PUBLI-INTERVIU Cătălin Neagu, Wholesale Manager, MOL România: „O carieră reprezintă suma experienţelor pe care le ai”

Postat la 15 octombrie 2022 77 afişări

PUBLI-INTERVIU Cătălin Neagu, Wholesale Manager, MOL România: „O carieră reprezintă suma experienţelor pe care le ai”

Cătălin Neagu a moştenit pasiunea pentru industria petrolieră de la părinţii săi, care au lucrat la rafinărie. Şi-a construit o carieră de 20 de ani în domeniu, începând în zona de retail, apoi s-a specializat în vânzări, iar următorul pas a fost spre zona comercială. Care sunt lecţiile dobândite de el, pe care vrea să le transmită şi noilor generaţii din piaţa muncii?

Care ar fi sfatul dvs. pentru un tânăr care vizează o poziţie de leadership?

Să aibă o atitudine deschisă, să fie atent la ce se întâmplă în jurul  lui şi să fie mereu deschis să înveţe lucruri noi. Cred că un prim pas pe care îl pot face cei care sunt la început de drum este să se implice în acţiuni de voluntariat în organizaţii nonprofit, fiindcă acesta este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea sau perfecţionarea abilităţilor de conducere. ONG-urile sunt o şcoală foarte bună, fiindcă oferă atât oportunităţi, cât şi provocări din care poţi să înveţi multe într-un timp destul de scurt, iar toleranţa pentru greşeli este mare.

Ce credeţi că v-a ajutat cel mai mult în cariera profesională de până acum?

Pe mine cred că cel mai mult m-a ajutat perseverenţa, hrănită de curiozitatea de a testa lucruri noi. Educaţia are un rol extrem de important, iar abordarea critică a problemelor m-a ajutat să găsesc soluţii inovatoare pentru provocările cu care m-am confruntat.

Cât de important este rolul unui mentor pentru evoluţia profesională?

Am învăţat foarte multe lucruri de la oamenii cu care am interacţionat şi, într-un moment sau altul din carieră, am avut noroc să am alături câte o persoană cu care să mă consult atunci când îmi prindea bine o a doua opinie. Cred că, de fapt, cel mai important este să poţi să primeşti un sfat de la o persoană în care ai încredere, fiindcă asta te poate ajuta să vezi lucrurile dintr-o perspectivă fresh şi să te detaşezi puţin de situaţiile cu care te confrunţi.

Care sunt greşelile pe care le-aţi făcut la început de carieră şi pe care aţi evita să le mai faceţi acum?

Albert Einstein spunea că „o persoană care nu a greşit niciodată nu a încercat nimic nou”. Adevărul este că dacă nu faci greşeli în carieră, înseamnă că nu ai încercat nimic. Şi dacă nu încerci, nu progresezi. Aşadar, cred că greşelile sunt bune dacă poţi învăţa din ele şi, la fel de important, dacă nu le repeţi. Când alegi primul drum în carieră eşti, de obicei, destul de tânăr şi iei această decizie prin prisma experienţelor pe care le au cei din jur. Şi eu am luat o astfel de decizie şi m-am orientat către un job pe care îl admiram la alticineva, fiindcă aveam impresia că asta mi-ar asigura succesul. Acum însă cred că cel mai important este să îţi acorzi atenţia necesară şi să descoperi care sunt atuurile tale, iar apoi să alegi un parcurs profesional care să te pună în valoare. 

Cum credeţi că ar trebui ca tinerii manageri să se raporteze la greşeli, în general?

Cred că cel mai important este să ne asumăm greşelile, indiferent dacă avem sau nu un rol de manager. Greşeala face parte din natura umană, dar cred că ce ne diferenţiază este, de fapt, cum reacţionăm după – fie folosim aceste lecţii pentru a evolua, fie fugim de responsabilitate. Cred că cei care aleg primul drum, care este mai greu, vor avea de câştigat pe termen lung.

Care sunt atributele pe care le observaţi la noile generaţii de angajaţi şi cum pot fi acestea fructificate în munca din cadrul companiilor româneşti?

Cred că cele mai bune rezultate sunt obţinute de echipele care colaborează, iar fiecare generaţie are atuuri care sunt puse în valoare în business. Cei din generaţiile mai tinere sunt mai familiarizaţi cu noile tehnologii, folosesc cu uşurinţă instrumentele digitale şi sunt mai preocupaţi de protejarea mediului şi de problemele de responsabilitate socială. Cred că au idei bune şi, cu puţin sprijin, vor juca un rol esenţial în transformarea societăţii către un viitor sustenabil. Prin contribuţia lor, cred că mediul de business local se va dezvolta, tocmai pentru că mulţi dintre ei sunt deschişi către zona de antreprenoriat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.