De la last minute la early booking

Autor: Ioana Matei Postat la 03 mai 2018 919 afişări

Suma alocată de români călătoriilor în străinătate a ajuns anul trecut la aproximativ 3,1 miliarde de euro, în creştere cu circa 50% faţă de 2016 şi dublu faţă de perioada anterioară crizei. Alegerea unor destinaţii mai îndepărtate, a unor servicii superioare, precum şi mărirea frecvenţei de călătorii în afara ţării se numără printre factorii care au contribuit la această valoare. Unde şi cât vor mai călători românii în continuare?

”În ultimii ani românii au călătorit mai mult şi au descoperit destinaţii noi. Aceasta implică o creştere a bugetului pe care l-au alocat pentru vacanţe şi, mai mult decât atât, o creştere a numărului total de persoane care au decis să călătorească“, descrie Mircea Giurcă, purtător de cuvânt al motorului de căutare destinat călătoriilor momondo.ro, o tendinţă care descrie călătorul actual. Românii au cheltuit 3,1 miliarde de euro pe deplasările în străinătate anul trecut, faţă de 1,9 miliarde de euro în 2016, potrivit datelor de la BNR.

Totodată, faţă de perioada de dinaintea crizei, suma cheltuită pe deplasările în afara ţării s-a dublat: în 2008, acest indicator se ridica la 1,47 mld. euro. Reprezentantul Momondo observă că, dincolo de faptul că iau tot mai mult în considerare călătoriile cu avionul în ţară, din ce în ce mai mulţi români din diferite regiuni ale ţării au început să caute zboruri internaţionale în acest an comparativ cu anul 2017. Cluj şi Timişoara sunt următoarele oraşe de plecare după Bucureşti, iar principalele destinaţii către care românii rezervă zboruri sunt Spania şi Italia.

Pentru destinaţii internaţionale, interesul turiştilor a continuat să fie, potrivit lui Mircea Giurcă, pentru principalele capitale europene pentru o vacanţă pe tot parcursul anului.

Ei nu se limitează însă la un singur continent când vine vorba de vacanţa de vară  românii au început să îşi planifice vacanţa în Asia şi Africa. Printre cele mai populare tipuri de vacanţă în acest an se numără vacanţele la plajă (65%), drumeţiile (41%), city breakurile (35%).

Uitându-se la căutările de zboruri pe care românii le-au făcut pe momondo.ro pentru 2016 şi 2017, comparate cu planurile de călătorie pentru 2018, reprezentantul Momondo spune că primele cinci destinaţii din topul preferinţelor sunt ţările latine Spania, Italia, Portugalia şi Franţa, dar şi Thailanda. ”De asemenea, credem că mulţi călători încep să ia în considerare destinaţii alternative. Destinaţiile turistice populare sunt de cele mai multe ori pline de turişti. Călătorind, de exemplu, până la Barcelona sau Roma, este posibil să fim tot mai surprinşi nu atât de mult de obiectivele turistice, cât de cozile şi preţurile pe care le descoperim la faţa locului.

Având în vedere acest lucru, mai mulţi călători ca niciodată optează pentru destinaţii care sunt similare cu oraşele principale, dar mai puţin aglomerate şi mai puţin costisitoare“, descrie Mircea Giurcă o altă tendinţă care a început să se manifeste în rândul călătorilor. Tot el spune că în ultimii ani românii au început să se uite din ce în ce mai mult nu numai la costurile de călătorie, ci şi la calitatea experienţei în sine  luând în considerare serviciile hoteliere, facilităţile de călătorie la destinaţie, oportunităţile culturale şi gastronomice. Ei au devenit tot mai interesaţi să viziteze destinaţiile europene, dar şi să treacă de graniţele acestora către locuri mai îndepărtate. Astfel, deşi preferinţele lor de călătorie, când vine vorba de vacanţă, au rămas conectate la principalele destinaţii europene, Giurcă este de părere că românii se vor raporta la ele în mod diferit. ”Chiar dacă va fi pentru prima dată sau nu când vor vizita una dintre aceste destinaţii, ei vor continua să caute şi să găsească alte locuri impresionante, să trăiască experienţe unice la faţa locului, să guste noi arome. Aşadar, credem că vor continua să fie curioşi şi să caute alternative pentru a descoperi lumea, inclusiv dincolo de Europa“, spune el.

Daniel Truică, CEO-ul Vola.ro, observă că boomul din consum, alături de creşterea numărului de călătorii în jurul diasporei, a generat creşteri şi ale numărului de călătorii pe care românii le fac în străinătate. El identifică un apetit mai mare pentru destinaţii precum Maroc, Dubai, Thailanda, dar şi pentru destinaţii mai scumpe din Europa, cum ar fi ţările nordice. Călătorii români sunt, potrivit lui Daniel Truică, din ce în ce mai bine informaţi, au preferinţe de zbor, rute, companii aeriene etc. Truică spune că acest comportament ţine de evoluţia normală a lucrurilor. ”Românii au călătorit şi au epuizat destinaţiile europene după intrarea României în Uniunea Europeană şi acum se orientează către destinaţii mai îndepărtate sau exotice“, observă el. Potrivit CEO-ului Vola.ro, numărul călătoriilor făcute de români vor creşte în continuare cu 10-20% pe an, iar în topul rezervărilor vor predomina biletele către principalele capitale europene, dar vor exista şi nou-veniţi în top, cum ar fi Dubaiul, Marocul, Lisabona, ţările nordice.

Mărirea veniturilor românilor se oglindeşte în vânzarea de pachete turistice, este de părere şi Daniela Ţoncu, head of leisure în cadrul agenţiei de turism Happy Tour. |n ultimii ani, divizia de leisure a Happy Tour a  înregistrat o creştere constantă de 10%, cele mai căutate destinaţii fiind Spania, Turcia, insulele greceşti, dar şi Disneyland Paris. Creşterea veniturilor se reflectă în interesul mai mare pentru destinaţii mai scumpe, cât şi pentru hoteluri mai scumpe, ceea ce înseamnă, potivit Danielei Ţoncu, că românii caută acum mai mult confort, servicii deosebite, lux. O tendinţă importantă observată de reprezentantul Happy Tour este apetitul tot mai mare al românilor pentru destinaţii exotice (Maldive, Mauritius, Thailanda, Punta Cana, Seychelles) şi experienţe unice, cum ar fi cea a unui safari în Kenya, Tanzania, Africa de Sud.

”Pe lângă creşterea veniturilor care influenţează automat schimbarea preferinţelor, turiştii vor cu adevărat să exploreze şi să experimenteze cât mai mult în destinaţiile în care merg, fiind persoane active şi curioase“, explică reprezentanta Happy Tour. Astfel, potrivit ei, după ce merg în sejururi liniştite, pentru relaxare, şi în city break-uri pentru vizite scurte, turiştii români se îndreaptă către destinaţii mai îndepărtate, din Asia sau Africa, pentru a descoperi o nouă cultură şi pentru a trăi experienţe greu de găsit în alte părţi.

Pe de altă parte, potrivit lui Dan Dumitru, marketing manager al touroperatorului Paralela 45, Turcia conduce în topul rezervărilor făcute prin intermediul companiei pe care o reprezintă, urmată de Grecia, Spania, Portugalia, Croaţia şi de litoralul românesc. Croazierele (în special cele pe Marea Mediterană) sunt, de asemenea, vândute tot mai bine de la an la an. ”|n ultimii ani, turiştii români sunt tot mai interesaţi de vacanţe de tip circuit, destinaţii exotice şi croaziere şi au început să cumpere din ce în ce mai multe pachete turistice în perioada de early booking, când beneficiază de reduceri consistente şi pot alege dintr-o varietate de vacanţe şi produse turistice“, descrie comportamentul clienţilor reprezentantul Paralela 45.

Din punctul lui de vedere, Turcia şi Grecia se păstrează în continuare în top pentru sejururile estivale, însă românii au început aleagă şi Spania şi Portugalia, care sunt destinaţii mai scumpe. ”De asemenea, faţă de acum cinci ani, merg mult mai mulţi români în vacanţe exotice, care au devenit mai accesibile ca preţ şi care sunt preferate pentru plajă în lunile reci în România. Printre cele mai căutate destinaţii exotice sunt Thailanda, Punta Cana (Republica Dominicană), Maldive şi Mauritius“, sesizează şi Dan Dumitru. ”Românii nu mai sunt aproape deloc interesaţi de vacanţe last-minute, prin urmare nu mai aşteaptă eventuale oferte din ce nu au reuşit agenţiile să vândă (dacă mai este cazul), ci cumpără din timp şi mult“, observă şi Daniela Ţoncu. Potrivit ei, dacă în trecut majoritatea clienţilor aveau o vacanţă pe an, cu precădere vara, în ultimii doi ani ei merg şi în cel puţin un city break (pe lângă un sejur). |n plus, tot mai mulţi români merg în minivacanţe, cum ar fi de 1 Mai sau Paşte, dar şi la schi sau în diverse destinaţii de sezon, cum ar fi Laponia.

O altă tendinţă sesizată de Mircea Giurcă este că în ultimii trei ani a crescut mult numărul de achiziţii de bilete de avion şi servicii de cazare folosind serviciile online. Potrivit unui studiu iniţiat de Momondo în 2018, în rândul consumatorilor din 26 de ţări (care a inclus aproximativ 1.000 de respondenţi din România), jumătate dintre călătorii români îşi planifică concediile prin intermediul site-urilor de călătorie. Pentru a găsi cele mai bune oferte şi, totodată, inspiraţie pentru călătorie, verificarea site-urilor de călătorie a devenit la fel de relevantă şi de încredere pentru români (49%) precum sugestiile primite de la familia sau prietenii lor (51%).

Din 2016 şi până în prezent, reprezentanţii momondo.ro au observat un interes crescut al românilor pentru căutarea mai multor oportunităţi de călătorie şi preocuparea lor pentru a planifica propria experienţă de călătorie  căutând cele mai bune recomandări care să îi ajute să descopere şi să se bucure de o anumită cultură sau destinaţie. Creşterea achiziţiilor de călătorii în online este observată şi de Dan Dumitru, de la Paralela 45: ”Ce observăm în preferinţele turiştilor de anul trecut, dar şi din 2018 este apetenţa pentru achiziţiile de vacante cu plată online, direct pe site-ul Paralela45.ro şi, mai ales, plata prin intermediul cardurilor de credit cu dobândă zero, prin băncile partenere (primele şapte instituţii din sistem)“.

Când vine vorba de evoluţia bugetului pe care românii îl ia în calcul pentru a călători, datele din studiul internaţional despre călătorii al Momondo arată că atunci când aleg pe ce să îşi cheltuiască banii, principala prioritate pentru ei au devenit călătoriile (34%), urmate de alimente, băuturi şi electrocasnice. Pentru a-şi permite o vacanţă, de exemplu, majoritatea (67%) pun în mod regulat bani deoparte. Referindu-se, în mod particular, la bugetul de călătorie pentru vacanţa de vară din 2018, studiul arată că majoritatea respondenţilor (37%) se aşteaptă să cheltuiască între aproximativ 416 şi 845 de euro de persoană. Acelaşi buget a fost o referinţă pentru români (36%) şi pentru vacanţa de vară din 2017, conform răspunsurilor primite de reprezentanţii platformei anul trecut.

În ceea ce priveşte costurile unei vacanţe în străinătate cu avionul, datele momondo.ro indică o scădere a preţurilor pentru aceste destinaţii în 2018. De exemplu, costurile zborurilor spre Barcelona au scăzut în ultimii trei ani. Pentru un zbor dus-întors la clasa economic în 2016, românii au plătit în medie 793 lei, iar în 2017 în medie 718 lei. Pentru un zbor în 2018, călătorii plătesc în medie 522 lei de persoană. Roma rămâne cea mai ieftină destinaţie din top, cu plecare din Bucureşti, în 2018. Dintre românii care au plecat în călătorii mai lungi de o lună, cei mai mulţi au cheltuit sub 1.000 de euro pe lună, alegând destinaţii aproape de casă. 19% dintre respondenţii studiului au ales să descopere Europa de Est, majoritatea cu un buget de până în 1.000 de euro pe lună.

Faptul că bugetele alocate de români călătoriilor au crescut se reflectă şi în vânzările tour operatorului Paralela 45, care a înregistrat anul trecut un volum de vânzări în creştere cu 25% faţă de 2016, până la 50 de milioane de euro, acesta fiind cel mai bun an din istoria companiei. Potrivit marketing managerului companiei, avansul a fost impulsionat de cererea tot mai mare de vacanţe pe charter (un grad mediu de ocupare de 98%), de circuite şi sejururi în străinătate şi în România, dar şi de deschiderea de noi puncte de lucru în Bucureşti şi în ţară.

Reprezentantul Paralelei 45 spune că această creştere se menţine şi în 2018, în primele trei luni ale anului fiind de 25%, raportat la acelaşi interval din 2017, datorită reducerilor din perioada de early booking. Astfel, în 2018, compania mizează pe o creştere a afacerilor cu 20%. ”Dacă până acum doi ani bugetul mediu alocat era de 800-1.000 euro pentru două persoane, acum cheltuiala a crescut, ajungând la o medie de 1.300-1.500 euro pentru două persoane“, explică Dumitru. |n ceea ce priveşte valoarea medie a pachetului turistic achiziţionat în 2017 prin intermediul Happy Tour a fost de aproximativ 1.000 de euro, în creştere faţă de anul precedent; volumul de vânzări al Happy Tour, şi-a menţinut trendul de creştere de 10%, ajungând la 54 milioane de euro în 2017. ”Turiştii români călătoresc mai des şi plătesc mai mult pe vacanţele lor. Au bugete mai mari cu 5-10%, alegând hoteluri de 5 stele, şi merg în tot mai multe excursii opţionale, care pot însemna şi jumătate din costul unei vacanţe“, descrie Daniela Ţoncu tendinţa observată de ea. Totodată, românii rezervă vacanţele încă din perioada early booking, având trei-patru ieşiri pe an în străinătate.

CEO-ul Vola.ro observă că la nivel internaţional este un trend de scădere a preţului biletelor de avion şi în fiecare an se ajunge la minime istorice pe diferite destinaţii. ”Nu cred că preţurile vor mai scădea foarte mult, însă intuiesc că vor mai exista schimbări la nivelul serviciilor oferite contra cost de companiile aeriene. Spre exemplu, bagajele şi alte servicii, care vor deveni opţionale şi contra cost“, explică Truică.

Apariţia companiilor aeriene low-cost a dus la scăderea preţurilor biletelor de avion, prin urmare unele pachete turistice sunt mai ieftine, iar turiştii călătoresc mai des. ”Cei care preferă companiile low-cost sunt tinerii până în 30 de ani, care călătoresc cu alţi prieteni sau în cupluri, în oraşe din Europa. Prin urmare, vor exista în continuare bilete de avion şi implicit pachete turistice pentru city break-uri la preţuri accesibile“, crede Daniela Ţoncu. Ea este de părere că tot mai mulţi români vor avea în continuare cel puţin trei vacanţe pe an (dintre care un sejur de vară şi un city break), iar mulţi dintre ei se vor îndrepta şi spre destinaţii mai scumpe din Europa şi către destinaţii exotice din Asia, Caraibe, Africa.

”Bugetul probabil că va creşte, însă acest lucru nu înseamnă că vor cheltui mai mult pe o vacanţă, ci că vor avea poate mai multe vacanţe/plecări“, previzionează şi Daniel Truică evoluţia comportamentului românilor în materie de călătorii în continuare. ”Nu estimăm alte creşteri de preţuri în afara celor care ţin de sezonalitatea firească în turism. Cu cât ne apropiem de debutul sezonului estival, cu atât preţurile cresc urmând politca de preţuri a partenerilor hotelieri şi a cererii foarte mari“, descrie şi reprezentantul Paralelei 45 evoluţia preţurilor în viitor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.