Civilizaţia europeană a început în Creta, insula unde există ceva pentru fiecare

Autor: Miruna Diaconu Postat la 22 iunie 2021 609 afişări

Creta nu e doar pentru pasionaţii de istorie, ci şi pentru amatorii de sporturi, cât şi pentru cei care caută fie spiritul grecesc pentru care turiştii se întorc anual, fie plajele atât de diverse şi ale căror peisaje  cu greu pot fi uitate. Creta nu e doar pentru toate gusturile, ci şi pentru toate buzunarele, existând staţiuni şi hoteluri care se adresează celor dispuşi să dea chiar şi câteva mii de euro pe o vacanţă, cât şi celor al căror buget este limitat la doar câteva sute de euro.

Se spune că în Creta s-a născut Zeus, fiul lui Rhea şi Cronos. Rhea, ca să îl protejeze de tatăl său, care îşi înghiţea copiii imediat ce se năşteau, l-a ascuns pe Zeus în Creta şi tot pe această insulă Zeus l-a învins pe tatăl său Cronos, devenind astfel cel mai puternic zeu. Însă, legenda nu a lăsat doar o poveste, ci şi o peşteră. Este vorba de Peştera lui Zeus -  Diktaion Andron – acolo unde tatăl zeilor şi al oamenilor a luat naştere. Intrarea în peşteră se face pe scări metalice, iar până în cel mai adânc punct al peşterii se fac în jur de 200 de paşi. Insula grecească mai e considerată şi prima verigă din lanţul european, pentru că pe această insulă au fost descoperite urme ale civilizaţiei minoice, prima civilizaţie avansată din Europa. În situl arheologic de la Knossos, situat la 5 km de Heraklion, se află ruinele unei importante aşezări şi ale unui palat minoic. Însă istoria Cretei nu se termină aici, insula grecească adăposteşte multe poveşti care anual sunt descoperite de mii de turişti.

Creta este cea mai mare insulă din Grecia, dar şi cea mai sudică situată în Marea Mediterană, fiind una dintre provinciile Greciei. Insula Creta este împărţită din punct de vedere administrativ în patru regiuni şi anume Chania, Heraklion, Lasithi şi Rethimno. 

Creta nu e cunoscută doar pentru istoria bogată, ci şi pentru plajele diverse: are circa 440 de plaje, printre care şi plaja Elafonisi care se face remarcată prin nisipul roz sau plaja Vai care are singura pădure sălbatică de curmali din Grecia. Însă, cei care ajung în Creta trebuie să vadă şi în oraşul Agios Nikolaos, unul dintre cele mai dezvoltate oraşe turistice din Creta, dar şi pe insula Spinalonga, numită şi insula leproşilor, a cărei poveste a început în urmă cu câteva secole când veneţierii au construit case şi un zid mare de apărare în jurul insulei. Însă, numele de insula leproşilor l-a dobândit când în 1904 a devenit locul în care toţi grecii bolnavi de lepră au fost aduşi pe mica insulă, unde au stat până în 1957.

Cristina Prelipcean, un ghid de turism local al agenţiei de turism Christian Tour, care locuieşte de aproape 15 ani în Creta, spune că turismul în Creta a început în perioada hippie din Hersonissos, iar de atunci s-a tot dezvoltat. Însă, Hersonissos  este şi staţiunea preferată de către turiştii români, iar unul dintre obiectivele preferate ale turiştilor români este chiar peştera lui Zeus. Creta a fost declarată în urmă cu câţiva ani insula cu cea mai bună mâncare dintre toate insulele greceşti. Plăcerea cretanilor de a petrece şi de a mânca este un simbol al insulei. Chiar dacă este cea mai mare insulă a Greciei, în Creta nu există centre comerciale de tip mall-uri, însă au existat astfel de iniţiative, dar cretanii au transformat magazinele în taverne şi turiştii pot lua masa într-o tavernă dintr-un fost mall.

Pentru cei care nu vor să facă cumpărături în vacanţă, pot alege varianta de a închiria biciclete sau ATV-uri pentru o plimbare în natură pe drumurile şerpuite din munţii Cretei, cu astfel de plimbări turiştii pot descoperi satele tradiţionale ale Cretei unde oamenii trăiesc 100 de ani.  Cu bicicleta sau chiar cu maşina se poate ajunge în platoul Lasithi, cel mai mare din insula Creta, cunoscut şi pentru morile de vânt. Deşi cândva existau 10.000 de astfel de mori în platoul Lasithi, real mai sunt doar 5.000, însă prea puţine se mai văd, acest lucru pentru că palele morilor erau realizate din pânză, care în timp din cauza precipitaţiilor şi vremii, a fost distrusă. Noul primar din zonă a promis că va investi în schimbarea pânzelor, însă ulterior a luat decizia de a investi banii în irigaţii, având în vedere că solul din zona respectivă este foarte fertil putând fi cultivată o diversitate largă de plante şi copaci, de la măslini, portocali, rodii, până la liliac, cimbru, busuioc, cartofi, roşii şi altele.

Creta numără circa 35-40 de milioane de măslini, iar turiştii pot astfel să viziteze o fermă unde se produce uleiul de măsline doritorii pot chiar să ia parte la procesul de fabricare a uleiului. În cadrul aceleiaşi ferme, proprietarul produce şi brânză de capră.

Creta se află la mai puţin de două ore de mers cu un avion direct, zborurile charter sunt puse la dispoziţie de agenţiile de turism din România, iar turiştii îşi pot achiziţiona un bilet de avion în cadrul unui pachet turistic în care sunt incluse şi cazarea şi masa. Creta are două aeroporturi, unul dintre ele în oraşul Heraklion, iar celălalt în oraşul Chania.

După un an 2020 marcat de pandemie, anul acesta sezonul turistic din Creta a început mai devreme, astfel, cretanii au deschis tavernele şi s-au pregătit să întâmpine turiştii. Ceea ce trebuie să ştie turiştii care ajung în Creta, adică pe teritoriul Greciei, este faptul că pot intra în statul elen doar cu prezentarea unui test negativ al testului PCR efectuat înainte cu 72 de ore, dovada vaccinării cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea celei de-a doua doze sau dovada emisă de către un laborator autorizat prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu Covid-19 într-o perioadă cuprinsă între două  şi nouă luni anterior datei sosirii în Grecia. De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) cu cel puţin 24 de ore anterior efectuării călătoriei.

Odată ajunşi în Grecia, turiştii trebuie să ţină cont de faptul că statul elen îşi menţine o parte din restricţii şi anume faptul că circulaţia pe timp de noapte în intervalul orar 00:30 – 05:00 este interzisă, astfel că şi tavernele sau restaurantele sunt închise în acest interval orar. Totodată, purtarea măştii este obligatorie atât în spaţiile închise, cât şi în exterior, iar nerespectarea măsurii poate duce la o amendă de 300 de euro. Sunt deschise restaurantele şi unităţile de consum, doar cele care dispun de terase în aer liber şi cu respectarea strictă a măsurilor de distanţare socială şi protecţie personală. Sunt deschise plajele amenajate, cu respectarea strictă a măsurilor de distanţare socială şi dezinfectare, spre exemplu, în complexul turistic Creta Maris, turiştii pot sta la plajă şi la piscină până la ora 18:00, apoi angajaţii hotelului încep dezinfectarea zonelor, inclusiv a şezlongurilor. Totodată, în cadrul complexului, turiştii sunt nevoiţi să poarte măşti în toate spaţiile comune, iar în zona restaurantului trebuie să folosească mănuşi de unică folosinţă pentru a se putea servi de la bufet, deşi anul anterior angajaţii îi serveau pe turişti.

Turiştii pot ajunge în Creta şi cu maşina însă durata călătoriei poate ajunge până la două zile, având în vedere că din portul Pireu se va lua feribotul până în Creta. Cei care ajung în insula grecească cu avionul au opţiunea de a închiria o maşină, care în această perioadă ajunge la 30 de euro pe zi, însă preţul scade dacă maşina este închiriată pe mai multe zile. Indiferent pentru ce tip de turism alegem Creta, cu siguranţă insula grecească nu ne va dezamăgi cu varietatea de activităţi şi obiective turistice, pentru toţi şi pe toate gusturile. Pe lângă experienţe şi locuri văzute, turiştii se aleg şi cu o stare de linişte de pe insula unde oamenii nu cunosc stresul şi se ghidează în viaţă după deviza „siga-siga” (încet-încet).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
turisti,
insula,
grecia,
creta,
vacanta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.