Gata bagajul?

Autor: Miruna Diaconu Postat la 30 ianuarie 2022 124 afişări

După cei mai grei doi ani din istoria sa, turismul îşi ia avânt şi se pregăteşte pentru un an cu rezultate similare cu cele din 2019, ultimul an de referinţă în această piaţă. Cererea early-booking pentru vacanţe începe să apară timid, însă anul acesta oferta va fi mai diversă, multe state îşi vor mai relaxa măsurile de restricţie, iar agenţiile de turism sunt optimiste. Operatorii din turism sunt de părere că 2022 va fi începutul sfârşitului celei mai dificile perioade pentru piaţa locală şi nu numai.

Turismul a cunoscut cea mai dificilă perioadă din istorie, atât pe plan local, cât şi internaţional. Ultimii doi ani au reprezentant un rollercoaster, care i-a trecut pe operatorii din turism prin diverse stări şi emoţii. Provocările aduse de pandemie au determinat agenţiile locale de turism, care în mare parte sunt specializate pe vacanţe internaţionale, să îşi adapteze constant activitatea şi să găsească soluţii de supravieţuire. Rezolvările nu s-au lăsat aşteptate, iar pentru prima dată au fost introduse zboruri charter către destinaţii exotice, care înainte erau greu accesibile. Principalul criteriu de selecţie a destinaţiilor din ultimii doi ani s-a bazat pe restricţiile care se aflau în statele respective. Egipt, Zanzibar, Republica Dominicană, Kenya, Maldive, Seychelles şi Mauritius sunt doar câteva dintre destinaţiile pe care au mizat agenţiile de turism, dar care sunt destinaţiile acestui an? Egiptul a fost vedeta anului 2021, existând chartere din aproape toate aeroporturile din ţară către Hurghada sau Sharm el-Sheikh, cele mai populare staţiuni de pe tărâmul faraonilor.

Dacă înainte de pandemie, existau oferte pentru Egipt doar pentru un sezon, în 2021 Egiptul a fost în ofertă pe tot parcursul anului. Pentru anul acesta părerile sunt împărţite, astfel că nici acum nu pot fi făcute previziuni foarte clare cu privire la cele mai solicitate destinaţii. O parte dintre jucătorii din piaţă sunt de părere că Egiptul îşi va păstra statutul de destinaţie vedetă, însă alţii consideră că odată cu redeschiderea ţărilor europene, locurile exotice vor scădea în preferinţele turiştilor. Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, este de părere că românii sunt nerăbdători să călătorească în Europa, iar destinaţiile de tipul Spaniei vor creşte semnificativ anul acesta.


Egiptul a fost vedeta anului 2021, existând chartere din aproape toate aeroporturile din ţară către Hurghada sau Sharm el-Sheikh, cele mai populare staţiuni de pe tărâmul faraonilor. Dacă înainte de pandemie, existau oferte pentru Egipt doar pentru un sezon, în 2021 Egiptul a fost în ofertă pe tot parcursul anului.


„Se vede şi se aude că povestea cu omicronul merge în jos, reapar multe destinaţii care existau şi înainte. Sunt de părere că cererile pe Egipt se vor diminua pentru că vor creşte alte destinaţii. Spre exemplu, anul trecut, mai ales de sărbătorile de iarnă 2020-2021, au fost foarte căutate destinaţiile exotice, au existat multe chartere, iar românii au mers unde au putut. Pentru sărbătorile de iarnă 2021-2022 cererea s-a diminuat pentru aceste destinaţii, nu au mers la fel de bine ca anul trecut pentru că au existat alternative de zbor”, explică Alin Burcea. El spune că cererea pentru vacanţe în Spania va creşte foarte mult anul acesta, având în vedere că au tot existat restricţii care nu le-au permis turiştilor să îşi petreacă concediile pe teritoriul spaniol. Paralela 45 înregistrează în această perioadă câteva cereri pentru vacanţa de vară din acest an, însă nivelul este sub 2019. Criteriile cele mai importante, de care încă ţin cont agenţiile chiar şi în acestă perioadă, luate în calcul atunci când sunt introduse diverse destinaţii sunt măsurile de restricţii din statele respective.

„Anul 2022 va fi în continuare unul atipic pentru turism, însă probabil că la fel ca în anul anterior, marile câştigătoare vor rămâne destinaţiile care vor fi deschise şi vor avea condiţii de călătorie mai relaxate pentru români. Astfel, preconizez că Turcia va rămâne pe primul loc în opţiunea turiştilor noştri, urmată îndeaproape de Egipt şi Grecia”, spune Cristian Pandel, proprietarul turoperatorului Christian Tour. El este de părere că şi anul acesta Egiptul va fi în topul preferinţelor turiştilor români, alături de tradiţionalele Turcia şi Grecia. Destinaţia din Africa beneficiază de temperaturi ridicate, preţuri accesibile şi distanţă mică de zbor faţă de România, factori care ar contribui la păstrarea Egiptului în topul preferinţelor românilor pentru o bună perioadă de timp. „Independent de voinţa noastră ca touroperator, tarifele pachetelor de vacanţă vor suferi unele majorări datorate creşterii costurilor furnizorilor (cazare, zboruri, servicii la sol etc.)”, precizează Cristian Pandel.


Cosmin Marinof, managing director al DerTour

„Acum este perioada cu cele mai mici tarife, având în vedere că se aplică discounturile de early booking. După această perioadă, preţurile vor fi mai mari şi hotelurile bune se vor umple pentru că anul acesta va călători toată Europa, ne aşteptăm la o creştere foarte mare a cererii.”

Cristian Pandel, proprietarul turoperatorului Christian Tour.

„Anul 2022 va fi în continuare unul atipic pentru turism, însă probabil că la fel ca în anul anterior, marile câştigătoare vor rămâne destinaţiile care vor fi deschise şi vor avea condiţii de călătorie mai relaxate pentru români. Astfel, preconizez că Turcia va rămâne pe primul loc în opţiunea turiştilor noştri, urmată îndeaproape de Egipt şi Grecia.”


Creşterea preţurilor se prefigura încă de la finalul anului trecut, mai ales pentru Egipt, care a început să primească, după mulţi ani de absenţă, turişti ruşi. Rusia nu a mai avut zboruri directe către Egipt de la incidentul din 2015, când un avion rusesc s-a prăbuşit în Peninsula Sinai în urma unui atac terorist, care s-a soldat cu moartea a peste 220 de persoane, printre care mulţi cetăţeni ruşi. Rusia era printre cele mai importante pieţe turistice pentru Egipt, iar din acel moment, turismul egiptean s-a aflat pe o pantă descendentă. Ruşii s-au întors în Egipt, iar preţurile vor suferi majorări, însă turoperatorii locali nu se aşteaptă la creşteri foarte mari. Christian Tour a vândut începând cu luna noiembrie a anului trecut pachete pentru vacanţele de vară din acest an. „Chiar şi acum la început de an, după sărbători, cererile pentru vacanţele de vară sunt tot mai multe. Până în prezent avem un total de aproximativ 12.000 pachete deja rezervate în regim early booking. Acest tip de rezervare aducând beneficii clienţilor, în sensul că pot alege dintr-o paletă variată de oferte, de unităţi de cazare sau date de călătorie, dar şi pentru că pot alege să achite eşalonat vacanţa. Primele date de călătorie aproape sold-out sunt cursele charter de imediat după începerea vacanţei de vară a elevilor, adică după 15 iunie, în destinaţii precum Antalya, Creta sau Hurghada”, spune Cristian Pandel.

O cerere mare pentru vacanţele de vară înregistrată în această perioadă o are şi turoperatorul DerTour. Oamenii au rezervat cu 30% mai mult în această perioadă faţă de anul trecut, ceea ce poate să însemne că rezervările de tip early booking îşi revin treptat, un semnal pozitiv pentru turismul local. Cosmin Marinof, managing director al DerTour, este de părere că aşa cum Egiptul a devenit o destinaţie operabilă pe tot parcursul anului, vor mai exista destinaţii exotice care vor merge perioade mai lungi din an, dacă nu chiar tot anul. „Republica Dominicană are tendinţa de a deveni o destinaţie pe care o vom opera 4-5 luni pe an, Mexic la fel. Aşteptăm ca destinaţiile din sud-estul Asiei să devină iar operabile, cu puţine restricţii. Sunt doi ani de când nimeni nu a fost în aceste locuri, cu siguranţa va fi o cerere foarte mare”, explică el. Cu toate că nu există încă o cerere mare doar pentru o anumită destinaţie, un lucru este clar şi anume faptul că turiştii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru vacanţele din acest an. Deschiderea mai multor pieţe turistice va duce la o cerere mai mare pentru destinaţiile populare, astfel că hotelierii vor creşte preţurile, iar cei care se grăbesc să îşi rezerve vacanţele vor beneficia de hoteluri mai bune, dar şi de preţuri mai mici dacă vor profita de reducerile de tip early booking ale agenţiilor.


Spania va creşte foarte mult anul acesta, având în vedere că au tot existat restricţii care nu le-au permis turiştilor să îşi petreacă concediile pe teritoriul spaniol. Acum lucrurile s-au schimbat. Foto: jorge salvador/unsplash


„Acum este perioada cu cele mai mici tarife, având în vedere că se aplică discounturile de early booking. După această perioadă, preţurile vor fi mai mari şi hotelurile bune se vor umple pentru că anul acesta va călători toată Europa, ne aşteptăm la o creştere foarte mare a cererii”, menţionează Cosmin Marinof. Şi pe segmentul de călătorii în scopuri de business se aşteaptă ca anul acesta cererea să crească, însă nu a început să apară. „Avem rezervări, dar nu foarte multe pentru că s-a schimbat comportamentul cumpărătorului, nu prea mai face rezervări cu foarte mult timp înainte. Pentru vacanţele corporate, cererea apare cu 2-3 săptămâni înainte de momentul călătoriei, momentan cererile sunt pentru primăvară, nicidecum pentru vară. Primim multe cereri de ofertă, dar nu se concretizează”, explică Codruţa Popescu, managing director, Go Travel, o agenţie de turism locală care îşi bazează activitatea pe segmentul corporate. Ea precizează că pentru anul acesta, cererea venită din partea de corporate va viza marile oraşe ale Europei. Anul acesta sentimentul de incertitudine va plana în continuare, însă nu la fel ca în ultimii doi ani. Turismul îşi va continua revenirea, începută anul trecut, iar şansele să fie atinse cifrele din 2019 sunt destul de mari, având în vedere apetitul crescut al românilor de a călători. Cu toate că părerile sunt împărţite cu privire la care vor fi destinaţiile acestui an, toţi operatorii spun la unison că va fi începutul sfârşitului restricţiilor de călătorie.


Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45

„Se vede şi se aude că povestea cu Omicronul merge în jos, reapar multe destinaţii care existau şi înainte. Sunt de părere că cererile pe Egipt se vor diminua pentru că vor creşte alte destinaţii. Spre exemplu, anul trecut, mai ales de sărbătorile de iarnă 2020-2021, au fost foarte căutate destinaţiile exotice, au existat multe chartere, iar românii au mers unde au putut. Pentru sărbătorile de iarnă 2021-2022 cererea s-a diminuat pentru aceste destinaţii, nu au mers la fel de bine ca anul trecut pentru că au existat alternative de zbor.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.