane de dolari în joc pentru start-up-uri

În cadrul programului de MBA de la Stanford, Sevda Memet a coordonat şi echipe de tineri cu idei de afaceri, care îşi prezentau companiile investitorilor pentru a primi finanţare.

„La acceleratorul de start-up-uri al universităţii avem acum în jur de 30 de companii pe care le susţinem. În total, prin intermediul acestui accelerator, peste 115 companii au fost susţinute şi împreună au adunat capital de peste 367 de milioane de dolari”, a mai spus medicul.

Ce este important în Silicon Valley şi ar trebui implementat şi în România este investiţia în cercetare, în centre academice, care să dea tonul în dezvoltare. Iar pentru această zonă de cercetare trebuie investiţii şi finanţare, dincolo de voinţă.

„Dacă ne gândim la revitalizarea sistemului public trebuie să se aloce anumite fonduri şi spre proiecte de tehnologii”.


Sevda Memet, medic, absolventă a programului MBA Knight-Hennessy Scholar, Universitatea Stanford: „Dacă ne gândim la revitalizarea sistemului public, trebuie să se aloce anumite fonduri şi spre proiecte de tehnologii”.


 

Modele din afară

Un exemplu despre cum se face îngrijire din Japonia a rămas în mintea Sevdei Memet ca idee de implementat şi în România. Practic, japonezii se folosesc de tehnologie pentru a monitoriza pacientul în propria sa casă, iar tratamentul este individualizat în funcţie de nevoia persoanei bolnave.

„Am văzut ce face Japonia în sistemul de sănătate, o medicină integrată, dar bazată pe oferirea de foarte multe servicii şi la locuinţa pacientului. Prin folosirea acestor tehnologii care monitorează starea pacientului de acasă, datele sunt transmise către o unitate medicală care se află în apropiere, în comunitate. În momentul în care lucrurile se agravează, această unitate se deplasează într-un timp minim şi oferă asistenţă”, povesteşte medicul.

 

Ce urmează?

Următorul pas pentru Sevda Memet este o carieră în cadrul unei bănci de investiţii în Statele Unite care se ocupă de biofarma, biotehnologie cu achiziţii şi fuziuni de companii. Ea vede o oportunitate de a învăţa despre acest sector şi de a lucra direct cu giganţii internaţionali care dezvoltă terapii noi, mai ales în domeniul oncologic.

Pe termen „foarte lung” însă, Sevda Memet vrea să revină în ţară, să contribuie prin cunoştinţele sale la sistemul de sănătate local, aşa cum a gândit încă din urmă cu trei ani, la momentul plecării.

„Sunt foarte mulţi români excepţionali. Cred că dacă am reuşit cu toţii să aducem din lucrurile pe care le -am învăţat acolo şi să le implementăm în ţară ar fi extraordinar. Cred că sistemul de sănătate este într-un moment în care ar trebui să profite de oportunităţile care există, sistemul se poate îmbunătăţi prin investiţii în infrastructură”, concluzionează Sevda Memet.

Deşi nu există date concrete din partea autorităţilor româneşi privind numărul de medici care lucrează în străinătate, specialiştii indică circa 40.000 de medici care au ales în total să profeseze medicina în afară ţării din 2007 până acum.

Destinaţiile preferate de medicii români sunt Franţa şi Germania, peste 8.700 de specialişti români fiind înregistraţi în cele două ţări, arată datele OECD, aferente anului 2018. Din România merg medici pentru a-şi termina studiile şi în ţări precum Belgia, Ungaria sau Marea Britanie, acestea fiind printre cele mai frecvente ţinte pentru specialiştii români.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.