Pilonii digitalizării în industria feroviară

Postat la 04 ianuarie 2022 385 afişări

Într-o eră a digitalizării, în care niciun domeniu nu mai poate fi trecut cu vederea de tehnologie, întreprinderea feroviară românească E-P Rail a găsit cea mai bună soluţie pentru a integra inovaţia în transportul de mărfuri şi în serviciile adresate clienţilor: un parteneriat cu Nexxiot, o companie elveţiană specializată în IoT.

 

Accentul colaborării, pe lângă transformarea digitală a transportului feroviar de marfă, îl reprezintă serviciile noi şi inovatoare de care vor beneficia clienţii E-P Rail. Procedând astfel, cele două companii promovează ideea „TradeTech”, care reimaginează capacităţile lanţurilor globale de aprovizionare prin digitalizare. Echiparea întregului parc de vagoane de marfă E-P Rail cu senzori IoT e în prag de finalizare. Acest lucru va permite transparenţa globală a activelor şi a mărfurilor şi va deschide uşa pentru dezvoltarea de noi modele de afaceri disruptive.

Prin acest nou parteneriat, Nexxiot îşi extinde semnificativ activităţile în regiunea Europei de Est. România are a treia reţea feroviară ca mărime din Uniunea Europeană, iar E-P Rail este în prezent printre cele mai mari opt companii feroviare din ţară.

Reprezentanţii E-P Rail cunosc provocările pieţei şi nevoile clienţilor săi.

Acesta este motivul pentru care compania se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei de ultimă oră pentru a-şi impulsiona afacerea şi a face faţă provocărilor majore cu cele mai recente instrumente bazate pe date. Lucrând îndeaproape cu alţi mari operatori feroviari şi locatari, E-P Rail se concentrează întotdeauna pe crearea de valoare şi servicii digitale pentru proprii clienţi.

Alături de CER Fersped, operatorul de transport de marfă al E-P Rail, Radu Gabriel Gheorghiu, proprietarul businessului, promovează o cultură a inovaţiei în companiile sale. „Căutăm şi integrăm cele mai bune soluţii pentru clienţii noştri de marfă, astfel încât aceştia să se simtă în siguranţă şi să poată găsi întotdeauna transportul de marfă potrivit pentru nevoile lor specifice, oricare ar fi cerinţele lor. Credem cu tărie în tehnologiile digitale şi dorim să rămânem în fruntea sectorului nostru prin impulsionarea inovaţiei”, spune el. Printre mijloacele pe care îşi propune să le folosească pentru a-şi atinge aceste obiective se numără gateway-urile cu senzori Nexxiot, software şi analiză bazate pe cloud.

Nexxiot a livrat companiei româneşti circa 1.100 de dispozitive gateway, numite Globehoppers, pentru a digitaliza întregul parc de vagoane. Pe lângă Globehoppers, E-P Rail beneficiază şi de software-ul Nexxiot, care structurează şi analizează datele. Cloudul logistic dedicat procesează Big Data colectate folosind învăţarea automată şi o serie de algoritmi. Acest lucru permite companiei E-P Rail să beneficieze de îmbunătăţiri ale performanţei operaţionale, creând totodată noi servicii apreciate de clienţi, întrucât acestea fac lanţul de aprovizionare mai transparent, agil şi previzibil.

Ştefan Kalmund, CEO Nexxiot, descrie noul parteneriat drept „un moment interesant pentru ambele organizaţii”. Potrivit lui, Nexxiot a evoluat rapid de la o companie IoT tânără şi inovatoare, la un lider în industrie în TradeTech, tehnologiilor şi celor mai recente tehnici de machine learning oferite.

Bazele companiei E-P Rail au fost puse în 2013, ideea businessului pornind deopotrivă de la dorinţa fondatorului de a oferi clienţilor servicii de calitate şi din necesitatea de a scurta durata de călătorie a trenurilor de marfă care tranzitează mai multe ţări europene.

De-a lungul anilor, compania şi-a extins activitatea, prin intermediul sucursalelor, în mai multe pieţe europene, printre care se numără Austria, Germania, Slovacia şi Ungaria. În plan local, una dintre cele mai importante tranzacţii efectuate de E-P Rail a fost achiziţionarea în 2017, a operatorului feroviar de transport marfă CER Fersped.

În ultimele luni, compania EP Rail a reuşit să-şi consolideze poziţia a treia în topul celor mai mari operatori locali din punct de vedere al numărului de kilometri parcurşi, cu o medie lunară de peste 140.000 de kilometri şi 4 milioane de tone de lemn şi produse derivate din lemn, cherestea, produse petroliere, îngrăşăminte, containere, gips carton, fier vechi şi altele, transportate anual în Europa. În prezent, compania a atins un volum lunar de peste 2.000 de containere transportate.

Ca planuri de viitor, compania E-P Rail are în vedere continuarea achiziţiilor de locomotive Smartron şi LEMA, extinderea capacităţii de transport containere, precum şi a echipei de management.

Radu Gabriel Gheorghiu, proprietar E-P Rail: Credem cu tărie în tehnologiile digitale şi dorim să rămânem în fruntea sectorului nostru prin impulsionarea inovaţiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.