Optimism pe piaţa de fuziuni şi achiziţii
,,În contextul atenuării crizei europene credem că investitorii vor reîncepe să tatoneze piaţa românească", spune Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi pentru fuziuni şi achiziţii. Ea sintetizează în acest fel sentimentul care există printre investitorii din piaţa de m&a (mergers & acquisitions) la început de an, caracterizat de optimism.
ESTE PENTRU PRIMA DATĂ DE LA DEBUTUL CRIZEI CÂND CONSULTANŢII VORBESC LA UNISON, într-un ton pozitiv, despre aşteptările pe care le au în acest an de la piaţă.
Numărul tranzacţiilor din economia românească s-a prăbuşit în intervalul 2009 - 2011, în condiţii macroeconomice dificile, cu un acces greoi la finanţare şi în care rezultatelor companiilor nu erau tocmai bune. Abia finalul de an 2012 a adus unele speranţe printre consultanţi, care se uită cu un ochi la contextul internaţional, iar cu altul la situaţia de acasă.
ANTICIPĂM O CONTINUARE A EVOLUŢIEI FAVORABILE ATÂT PE SEAMA FACTORILOR INTERNAŢIONALI, a se vedea recentele declaraţii încurajatoare din partea liderilor europeni în privinţa atenuării efectelor crizei, dar şi datorită presiunii exercitate de FMI pentru atingerea obiectivelor ratate în 2012 pentru semnarea unui nou acord. Evoluţia poate fi pusă şi pe seama unor factori conjuncturali domestici: formarea noului cabinet aflat la început de drum şi care are nevoie să-şi demonstreze capacităţile, stabilizarea cursului de schimb, începutul unei activităţi mai susţinute în sectorul bancar de curăţire a portofoliilor", a mai spus Ioana Filipescu.
Efervescenţa de la finalul anului 2012 a fost marcată de preluarea de către Auchan a 20 de magazine Real într-un deal estimat la peste 200 mil. euro. Tranzacţia a pus bazele unui nou gigant în retailul românesc.
Din energie a venit următorul deal al finalului de an, după ce clujenii de la EnergoBit, un business de 160 mil. euro cu 900 de angajaţi, au vândut pachetul majoritar de acţiuni către fondul polonez de investiţii Innova Capital. Un alt pachet de acţiuni a fost preluat de către BERD. ZF a estimat acest deal la 65 mil. euro.
Tranzacţiile au continuat şi în ianuarie anul acesta cu distribuitorul de îngrăşăminte şi pesticide Comfert şi cu traderul de materii prime agricole Popasul Trebeş care au preluat producătorul de panificaţie Pambac de la membrii consiliului de administraţie care erau şi acţionarii producătorului. Peste 50 de tranzacţii au fost făcute publice în 2012 şi la acest început de an, cu o valoare totală de peste 1,3 mld. euro.
"Pe parcursul anului 2012, piaţa de tranzacţii a demonstrat o creştere evidentă în comparaţie cu anii precedenţi. Aparent, trendul pieţei este în schimbare în mod sustenabil, sunt semnale puternice de creştere. Nu ne aşteptăm ca această tendinţă să se modifice în lipsa unor factori negativi şi demotivatori, a căror apariţie este puţin probabilă în momentul de faţă", spune Dragoş Atanasiu, senior manager tranzacţii, PwC România.
EL SE AŞTEAPTĂ CA ÎN INDUSTRII DIN DOMENIULUI CONSUMULUI CURENT PRECUM AGRICULTURA, producţia alimentară şi retailul, să apară tranzacţii, dar şi în domenii precum IT-ul sau sectorul energetic. Datele citate de Atanasiu arată că la nivel mondial piaţa de M&A a scăzut anul trecut, deşi trimestrul patru a fost cel mai bun din ultimii doi ani, ceea ce ar putea să constituie un semnal bun pentru 2013. Iar la nivel regional, România se poziţionează bine.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro