Alina Dimitriu, partener, liderul departamentului de audit şi servicii conexe, EY România: „Auditul a fost iniţial o alegere mai mult sau mai puţin întâmplătoare”
...spune Alina Dimitriu, care are o experienţă de peste 25 de ani în audit pentru clienţi din sectorul bancar, asigurări, imobiliare şi alte sectoare. Pe parcursul carierei sale, ea a coordonat proiecte locale şi internaţionale, cooperând cu alte linii de servicii din cadrul companiei şi cu autorităţile de reglementare locale şi europene.
Venituri globale (2023)*: cca 49,4 mld. USD
Număr de angajaţi: 900
*în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023
Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională?
În urmă cu mai mult de 20 ani, voiam să văd lumea, să-mi lărgesc orizonturile şi să-mi îmbogăţesc perspectivele prin călătorii, să cunosc oameni noi. Visul meu era să împletesc pasiunea pentru călătorii cu cariera şi, cumva, mi s-a părut că o carieră în audit va fi soluţia.
Într-un fel a fost adevărat, în sensul că auditul înseamnă foarte multe vizite la clienţi şi interacţiuni cu colegi din alte ţări. Însă în cele din urmă, pasiunea pentru călătorii a rămas mai degrabă legată de viaţa personală şi continuă să mă facă să visez şi să îmi dea energie în momentele mai dificile.
Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme?
Mi-am dorit să lucrez într-o companie multinaţională, dar auditul a fost iniţial o alegere mai mult sau mai puţin întâmplătoare. Abia apoi am realizat că este un domeniu care oferă o înţelegere de ansamblu asupra unei afaceri, expunându-te la multe aspecte ale acesteia, inclusiv finanţe, procese interne, industrii diverse şi, nu în ultimul rând, implică interacţiunea cu persoane cu cunoştinţe extinse de la care înveţi permanent. Experienţa obţinută în audit te înzestrează cu capacitatea de a analiza şi sintetiza informaţii, de a înţelege şi de a naviga complexitatea cadrului de reglementare, precum şi cu abilităţi de comunicare şi rezolvare a problemelor.
Este o şcoală cum nu sunt multe şi te poziţionează ideal pentru a trece în alte roluri profesionale. De exemplu, poate fi un punct de plecare pentru un rol în managementul financiar sau în consultanţă şi, nu în ultimul rând, pentru a ajunge într-o poziţie de conducere într-o companie.
Pe măsură ce am căpătat experienţă, am început să înţeleg şi să apreciez nu doar provocările continue şi lipsa rutinei, dar şi flexibilitatea şi posibilităţile antreprenoriale pe care le oferă o poziţie într-o firmă de servicii profesionale. Şi am decis, de data aceasta în mod informat, că acesta e drumul pe care doresc să continui.
În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / compania pe care aţi clădit-o sau în care lucraţi acum?
În următorii 20 de ani, industria de audit şi consultanţă trebuie să se transforme profund, în linie cu inovaţiile tehnologice, schimbările în reglementări şi evoluţia aşteptărilor din partea acţionarilor, organismelor de reglementare şi, nu în ultimul rând, ale angajaţilor noştri.
Pentru o perioadă, această industrie şi-a pierdut o parte din farmec pentru colegii care intrau în firmă de pe băncile facultăţii. Însă, având în vedere acest context dinamic, se anticipează câteva direcţii majore de schimbare care aduc mai mult sens şi conţinut activităţii de audit:
Digitalizarea şi automatizarea, tehnologiile emergente, precum inteligenţa artificială (IA) şi machine learning, vor automatiza sarcinile repetitive şi vor îmbunătăţi precizia şi eficienţa auditurilor. Aceasta va permite auditorilor să se concentreze mai mult pe analiza strategică şi pe oferirea de insighturi valoroase clienţilor.
Big data şi analiza avansată de date: capacitatea de a interpreta şi utiliza mari volume de date va deveni esenţială. Utilizarea analizelor predictive şi prescriptive va transforma modul în care auditorii evaluează riscurile şi detectează fraudele, permiţându-le să ofere recomandări proactive.
Sustenabilitatea şi raportarea nonfinanciară: pe măsură ce companiile şi societatea în general acordă o importanţă tot mai mare sustenabilităţii, auditul va trebui să se extindă dincolo de aspectele financiare, evaluând şi raportând performanţa de mediu, socială şi de guvernanţă (ESG).
Reglementări şi conformitate: schimbările în reglementările financiare şi de mediu vor necesita adaptabilitate şi anticipare din partea firmelor de audit. Rolul auditorilor în asigurarea conformităţii va deveni şi mai important, având în vedere complexitatea şi interconectivitatea pieţelor globale.
Educaţia şi competenţele profesionale: profesioniştii din audit vor trebui să îşi dezvolte continuu abilităţile, nu doar în domeniul tehnic, dar şi în analiza de date, înţelegerea aspectelor de sustenabilitate şi abilităţile de comunicare strategică. Educaţia continuă şi adaptabilitatea vor fi cheia succesului.
Mediul de afaceri românesc: anticipăm o creştere a transparenţei şi a standardelor de raportare, precum şi o integrare şi mai strânsă în economia europeană şi globală. Companiile româneşti vor trebui să navigheze prin aceste schimbări, adaptându-se la cerinţele de sustenabilitate şi digitalizare, în timp ce industria de audit va juca un rol esenţial în facilitarea acestei tranziţii.
Privind spre viitor, este clar că industria de audit va juca un rol tot mai important în sprijinirea mediului de business. Adaptabilitatea, inovarea şi un angajament ferm faţă de integritate şi excelenţă vor fi esenţiale pentru succesul pe termen lung în această industrie.
BUSINESS Magazin a lansat anuarul 100 Cele mai puternice femei din business, ediţia 2024. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Alina Dimitriu, partener, liderul departamentului de audit şi servicii conexe, EY România, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an a acestui proiect.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro