Povestea femeii care a început să lucreze pentru una dintre cele mai mari instituţii financiare din Europa după ce a fost selectată din peste 1.500 de candidaţi din mai multe ţări
Interesată de lumea afacerilor şi finanţelor încă de la vârsta adolescenţei, Victoria Zinchuk a decis, în jurul vârstei de 15 ani, să obţină o diplomă în domeniul bancar. A reuşit să îşi îndeplinească visul, iar meseria de bancher a purtat-o în mai multe ţări europene, unde a lucrat pentru diverse instituţii financiare. Până în 2002, când s-a alăturat echipei BERD, fiind selectată alături de numai alţi nouă tineri bancheri dintre 1.500 de candidaţi. În cele peste două decenii de activitate în cadrul instituţiei a învăţat să lucreze, dincolo de foile de lucru din Excel, cu oamenii, schimbând mai multe roluri de management şi leadership. Iar din toamna trecută conduce operaţiunile locale ale BERD, având planuri ambiţioase pentru România. Ce direcţii vizează acestea?
„Concursul pentru o bursă în Marea Britanie ca parte a masterului meu, finanţată de UE, mi-a schimbat viaţa la mijlocul anilor ’90. La scurt timp după ce m-am întors din Marea Britanie, am fost angajată de o bancă locală din Kiev. Un an mai târziu, viaţa m-a dus la Paris şi apoi la Londra, unde am locuit 20 de ani.
Prin urmare, ar fi corect să spun că Londra şi Marea Britanie au jucat un rol esenţial în dezvoltarea mea personală şi profesională”, ne-a împărtăşit Victoria Zinchuk, director BERD pentru România, despre începuturile carierei sale în lumea finanţelor. De-a lungul timpului, povesteşte că a avut mai multe locuri de muncă la instituţii financiare din Marea Britanie, înainte de a se alătura BERD în 2002, fiind unul dintre cei zece tineri bancheri de succes care au fost selectaţi dintre 1.500 de persoane care au aplicat pentru un program internaţional de profesionişti condus de Bancă la acea vreme.
Ca parte a acestui program, a avut ocazia să lucreze la biroul BERD din Bucureşti în 2003, experienţă care a avut un impact profund asupra carierei sale viitoare, deoarece atunci a decis că într-o bună zi va conduce birourile BERD în ţările în care instituţia îşi desfăşura operaţiunile. „În calitate de bancher, am avut o experienţă vastă acoperind multe sectoare, în timp ce am iniţiat, structurat şi implementat tranzacţii de investiţii printr-o varietate de instrumente (împrumuturi, capitaluri proprii, cvasi-capitaluri proprii, tranzacţii sindicalizate complexe şi instrumente de partajare a riscului).
De asemenea, am dobândit o experienţă vastă în elaborarea şi implementarea de politici în diferite sectoare din Croaţia, Ucraina, Maroc şi regiunea Caucaz, cu experienţă practică de succes în conducerea dialogului privind politicile publice, dezvoltarea şi implementarea strategiilor sectoriale şi de ţară, precum şi reprezentarea BERD în relaţia cu autorităţile guvernamentale, omologii de afaceri şi mass-media.” Per total, a acumulat, până în prezent, aproape trei decenii de experienţă de lucru, dintre care aproape un deceniu în roluri de management/leadership în echipa BERD, în cadrul căreia activează de mai bine de 20 de ani, „şi nu am regretat niciodată că m-am alăturat acestei instituţii sau că am ales să petrec o mare parte a carierei într-un mediu atât de dinamic, extrem de stimulant şi multicultural”.
Victoria Zinchuk, director BERD pentru România
„Ceea ce contează cu adevărat este să dăm 100% în tot ceea ce credem cu adevărat, să acţionăm cu integritate şi intenţii bune şi să continuăm să visăm, chiar dacă ştim că nu toate visele noastre pot deveni realitate. Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat până acum este că oamenii nu îşi vor aminti ceea ce ai spus, oamenii nu îşi vor aminti ce ai făcut, dar îşi vor aminti cum i-ai făcut să se simtă.”
Când vine vorba de provocările întâlnite pe parcurs, recunoaşte că fiecare eşec a dus la noi evoluţii pozitive pe care le-a îmbrăţişat pe măsură ce acestea au avut loc. „La un moment dat, la fel ca multe alte femei, a trebuit să-mi pun aspiraţiile de carieră în aşteptare. Trecerea la managementul de ţară nu a fost o decizie uşoară pentru o familie, deoarece un astfel de rol implică mutarea în altă ţară la fiecare 5 ani.
Totuşi, pe măsură ce fiicele mele creşteau (acum au 23 şi 15 ani), nu am mai putut aştepta şi în 2018 am luat cea mai bună decizie de până acum, profesional şi personal, să fac un salt de credinţă şi să-mi indeplinesc visele. La acea vreme am decis să accept primul meu rol de management de ţară în Casablanca (Maroc). A fost o misiune scurtă de şase luni care a fost cu adevărat transformatoare pentru mine. Mi-a plăcut foarte mult acest rol.” Mai târziu în acel an, a trecut printr-o selecţie competitivă pentru postul de director de ţară BERD în Croaţia şi la începutul anului 2023 a fost promovată în funcţia de director regional responsabil pentru cinci ţări (Croaţia, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria). „Aceste roluri sunt pline de satisfacţii, dar sunt şi provocatoare atunci când vine vorba de un mandat de maximum cinci ani într-o ţară. Prin urmare, următoarea mea provocare şi o oportunitate uimitoare a fost să trec printr-o altă selecţie competitivă şi să mă mut în România la sfârşitul anului trecut. România este o ţară extrem de importantă în ceea ce priveşte operaţiunile BERD şi sunt foarte încântată că pot contribui la activitatea Bancii în această ţară.”
Fondată în 1991, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit, de atunci, peste 190 de miliarde de euro în peste 6.800 de proiecte în toate ţările de operare. Investiţiile BERD urmăresc să facă economiile din regiunile sale competitive, bine guvernate, verzi, incluzive, sustenabile şi integrate. În prezent instituţia are 72 guverne ca acţionari (inclusiv România, care a devenit acţionar în 1991), împreună cu Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Pe plan local, în ultimii doi ani, BERD a investit 1,3 miliarde de euro în economia românească, ajungând la aproape 11 miliarde de euro investiţi de când Banca şi-a lansat operaţiunile în ţară la începutul anilor ’90, iar planurile executivei vizează aducerea României, care în prezent este în top 7, în primele 5 ţări de operare. „BERD se angajează să sprijine guvernul României în absorbţia fondurilor UE şi, cel mai important, să atenueze presiunea asupra deficitului bugetar, asigurând în acelaşi timp investiţii în creştere economică durabilă pe termen lung, inclusiv prin finanţarea şi restructurarea întreprinderilor publice. Suntem un susţinător puternic al dezvoltării pieţei de capital. De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare să identificăm soluţii la decalajul de infrastructură a ţării fără a împovăra statul, inclusiv prin utilizarea PPP (parteneriat public-privat – n. red.). Suntem capabili să investim mult mai mult în România. Cu toate acestea, activitatea noastră este în strânsă legatură cu capacitatea autorităţilor de a implementa programe guvernamentale prioritare.”
Pasiunea pentru cifre, îmbinată cu pasiunea pentru managementul oamenilor. Dacă parcursul profesional şi l-a început ca bancher, lucrând cu foi de calcul în excel, întâlniri cu clienţii, negocieri şi semnări de proiecte – adică experienţa bancară obişnuită, după ce, undeva pe la mijlocul carierei, şi-a dat seama de interesul şi pasiunea sa pentru managementul oamenilor, Victoria Zinchuk a realizat cât de mult îi place să lucreze şi să dezvolte tinerii, să identifice talente şi să-şi inspire colegii să atingă culmi la care poate nici nu au visat. O lecţie importantă spune că a învăţat, ca mulţi alţii, din perioada COVID – faptul că toţi suntem doar oameni, indiferent ce titlu profesional se întâmplă să avem astăzi, indiferent ce bogăţie am acumulat, indiferent de influenţa pe care o exercităm pe baza poziţiei noastre profesionale sau sociale. „Prin urmare, pentru mine, a fi om înseamnă a accepta că lumea în care trăim nu este alb-negru. S-ar putea să nu fie perfect. S-ar putea să nu fim perfecţi. S-ar putea să facem greşeli şi să învăţăm din ele. Şi din această cauză, trebuie să avem niveluri ridicate de inteligenţă emoţională pentru a înţelege ce ne motivează pe noi şi pe colegii noştri, concurenţii şi adversarii, astfel încât să putem colabora eficient cu ei.” În cele din urmă, adaugă ea, ceea ce contează cu adevărat este să dăm 100% în tot ceea ce credem cu adevărat, să acţionăm cu integritate şi intenţii bune şi să continuăm să visăm, chiar dacă ştim că nu toate visele noastre pot deveni realitate. „Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat până acum este că oamenii nu îşi vor aminti ceea ce ai spus, oamenii nu îşi vor aminti ce ai făcut, dar îşi vor aminti cum i-ai făcut să se simtă.”
Victoria Zinchuk, director BERD pentru România
„Sunt convinsă că, făcând oamenii să fie apreciaţi, sprijiniţi şi, de asemenea, împuternicindu-i să ia decizii, managerii pot obţine cele mai bune şi de durată rezultate pentru organizaţiile lor. Acest lucru are ca rezultat, de asemenea, un nivel ridicat de implicare şi o rotaţie scăzută a personalului.”
De-a lungul carierei profesionale, Victoria Zinchuk ne-a povestit că a avut mai mulţi mentori şi a îndrumat, de asemenea, mulţi profesionişti şi tineri. „Sunt două femei care ocupă un loc cu totul special în inima mea. Una dintre ele a fost un directoare executivă pe care am cunoscut-o la începutul carierei mele la banca ucraineană. I-am admirat calităţile profesionale şi personale în timp ce lucram cu ea. Ea a devenit mai târziu mentorul meu şi o prietenă cu care am menţinut legătura timp de multe decenii. Odată cu războiul din Ucraina, nu am mai reuşit să iau legătura cu ea, însă sper că ne vom reconecta foarte curând. A doua femeie care a devenit modelul meu mai recent este de naţionalitate croată. Este o persoană incredibil de completă, care şi-a construit o carieră de succes ca avocat, dedicând totodată mult timp muncii în comunitate, conducând mai multe asociaţii de afaceri locale, oferind mentorat startup-urilor şi multe altele. Face totul cu un zâmbet, este extrem de profesionistă şi muncitoare, o mamă şi o soţie uimitoare şi o prietenă incredibilă. Mă simt foarte privilegiată să o cunosc, deoarece este cu adevărat inspiraţională”.
Ea consideră că mentoratul este benefic atât pentru mentor, cât şi pentru elev. „Suntem mentori pentru că vrem să ajutăm alţi oameni. Mentorii cred că aducerea schimbării în viaţa cuiva este o oportunitate grozavă şi o realizare personală uimitoare. Acesta este, în cele din urmă, ceea ce ne motivează să o facem.” Mentoratul, mai spune reprezentanta BERD, este important nu numai pentru profesionişti, ci şi pentru tinerii care încă îşi urmează studiile. „Îndrumarea şi sprijinul adecvat la începutul carierei cuiva sunt esenţiale pentru a depăşi provocările şi pentru a accelera dezvoltarea profesională. Tinerii se simt adesea nesiguri, mai ales la începutul carierei, iar mentorii pot juca un rol cheie. Genul mentorilor nu este important, dar este foarte important să-i ai în viaţa ta. Este posibil ca unii dintre cei mai mari lideri ai lumii să nu fi reuşit fără o mână de ajutor pe parcurs. Ştiaţi că Maica Tereza a avut un mentor? Sau că Steve Jobs l-a îndrumat pe Mark Zuckerberg? Christian Dior l-a îndrumat pe Yves Saint Laurent. Michelle Obama l-a îndrumat pe Barack Obama când era asociat la firma de avocatură în care lucra. Aceştia sunt oameni pe care îi cunoaştem, despre care ne-am aştepta să fie autosuficienţi şi să nu aibă nevoie de nimeni altcineva. Dacă ei au beneficiat de mentorat, noi de ce nu am face-o?”
Despre stilul său de management, Zinchuk spune că e centrat pe oameni, transformaţional, combinat cu stiluri de coaching şi de leadership vizionar, şi crede cu tărie în autenticitate şi spune că se străduieşte să creeze un impact pozitiv de durată. „Tind să mă concentrez asupra forţelor individuale ale oamenilor pentru a-şi maximiza potenţialul lor, în timp ce îi inspir pe membrii echipei să lucreze ca o singură unitate pentru a realiza o viziune comună. Cred în colaborare şi susţin o cultură a inovaţiei şi a schimbării, încurajând în acelaşi timp colegii şi partenerii mei să adopte idei şi abordări noi. Mă simt foarte confortabil cu incertitudinea şi am o gândire creativă orientată spre soluţionarea problemelor, adesea neconvenţională, conectând situaţii pentru a găsi soluţii inovatoare, chiar şi în cazul celor mai dificile provocări.” Ea se axează pe sprijinirea şi dezvoltarea membrilor echipei sale, construind în acelaşi timp pe punctele lor forte individuale şi promovând un spirit de echipă pozitiv şi de colaborare. „Sunt convinsă că, făcând oamenii să fie apreciaţi, sprijiniţi şi, de asemenea, împuternicindu-i să ia decizii, managerii pot obţine cele mai bune şi de durată rezultate pentru organizaţiile lor, lucru care are ca rezultat, de asemenea, un nivel ridicat de implicare şi o rotaţie scăzută a personalului.” Această abordare, spune ea, motivează în general echipele pe care le conduce să facă tot posibilul pentru a atinge un obiectiv comun şi oferă un mediu de lucru foarte pozitiv şi stimulant. „Am promovat această abordare centrată pe oameni în echipele pe care le-am condus la Londra, Casablanca, Zagreb şi acum în birourile noastre din Bucureşti şi Cluj. Este important pentru mine să mă asigur că uşa biroului meu este întotdeauna deschisă colegilor mei, că aceştia pot conta pe sprijinul meu, se pot baza şi se sprijină unul pe celălalt şi nu se tem să vorbească.”
În ceea ce priveşte agenda sa zilnică, fiecare zi este diferită, având în vedere domeniul său de lucru, şi implică o multitudine de întâlniri cu directori din sectorul privat, oficiali din sectorul public, presă, ambasadori, ONG-uri, oameni de afaceri, mediul academic. „În rolul meu de manager de ţară, sunt responsabilă pentru dezvoltarea afacerilor noastre în România, managementul portofoliului, precum şi stabilirea direcţiei strategice pentru BERD în ţară. Analizez şi aprob documentaţia proiectelor. Conduc şi susţin iniţiativele de politici publice, implicând şi dezvoltând în acelaşi timp relaţii cheie cu înalţi oficiali guvernamentali, autorităţi naţionale/locale, clienţi din sectorul privat şi public, cu representanti ai instituţiilor financiare internaţionale şi UE etc. Reprezint BERD la conferinţe de afaceri şi răspund la solicitările din mass-media şi presă. Şi, bineînţeles, sunt responsabilă de gestionarea zilnică a celor două birouri ale noastre din Bucureşti şi Cluj.”
Iar dacă apare o situaţie de criză, spune că acţionează în consecinţă. „Mi se pare util să rămân calmă într-o situaţie de criză. Iau în considerare opţiunile, îmi asum responsabilitatea şi acţionez. Acest lucru are ca rezultat, în general, un rezultat pozitiv sau cel mai bun rezultat posibil, în funcţie de situaţia dată.”
Sfatul Victoriei Zinchuk pentru tineri? „Visaţi măreţ! Faceţi ceva ce vă place cu adevărat! Continuaţi să vă extindeţi baza de cunoştinţe, experienţa profesională şi reţeaua. Alegeţi un mentor – sau mai mulţi, dacă puteţi. Concentrati-vă pe abilităţile de comunicare. Amintiţi-vă că experienţa internaţională este extrem de importantă pentru succesul viitor. Şi nu încetaţi să vă dezvoltaţi!”
Bugete-record. Despre modul în care pandemia Covid, creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina au influenţat natura investiţiilor realizate de instituţie în ultimii ani, Zinchuk spune că aceste evenimente au dus la investiţii record în 2022 şi 2023, în ciuda condiţiilor economice nefavorabile. „În România, ca şi în alte ţări din regiune, un punct culminant al ultimilor doi ani a fost activitatea puternică în sectorul bancar, determinată de creşterea ratelor dobânzilor şi a cerinţelor de reglementare şi de sectorul energetic pe fondul problemelor de lichiditate din sector. Am continuat să sprijinim municipalităţile din România cu Planuri de acţiune pentu Oraşe Verzi – elaborate pentru Craiova, Iaşi, Mediaş, Timişoara, Alba-Iulia şi Bucureşti”, planuri de acţiune care promovează dezvoltarea urbană cu emisii scăzute de carbon, în baza unei analize detaliate a problemelor de mediu şi a priorităţilor pentru modernizarea serviciilor şi a infrastructurii. Până în prezent, BERD a investit aproximativ 1 miliard de euro în modernizarea infrastructurii şi serviciilor din sectorul public din România – incluzând peste 600 de milioane de euro împrumuturi de cofinanţare pentru 23 de operatori regionali de apă, permiţându-le să mobilizeze alte 6,3 miliarde de euro din fonduri UE. „Pe lângă investiţii municipale, am sprijinit reforme în transportul public, eficienţa energetică a clădirilor publice, infrastructura deşeurilor municipale şi îmbunătăţirea serviciilor de termoficare. Considerăm că nevoile de finanţare ale sectorului public sunt semnificativ mai mari decât fondurile UE disponibile şi spaţiul fiscal al României, în timp ce administraţia are nevoie şi de sprijin suplimentar pentru pregătirea şi implementarea proiectelor. Prin urmare, modelul nostru ca bancă de dezvoltare include finanţare comercială cuplată cu asistenţă tehnică personalizată. Acest model are ca scop sprijinirea beneficiarilor în dezvoltarea proiectelor, în special pentru investiţii mai complexe.”
În sectorul IMM-urilor, BERD a ajutat peste 1.000 de întreprinderi româneşti să se dezvolte şi să acceseze consultanţă personalizată oferită de consultanţi locali sau internaţionali, prin programul de Advice for Small Businesses al instituţiei, un exemplu recent fiind French Revolution, o afacere românească de patiserie artizanală care se pregăteşte să se extindă la nivel internaţional prin franciză, cu ajutorul BERD şi al unui consultant specializat în franciză. „Suntem mândri să sprijinim întreprinderile româneşti, inclusiv campionii de afaceri precum Autonom. Au devenit clientul nostru prin programul de consultanţă în 2015, când au avut o cifră de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, iar în 2021 am investit 10 milioane de euro în prima emisiune de obligaţiuni legată de sustenabilitate a Autonom şi a României.”
Victoria Zinchuk, director BERD pentru România
„Suntem mentori pentru că vrem să ajutăm alţi oameni. Mentorii cred că aducerea schimbării în viaţa cuiva este o oportunitate grozavă şi o realizare personală uimitoare. Acesta este, în cele din urmă, ceea ce ne motivează să o facem.”
La nivel european, executiva spune că războiul din Ucraina a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra activităţilor europene ale Băncii, investiţiile anuale ale BERD în 2023 depăşind recordul din 2022. „Operaţiunile noastre din Europa (inclusiv Europa Centrală şi Balcani) au reprezentat aproximativ 5,4 miliarde de euro din totalul de 13,1 miliarde de euro investit de BERD în 2023 în toate ţările noastre de operare. Ucraina şi Moldova au reprezentat încă 1,7 miliarde de euro. În decembrie 2023, guvernatorii noştri, reprezentând acţionarii BERD, au aprobat o majorare de capital de 4 miliarde de euro, care duce baza noastră de capital la 34 miliarde de euro. Aceasta este a treia majorare de capital din istoria BERD şi marchează hotărârea noastră că sprijinirea Ucrainei ar trebui să fie cea mai mare prioritate a Băncii – acum şi în viitor – asigurându-ne totodată că Banca poate continua să-şi urmărească priorităţile strategice în toate regiunile sale.”
În ceea ce priveşte bugetul care îi va reveni în 2024 României, „ne propunem în acest an să ne menţinem aproape de volumele noastre record din 2022 şi 2023 (650-700 milioane de euro), care au fost semnificativ mai mari decât media anilor anteriori”. Focusul instituţiei va fi pe finţarea energiei verzi, sprijinirea investiţiilor corporative verzi şi de impact şi a infrastructurii municipale, decarbonizarea sectoarelor energetice şi de producţie aflându-se în centrul strategiei verzi a BERD. „Am oferit României finanţare cumulată pentru schimbările climatice de peste 2,7 miliarde de euro în 151 de proiecte. Se estimează că acest lucru va duce la reduceri importante ale emisiilor de carbon, la economii de apă şi la reducerea deşeurilor anual. În continuare, domeniile majore de activitate includ îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a resurselor în industrie, comerţ şi agrobusiness; facilităţi de finanţare ale economiei verzi în colaborare cu instituţii financiare partenere; participarea la emisiuni de obligaţiuni verzi şi de sustenabilitate de către instituţii financiare şi clienţi corporativi; dezvoltarea energiei regenerabile şi eficienţa energetică, inclusiv reţelele de transport; infrastructura municipală şi sprijinirea activităţilor ecologice de cercetare şi dezvoltare şi inovare de către clienţii care doresc să investească în tehnologii cu emisii reduse de carbon şi eficiente din punctul de vedere al resurselor.”
Carte de vizită: Victoria Zinchuk, director BERD pentru România
1. Are o diplomă de master în banking şi finanţe, obţinută din partea Kiev State University of Economics şi University of Central England, Birmingham;
2. Şi-a început cariera ca bancher şi are aproape trei decenii de experienţă profesională în industria financiară;
3. S-a alăturat BERD în 2002, şi de atunci a acumulat peste un deceniu de experienţă în roluri de management şi leadership;
4. A venit în funcţia actuală în toamna anului trecut, preluând frâiele operaţiunilor locale ale instituţiei de la Mark Davis.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro