Retrospectiva anului economic 2012, CONSTRUCŢII - Anul autostrăzilor, al insolvenţelor şi al supermarketurilor
2012 A FOST UN AN AL EXTREMELOR PE PIAŢA CONSTRUCŢIILOR: deşi cel puţin la capitolul infrastructură s-a dovedit a fi unul foarte bun, cu inaugurări importante, pe partea de investiţii private situaţia a fost diferită, în special din cauza instabilităţii politice din vară.
2012 A FOST UN AN AL EXTREMELOR PE PIAŢA CONSTRUCŢIILOR: deşi cel puţin la capitolul infrastructură s-a dovedit a fi unul foarte bun, cu inaugurări importante, pe partea de investiţii private situaţia a fost diferită, în special din cauza instabilităţii politice din vară. Astfel, 2012 a fost cel mai "bogat" de după Revoluţie la capitolul finalizări de autostrăzi, aproape 140 de kilometri fiind deschişi circulaţiei anul acesta pe rutele centura Bucureşti-Ploieşti, Cernavodă-Medgidia-Constanţa, centura Constanţei la standard de autostradă, precum şi o parte din tronsonul Timişoara-Lugoj.
Chiar dacă în sfârşit anul acesta România a reuşit să treacă pragul de 500 de kilometri de autostrăzi, veştile pentru anii următori nu sunt la fel de bune, având în vedere că 2012 a adus şi o schimbare de viziune a autorităţilor, acestea optând să reducă banii de investiţii şi, implicit, fondurile pentru infrastructură. Proiecte precum centura Capitalei, magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate, reabilitarea căii ferate Curtici-Arad au rămas cu mai puţin de jumătate din banii care le-au fost alocaţi la începutul anului, după o rectificare bugetară care a redus puternic fondurile Ministerului Transporturilor.
La capitolul investiţii private, lucrurile s-au mişcat destul de slab anul acesta, cu toate că în primele luni aşteptările erau destul de mari.
Scandalurile politice din vară au şters apetitul investitorilor pentru noi construcţii, punându-i în situaţia de a-şi amâna sau chiar anula planurile pe piaţa locală. Singurii care au mai dat de lucru constant constructorilor au fost retailerii, anul acesta inaugurându-se sute de noi spaţii - super şi hipermarketuri, magazine de bricolaj, de mobilă dar şi centre comerciale. În privinţa inaugurărilor de malluri, 2012 a fost sub aşteptări, doar două proiecte fiind finalizate anul acesta: Palas Iaşi şi Ploieşti Shopping City. Iar dacă rezidenţialul încă bate pasul pe loc, pe partea de spaţii de birouri dezvoltatorii s-au orientat către extinderi, respectiv modernizări şi eficientizări ale clădirilor deţinute.
2012 A MAI ÎNSEMNAT ŞI O CREŞTERE ACCENTUATĂ A NUMĂRULUI DE INSOLVENŢE ŞI FALIMENTE DIN INDUSTRIA CONSTRUCŢIILOR. Însă firme mari, cu afaceri de sute de milioane de euro, precum Romstrade, controlată de Nelu Iordache, sau Confort, a lui Georgică Cornu, au căzut pradă fenomenului insolvenţei. Pe de altă parte, anul acest an a adus şi o creştere a numărului de fuziuni şi achiziţii de pe piaţa materialelor de construcţii. Unii jucători, precum AdePlast, firmă controlată de Marcel Bărbuţ, sau Arcon a lui Ioan Ţiţeiu, au ales să achiziţioneze de la concurenţă diferite unităţi de producţie, în timp ce alţii, precum Fabryo şi Atlas Corporation, au decis să-şi unească forţele prin fuziune pentru a crea noi lideri de piaţă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro