În ce mai investim
Norofert (simbol bursier NRF) este un conglomerat agroalimentar care acoperă întreg lanţul de producţie agricolă, de la producţie vegetală la vânzarea şi distribuţia de inputuri ecologice. Activă din anul 2000, compania a încheiat în iulie 2019 un plasament privat de acţiuni prin care a strâns 1,5 milioane de euro de la 72 de investitori în opt ore de la lansare, devenind la acel moment cea mai rapidă ofertă privată.
În martie 2020, Norofert intra la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti la o capitalizare de circa 25 de milioane de lei. Spre comparaţie, astăzi investitorii o evaluează la 113 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în doi ani şi jumătate a crescut pe Bursă cu aproximativ 350%, conform calculelor realizate de ZF.
Grupul Norofert este format din trei entităţi, compania mamă Norofert SA şi subsidiarele Agroprod CEV SRL, fermă de 1.000 de hectare bio achiziţionată în proporţie de 100% la finele anului 2021 şi integrată în grup începând cu 2022, respectiv Norofert USA LLC, companie din Ohio înfiinţată în aprilie 2020 ca parte a strategiei de extindere în SUA.
Pentru primele nouă luni din 2022, Norofert a raportat un profit net consolidat de 7,6 milioane de lei, în urcare cu 55,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, care se datorează „unei mai bune prezenţe în piaţă, vânzărilor semnificativ mai mari de inputuri solide şi lichide, core businessul Norofert având cea mai mare influenţă asupra creşterii”. Cifra de afaceri a crescut cu 61,8% de la an la an, până la 54 de milioane de lei, în timp ce EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a crescut cu 43,1%, la 10,5 milioane de lei.
De la începutul anului 2022, compania l-a numit pe Mircea Fulga în poziţia de CEO, funcţie preluată de la Vlad Popescu, acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, a operat prima fermă, la Zimnicea şi a montat o linie de îngrăşăminte organice solide la fabrica din Filipeştii de Pădure, care deja a produs loturi care au fost livrate către clienţi.
În continuare, Norofert plănuieşte să investească în spaţii de depozitare pe terenul din Filipeştii de Pădure. În ceea ce priveşte filiala din SUA, urmează câteva întâlniri cu distribuitorii, iar de la începutul anului următor vor începe cel mai probabil vânzările. La nivel local, grupul are în vedere lansarea unor produse noi începând cu anul următor, îngrăşăminte solide şi lichide, dar şi investiţii în irigaţii pentru ferma de la Zimnicea. Totodată, a început proiectul unui laborator de multiplicare de microorganisme şi cercetare şi speră să înceapă construcţia în T1/2023, fiind deja achiziţionate o parte din utilaje.
Norofert este deţinută în proporţie de 36,4% de Vlad Popescu, în proporţie de 15,3% de Ileana Popescu, respectiv în proporţie de 11,6% de Marius Alexe. Acţiunile NRF s-au depreciat cu 19,3% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 16,1 milioane de lei, respectiv în scădere cu 16,1% în ultimele şase luni, pe tranzacţii de 6,3 milioane de lei, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB din
6 decembrie 2022.
Acesta este un material informativ şi nu reprezintă o recomandare sau o ofertă de investiţie. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Este recomandată documentarea temeinică înainte de a investi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro