Cum a reuşit să devină investitor un adolescent din România la doar 12 ani

Autor: Tibi Oprea Postat la 03 februarie 2025 281 afişări

Începuturile în lumea investiţiilor sunt întotdeauna dificile, iar experienţa poate fi cu atât mai mult descurajantă pentru un investitor căruia primul an de prezenţă pe bursă îi aduce şi primul randament anual negativ. Ce e de făcut într-o astfel de situaţie? Victor Bîtcă, elev în clasa a X-a şi investitor de patru ani, ne spune cum a procedat el.

Debutul pe bursă pentru un investitor este de cele mai multe ori greu de digerat, mai ales dacă acesta a întâmpinat riscurile pieţei încă din prima sa experienţă – poate fi descurajant dacă primul an aduce şi primul randament anual negativ. Riscurile nu îi iartă pe investitori, fie ei mici sau mari, dar vin cu lecţii pe cât de dureroase, pe atât de valoroase. „Nu cred că am avut vreodată intenţia să părăsesc ringul bursier, însă am avut şi momente în care am fost nesigur pe mine, mai ales la început, când nu ştiam ce decizii să iau. Primul an ca investitor la bursă l-am încheiat pe minus, dar cu trecerea timpului am învăţat lucruri noi care m-au făcut mai sigur pe deciziile mele şi profitul a crescut”, povesteşte Victor Bîtcă, elev în clasa a X-a.

Pentru Victor startul pe piaţa de capital a fost în 2019, când avea 12 ani, dintr-o întâmplare.

„M-am întâlnit cu un investitor, Sever Lupu, care avea multă experienţă în domeniu şi dumnealui, văzând că eu aveam la acel moment câteva cunoştinţe economice, mi-a propus să îmi arate cum funcţionează bursa de valori. M-a fascinat foarte mult ideea că poţi deţine acţiuni la cele mai mari companii din România şi nu numai”, spune el.

A început cu o sumă relativ mică pentru un investitor, dar suficient de mare pentru vârsta şi experienţa lui de atunci, aproximativ 3.000 de lei. Aceasta era şi valoarea minimă pentru a deschide un cont de tranzacţionare la broker, barieră care între timp a fost eliminată de majoritatea brokerilor. „Primele mele achiziţii de la bursă au fost la Teraplast, care la vremea aceea era cea mai performantă companie de la BVB şi care părea foarte promiţătoare din punct de vedere al rezultatelor, la Banca Transilvania, la Sphera Franchise Group şi la OMV Petrom”, îşi aminteşte Victor.

În decembrie 2019 au fost raportate primele cazuri de infecţie cu coronavirus în oraşul Wuhan, China, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat pandemia globală pe 11 martie 2020. Era prima criză pe care proaspătul investitor o experimenta şi era una atipică. Pe Bursa de la Bucureşti a început un declin pronunţat, iar indicele de referinţă BET a închis anul în scădere cu 3,2% după o creştere de peste 35% în 2019.

„În parcursul investiţional de până acum am avut anumite tranzacţii de vânzare prin care am marcat şi pierderi, mai ales la începutul activităţii mele de investitor, dar am încercat să învăţ mereu din acele pierderi pentru a nu le mai repeta în viitor. Pot spune că am avut pierderi cuprinse între -1% şi -35%”, afirmă el.

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BURSĂ,
Victor Bîtcă,
investitor la bursa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.