Creşte apetitul românilor pentru bursă
Pe plan local, apetitul pentru investiţii a crescut sensibil în 2017 comparativ cu anii trecuţi, spune Mihaela Bîciu, director general al Tradeville. Compania de brokeraj are în portofoliu 6.000 de conturi active, cu 25% mai multe faţă de finalul lui 2016
Creşterea gradului de interes pentru investiţii la bursă se leagă, pe bursa locală, de gradul ridicat de alocare a dividendelor şi de o creştere economică mult peste aşteptări. Rezultatele financiare ale principalelor companii listate au surprins favorabil la rândul lor. ”Băncile beneficiază de creşterea consumului, sectorul de apărare este vizat de relaţii tot mai bune cu noua administraţie americană, preţurile la energie au crescut – toate aceste sectoare sunt bine reprezentate la bursa locală, iar investitorii locali au recunoscut atractivitatea lor încă din debutul anului trecut“, spune Mihaela Bîciu, directorul general al Tradeville.
Compania pe care o conduce a realizat anul trecut, conform estimărilor, o cifră de afaceri de 6 milioane de lei, iar pentru 2018 şi-a propus un plus de 15%. ”Estimăm că ne menţinem în top 3 intermediari din perspectiva cifrei de afaceri. n ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor la BVB, ocupăm locul 7, cu o cotă de piaţă de 3,33% pe primele 11 luni ale anului 2017. Raportat la numărul tranzacţiilor zilnice, suntem în mod constant pe primul loc în topul afişat de BVB“, spune Mihaela Bîciu.
Situaţia a fost similară pe bursele internaţionale, atât în SUA, cât şi în Europa şi Asia – reflectând prima accelerare perfect sincronizată a economiilor din ultimii ani, completează Mihaela Bîciu. ”Alături de cumpărătorii instituţionali, 2017 a marcat cu adevărat revenirea micilor investitori pe burse. Sectorul de tehnologie s-a bucurat de cel mai mare interes, iar investitorii au putut cumpăra cu uşurinţă acţiuni la Apple, Facebook, Google, Amazon sau Samsung. La rândul lor, băncile, companiile industriale şi utilităţile au înregistrat aprecieri importante.“
n plus, în 2017, cel mai popular indice bursier din SUA, Dow Jones Industrial Average, s-a apreciat cu peste 20%, depăşind pragul de 24.000 puncte pentru prima data în istorie.
Cât priveşte piaţa locală, Mihaela Bîciu enumeră principalele repere ale anului 2017: creşterea gradului de distribuire a dividendelor la cel puţin 90% din profitul anual pentru companiile la care statul este acţionar majoritar, rezultate financiare peste aşteptări la cei mai importanţi emitenţi listaţi pe bursă şi noi listări pentru companii importante din sectorul de telecomunicaţii şi consum.
Pe plan mondial, directorul general al Tradeville enumeră cinci repere principale aferente anului trecut: prima accelerare economică perfect sincronizată din ultimii şase ani; noi maxime record pentru bursa americană, cu cea mai mică volatilitate din istorie; avans de peste 30% pentru cele mai mari companii din sectorul de tehnologie; cea mai importantă şi rapidă depreciere a dolarului american după 1986; cele mai mari cotaţii ale petrolului din ultimii doi ani.
În ce priveşte activitatea Tradeville, în iunie, prin încheierea parteneriatului de preluare a clienţilor Intercapital Invest, firma şi-a consolidat poziţia de lider în piaţa de brokeraj de retail din România. Tradeville are aproximativ 6.000 de conturi active (care au făcut cel puţin o tranzacţie în ultimele 12 luni), faţă de 4.800 în urmă cu un an. Dintre acestea, 90% sunt conturi de tranzacţionare pe piaţa locală, iar 10% pe pieţele internaţionale. Valoarea medie a unui cont Tradeville în prezent este de 100.000 de lei, iar randamentul mediu pe ultimele 12 luni – aproximativ 10%.
Creşterea numărului de conturi se datorează în principal preluării clienţilor Intercapital, dar şi interesului mai mare în domeniul investiţiilor financiare; a contat, povesteşte Mihaela Bîciu, şi continuarea investiţiilor în gama de platforme, disponibile atât pe computer, cât şi pe telefon şi tabletă (sisteme Android şi IOS).
În ceea ce priveşte clienţii Tradeville activi pe pieţe de capital străine, numărul lor a ajuns la peste 500. ”Este vorba de o categorie de investitori alcătuită din oameni pasionaţi şi interesaţi, aflaţi mereu la curent cu evoluţiile economice şi bursiere globale. Chiar dacă numărul lor nu pare foarte ridicat, el este în creştere constantă în ultimii cinci ani.“
Tot anul trecut, compania a lansat Ulise.ro, primul portal de tranzacţionare de ETF-uri din România. Directorul general al Tradeviille spune că Ulise este un agregator de idei investiţionale, prezentate dintr-o perspectivă complet nouă, menită să facă mai uşor de înţeles şi de acceptat investiţiile financiare. ”Mă refer la investiţii în acele industrii care au nu doar un potenţial extraordinar de creştere, dar sunt aşteptate să schimbe complet lumea şi am în minte genetica, robotica, biotehnologia, inteligenţa artificială, the Internet of Things. Prin Ulise.ro, investiţia financiară se simplifică prin oferirea unei colecţii extinse de fonduri de investiţii listate (ETF-uri), construite exact în jurul acestor concepte.“
În ceea ce priveşte profilul investitorului, asemenea celor care investesc pe BVB, şi cei care acceseză platforma Ulise sunt, peste trei sferturi, bărbaţi care caută soluţii de maximizare a veniturilor lunare, situate la un nivel mediu spre ridicat. ”Indiferent de profesie sau educaţie, ceea ce îi caracterizează pe aceşti oameni este o anume cultură financiară. nsă avantajul major al Ulise constă în accesibilitatea sa şi pentru investitori debutanţi“, punctează Mihaela Bîciu.
Între provocările anului 2018, adaugă reprezentanta Tradeville, se numără intrarea în vigoare, prin încorporarea în legislaţia românească, a normelor regulamentului UE cunoscut drept MiFID 2.
”Din păcate, aceste norme vor spori costul conformităţii pentru companiile care promovează diverse tipuri de plasament în piaţa de capital. Sperăm ca autorităţile române să facă tot posibilul pentru a adopta cea mai puţin restrictivă formă posibilă pentru legislaţia naţională cerută de directivele europene.“ Altfel, explică ea, există riscul ca accesul investitorilor pe piaţă să fie împovărat de prevederi excesive, iar intermediarii să ajungă să se preocupe cu precădere de aspecte procedurale, în detrimentul inovaţiei şi iniţiativelor de dezvoltare a pieţei.
”Ne aşteptăm şi ca, treptat, antreprenorii români să înţeleagă beneficiile listărilor la bursă şi să ia în considerare această variantă între soluţiile de finanţare accesate. De asemenea, ne dorim ca tot mai multe businessuri cu activitate orientată către retail să devină conştiente că o listare le poate consolida cifra de afaceri, sporind brand awarenessul, dar şi să atragă foarte mulţi investitori retail care sunt deja familiarizaţi şi au încredere în brand“, mai spune Mihaela Bîciu.
Piaţa de capital din România se află încă sub potenţialul de dezvoltare, în privinţa numărului de companii listate, a volumului sumelor tranzacţionale, dar şi a masei de investitori. ”În toate aceste aspecte, suntem doar o palidă reflecţie a economiei care înregistrează, în prezent, cel mai rapid ritm de creştere din Europa.“
Dar acest lucru poate fi privit deopotrivă ca o deficienţă, dar şi drept o oportunitate de creştere, iar România oferă posibilitatea investirii în companii mai solide decât altele similare din ţări cu statut de piaţă emergentă. Creşterea spectaculoasă a cotaţiilor unor acţiuni – dacă ne referim doar la performerii indicelui BET, Nuclearelectrica (+70%), Conpet (+60%), şi Transgaz (+56%) – dar şi a dividendelor este atractivă pentru investitori. ”Momentan, randamentele BVB sunt unele dintre cele mai bune din lume.
În privinţa minusurilor, încă mai sunt lucruri de îmbunătăţit în ceea ce priveşte reglementarea activităţii bursiere şi reducerea birocraţiei. Accesul la bursă, mai ales al investitorilor nerezidenţi, s-ar putea simplifica. De asemenea, nu există o piaţă a instrumentelor financiare derivate.“
În ce priveşte planurile pentru anul în curs, Mihaela Bîciu spune că are în vedere atragerea spre piaţa de capital a clienţilor cu un statut economic peste medie, dublat de o preocupare pentru instrumentele financiare. ”Sunt persoane interesate de plasarea economiilor, dar încă nelămurite deplin asupra opţiunilor care le stau la dispoziţie.“
Dincolo de linia de business tradiţională, Tradeville îşi propune ca în 2018 să abordeze o nouă direcţie strategică: diversificarea în direcţia intermedierii de oferte publice, cu precădere fiind vizate IPO-urile de valori de până în 20 milioane de euro. ”Serviciile pe care le poate oferi Tradeville în contextul unui IPO sunt de consultanţă în vederea întocmirii dosarului de ofertă, autorizării sale la ASF şi ulterior intermedierea plasării emisiunii către public. Evident, nu excludem varianta participării în consorţiu la emisiuni mai mari de 20 milioane de euro, noi urmând să ne ocupăm de relaţia cu tranşa de retail.“
Cât priveşte gradul de interes al antreprenorilor români de a se finanţa pe bursă, Mihaela Bîciu face trimitere la cea mai recentă ediţie a topului primelor 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de Ziarul Financiar: doar 16 dintre acestea sunt listate la BVB. La vârful clasamentului, în top 10, jumătate sunt listate, fiind vorba de mari companii din sectorul financiar sau energetic: Petrom, Romgaz, Banca Transilvania, BRD şi Fondul Proprietatea – ultima fiind dublu listată, la Bucureşti şi la Londra.
”De-a lungul anilor, firmele antreprenoriale au fost mai precaute în a căuta surse de finanţare pe bursă, dar 2017 dovedeşte că acest lucru nu mai este valabil. Creşterea de la 14 la 16 a companiilor de top 100 listate s-a datorat IPO-urilor Digi Communications şi Sphera Group, ambele realizate în 2017“, adaugă Mihaela Bîciu.
Bunele rezultate ale bursei locale nu au rămas neremarcate şi este vizibilă creşterea interesului pentru piaţa de capital în rândul antreprenorilor. ”Chiar dacă nu putem estima procentual cât de mare este acest interes, suntem convinşi că el există şi este în continuă creştere“, conchide Mihaela Bîciu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro