Fuziuni si achizitii in 2011 - "Mai rau ca anul trecut nu se poate"

Postat la 14 ianuarie 2011 67 afişări

2011 suna optimist pentru managerii fondurilor de investitii si consultantii in tranzactii, care vad o revenire a pietei de fuziuni si achizitii, dupa doi ani consecutivi de scadere. Dincolo de estimarile de mai bine, mesajul consultantilor are insa si un aspect mai putin optimist: piata nu va mai scadea pentru ca este greu de crezut ca o poate face dincolo de nivelul atins in 2010.

de Ioana David

Scaderile dramatice din ultimii ani au dus piata de fuziuni si achizitii inapoi in 2002-2003, iar toata lumea asteapta acum ca lucrurile sa-si revina. Opinia este sustinuta de ultimele tranzactii anuntate anul trecut. Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a preluat proiectul de birouri Floreasca Business Park din nordul Capitalei pentru 100 milioane de euro; Teba Industries, un grup olandez cu activitati in industria textila, a vandut o fabrica pe care o avea la Brad (Hunedoara) pentru 3 milioane de euro, in timp ce compania poloneza ABC Data a cumparat pachetul majoritar de 51% in cadrul distribuitorului de produse IT Scop Computers intr-o tranzactie cu o valoare initiala de 5 milioane de euro si lista poate continua. Tonul tranzactiilor a fost dat in octombrie, cand intr-o singura zi au devenit publice trei contracte.

"Ultimele luni au marcat o usoara crestere in contextul unei scaderi a pietei de M&A in 2010. Consideram ca tendinta se va mentine crescatoare, cu o intensificare in a doua jumatate a anului 2011", spune Radu Stoicoviciu, partener tranzactii la PWC Romania. Firma de consultanta a fost implicata, de partea vanzatorilor, in preluarea brandului Napolact si a distributiei acestor produse de catre Unilever de la Friesland Campina.

Preluarea Floreasca Business Park poate marca si revenirea apetitului in segmentul imobiliar. "Numarul tranzactiilor va creste substantial in cursul anului 2011 atat in ceea ce priveste tranzactiile cu companii, cat si tranzactiile care au la baza active imobiliare", a spus Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investments. n ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cresterea va fi moderata, deoarece vor exista foarte putine cu valori mai mari de 50 de milioane de euro, adica genul de tranzactii care produc modificari importante ale mediilor valorilor de tranzactionare, apreciaza Rosca.

Din portofoliul Gemisa fac parte firme precum OptiBlu (distributie de produse cu profil oftalmologic), Miniblu (lant de magazine cu produse pentru bebelusi), Oxigen Plus (servicii de asistenta respiratorie la domiciliu), Fleet Management Services (management auto) si BIA Human Resource Management Services (management de resurse umane).

Sfarsitul de an a fost un moment cu atat mai prielnic cu cat partile implicate intr-o tranzactie sunt in general reticente atunci cand vine vorba de a prelungi negocierile peste an, pentru ca automat bugetele se modifica.

"Cred ca tranzactiile care s-au facut in ultimele luni din 2010 au legatura cu faptul ca se inchide anul si mai putin cu optimismul. Cumparatorii opereaza cu niste bugete. Este logic ca tranzactiile incepute de ceva timp sa se inchida inainte de finalul anului", este de parere Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania, care este cea mai pesimista dintre toti consultantii. Ea crede ca abia peste doi ani se poate vorbi de o redresare a pietei de fuziuni si achizitii, pe masura ce ratingul de tara se imbunatateste.

"Apetitul investitional nu revine brusc. Daca se schimba putin modelul de crestere economica, nu inseamna ca investitorii vor navali aici. Tranzactiile tip fuziuni si achizitii tind sa dureze din ce in ce mai mult, astfel ca nu ne putem astepta la minuni anul viitor in piata", afirma ea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/fuziuni-si-achizitii-in-2011-mai-rau-ca-anul-trecut-nu-se-poate-7871198
7871198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.