Asigurările de viaţă şi sănătate vor fi în prim-plan
Perspectivele în România rămân atractive pe termen mediu şi lung pentru un asigurător care, cu o scală potrivită, o paletă largă de produse în afara RCA şi auto, o echipă eficientă, poate reuşi să se diferenţieze, este de părere François Coste, directorul general al Groupama Asigurări.
Piaţa asigurărilor din România, care a fost întotdeauna orientată spre asigurările generale, cu o dominanţă semnificativă a asigurărilor auto, se îndreaptă spre un nou trend în care asigurările de viaţă şi sănătate vor fi în prim-plan. Astfel, noul trend, care crează perspectivele unor creşteri semnificative pe liniile de business facultative, în special pe asigurările de viaţă şi sănătate, ar putea apropia structura pieţei asigurărilor din România de cea a pieţelor vestice, unde predomină asigurările facultative.
„La nivelul pieţei, liniile de business viaţă şi sănătate vor înregistra creşteri semnificative. Acest trend va apropia structura pieţei din România de cea a pieţelor vestice, unde predomină asigurările facultative, mai ales cele de viaţă. Reiterăm încrederea noastră în piaţa de asigurări din România, care continuă să aibă potenţial. Pandemia nu va dispărea peste noapte şi nu-i vom uita repede efectele şi, poate, lecţiile. Prin urmare, credem că românii vor fi mai conştienţi de riscuri, de felurile în care acestea pot fi gestionate şi va exista o cerere legitimă pentru asigurări, atât fizice, cât şi juridice”, este de părere François Coste, directorul general al Groupama Asigurări, sucursala locală a grupului francez cu acelaşi nume.
El mai susţine că perspectivele în România rămân atractive pe termen mediu şi lung pentru un asigurător care, cu o scală potrivită, o paletă largă de produs în afară de RCA şi auto şi cu o echipă eficientă poate reuşi.
„Este destul de evident că sănătatea va fi prioritară în perioada următoare. Asigurările de sănătate încep să fie tot mai relevante în România, la fel ca în multe alte ţări, jucând, astfel, un rol important în creşterea bugetului disponibil pentru sănătate şi completarea sistemului public de bază. O expunere bună vor continua să aibă şi asigurările de viaţă, care au devenit importante atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, deopotrivă”, a mai explicat François Coste.
El a mai adăugat că dacă trendul actual se menţine, Groupama Asigurări se aşteaptă la creşteri pe liniile facultative, iar în acelaşi timp, compania va continua să îşi dezvolte portofoliul prin adaptarea produselor şi serviciilor.
„În orice caz, anul acesta a venit cu o lecţie: riscul este mai aproape decât credem. Iar această lecţie va impulsiona cererea pentru asigurări pe termen lung, pentru că asigurările sunt instrumente de gestionare a riscului. Nimeni nu îţi poate garanta siguranţa deplină, dar asigurările îţi oferă garanţia că evenimentele neprevăzute nu te opresc din activitate sau din a-ţi face planuri de viitor”, a mai spus François Coste.
Din punctul de vedere al oportunităţilor, Groupama Asigurări îşi menţine poziţia faţă de agricultură, astfel acest sector rămâne unul strategic pentru companie.
„Credem cu tărie în dezvoltarea asigurărilor agricole, mai ales în contextul în care agricultura românească se află pe locul 5 în Uniunea Europeană şi reprezintă un atu strategic pentru securitatea alimentară a României. Asigurările devin cu atât mai importante pentru fermieri cu cât fenomenele climatice din ultimii ani le cauzează tot mai multe pagube. Aceste fenomene sunt o provocare, Groupama Asigurări plătind daune agricole considerabile în perioada octombrie 2019 – iulie 2020, majoritatea cauzate de secetă”, a mai explicat directorul general al Groupama Asigurări.
Până la izbucnirea pandemiei de COVID-19, François Coste susţine că Groupama Asigurări nu a apelat la o majorare de capital din 2012, în tot acest timp reuşind să se autofinanţeze şi să crească organic.
Cu toate acestea, „în contextul crizei sanitare, am apelat la Grupul Groupama, care ne-a pus la dispoziţie un împrumut de 24 de milioane de euro, pe care l-am angajat pentru o perioadă de 10 ani. Este o măsură prudenţială, care să ne ajute să traversăm criza indiferent de impactul acesteia asupra industriei, în general. Cu acest sprijin, avem o rată de solvabilitate de 142%, care ne permite să investim în continuare în viitorul nostru”, a mai adăugat François Coste.
Măsurile de eficientizare şi reducere a costurilor generate de perioada de criză au fost concepute în aşa fel încât să nu fie afectaţi de capacitatea investiţională, conform directorului general al Groupama Asigurări. Astfel, compania a continuat să investească în ofertă, procese, tehnologie şi brand.
„Ne-am menţinut echipa completă de la debutul pandemiei, fiind în continuare cel mai mare angajator din piaţă, cu aproximativ 1.500 de angajaţi. Am reuşit să depăşim provocările cauzate de pandemie în zona de management al resurselor umane, fiind preocupaţi de menţinerea echipei, dar şi a sănătăţii şi siguranţei sale. Am reuşit în timp record să implementăm programul «work from home» la un nivel foarte aproape de 100%. A urmat un efort colectiv şi susţinut pentru managementul echipelor la distanţă, traininguri online, apoi managementul mixt al echipelor, în momentul în care am început să revenim parţial la birou”, a explicat François Coste.
Strategia Groupama Asigurări a rămas neschimbată, dar a fost nevoie de o adaptare la implementarea ei cu flexibilitate şi viteză de reacţie, susţine François Coste.
„Nu este vorba despre schimbări aduse modelului de business, ci doar de mici ajustări în ceea ce priveşte operaţiunile noastre, astfel încât să putem garanta siguranţa clienţilor şi a angajaţilor noştri. De departe cea mai mare schimbare a fost migrarea către un regim work from home”, a mai adăugat directorul general.
Din perspectiva digitalizării, compania a ajuns la un nivel suficient de mare înainte de pandemie, ceea ce i-a permis doar să migreze spre sfera digitalului.
„Nu am fost nevoiţi să creăm niciun serviciu de la zero, ci doar să continuăm să ne anunţăm clienţii că pot apela la serviciile deja existente, prin care pot face operaţiuni remote şi rapide, fără să compromită distanţarea socială sau să amâne operaţiunea respectivă. Spre exemplu, daunele au putut fi notificate online, la fel ca plata ratelor existente, iar inspecţiile de risc şi constatarea daunelor pentru toate produsele non-life au putut fi realizate la distanţă, printr-o simplă aplicaţie instalată pe telefonul clientului, o inovaţie introdusă pe piaţa românească de Groupama Asigurări”, a mai explicat François Coste.
În continuare, compania va investi în infrastructura IT pentru îmbunătăţirea proceselor şi produselor.
Piaţa asigurărilor a ajuns la un nivel al primelor brute subscrise de 5,6 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu 3,4% în primele şase luni ale anului 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Groupama Asigurări a terminat primele şase luni din anul 2020 în top 5 cele mai mari companii de asigurări, cu un volum al primelor brute subscrise de 523 de milioane de lei, în scădere uşoară cu 3,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro