Robinetul fuziunilor si achizitiilor ramane deschis

Autor: Ioana Mihai Postat la 29 martie 2011 69 afişări

Romania a inregistrat anul trecut 106 tranzactii, ocupand locul fruntas in randul celor opt tari din regiune. Cu alte cuvinte, Romania s-a dovedit a fi cea mai atractiva tara din regiune, piata de fuziuni si achizitii plasandu-se la peste 2,1 miliarde de euro.

"Cu 106 tranzactii incheiate anul trecut, Romania este cea mai atractiva tara din regiune, urmata de Polonia (91 de M&A) si Ungaria (90 de M&A)", spune Cornelia Bumbacea, partener al Ernst & Young Romania. In Europa Centrala si de Est, care cuprinde opt tari (Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia), activitatea de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut atat in valoare, cat si in volum in 2010. In total, volumul tranzactiilor s-a redus anul trecut cu 22%, in valoare scaderea fiind mult mai mare (45%). La nivelul regiunii, piata de tranzactii a fost dominata anul trecut de investitori domestici, care au realizat mai mult de jumatate din tranzactii, ceea ce inseamna o crestere de 3% fata de anul anterior. Desi se plaseaza in top ca numar de tranzactii, valoarea pietei de M&A a scazut cu 14%, de la circa 2,47 miliarde de euro in 2009 la circa 2,1 miliarde de euro. Cu toate acestea, numarul de contracte cu valoarea de peste 70 de milioane de euro a ramas acelasi: patru.

"Din perspectiva domeniilor care au atras cel mai mare grad de interes, in zona de comert si vanzari de tip en-gros s-au inregistrat cele mai multe afaceri, adica 17, fata de 16 cu un an mai in urma", spune Bumbacea. In sfera comertului, anul trecut Lidl a preluat 96 de magazine Plus, centrele de distributie dezvoltate, dar si spatiile de pe piata bulgareasca. Tot anul trecut Mercadia a preluat intr-o tranzactie a carei valoare nu a fost dezvaluita magazinele Minimax Discount, in prezent aflate in proces de rebranding. Minimax Discount, cu vanzari anuale de 45 de milioane de euro, a fost o companie romaneasca infiintata in 2003 si numara la momentul preluarii 31 de spatii de tip discounter in localitati cu peste 10.000 de locuitori. Mercadia opereaza reteaua de magazine Mic.ro, pariul lui Dinu Patriciu cu piata de comert. Cu investitii plasate intre 200 si 300 de milioane de euro pentru 2010 si 2011, omul de afaceri roman are cele mai ambitioase planuri de extindere pentru retailul autohton. Reteaua Mic.ro, de pilda, a depasit deja 300 de spatii, iar Patriciu declara anul trecut ca pana la finalul anului in curs tinta este sa ajunga la 3.000 de spatii, care ar urma sa genereze o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro. Pentru comparatie, cel mai mare comerciant de pe piata romaneasca este Metro Cash & Carry, care a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 1,28 miliarde de euro.

Totusi, in clasamentul facut dupa valoarea sumelor din tranzactii, sectoarele de real estate se plaseaza pe o pozitie fruntasa, urmat de telecomunicatii. New Europe Property Investment a cumparat cladirea Floreasca de la Portland Trust, intr-o afacere estimata la 100 de milioane de euro. O alta miscare in domeniu a fost cea prin care Immofinanz a preluat, pentru 40 de milioane de euro, Maritimo Constanta de la TriGranit.

In sectorul energetic, crema a fost luata de Wind Power Park, proiectul eolian "la cheie" cumparat de Petrom in aprilie 2010, estimat sa intre in productie la jumatatea acestui an. Pentru acest proiect Petrom a alocat 100 de milioane de euro, suma incluzand atat achizitia (5-8 milioane de euro, potrivit estimarilor din piata), cat si dezvoltarea acestuia. Totusi, "valoarea tranzactiilor a fost dezvaluita doar in 46% dintre afaceri, o rata usor mai scazuta decat in anul precedent - 50%", spune reprezentanta Ernst & Young. Firma de consultanta a estimat, in aceste conditii, ca piata de fuziuni si achizitii a scazut anul trecut cu 14% fata de 2009, ajungand la circa 2,47 miliarde de euro. Cumparatorii au fost cu precadere straini (in 51% dintre afaceri), situatie apropiata de cea din 2009 (53%).

Numarul de tranzactii de peste hotare a ramas relativ mic atat in valoare. Anul trecut o singura companie romaneasca si-a inchis operatiunile din Bulgaria, iar o alta a renuntat la activitatile din Kazahstan. Cat priveste originea capitalurilor straine implicate in tranzactii, cele mai multe includ Germania (in 11 tranzactii), Franta (7), Ungaria (5), Austria (4) si Marea Britanie (4).

La o privire ceva mai critica, totusi, 2010 se dezvaluie ca un an in care nivelul tranzactiilor si al achizitiilor este mai redus decat cel din anii care l-au precedat. Mai mult, previziunile pentru anul in curs se plaseaza la un nivel comparabil. "Nu ne putem astepta la minuni, mai ales ca tranzactiile tind sa dureze din ce in ce mai mult. De-abia peste doi ani se poate vorbi intr-adevar de o revenire", declara recent Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fuziuni,
achizitii,
tranzactii,
analiza
/analize/servicii-financiare/robinetul-fuziunilor-si-achizitiilor-ramane-deschis-8097184
8097184
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.