În pas de flamenco cu Picasso, Banderas şi mulţi tauri furioşi. Partea I: Córdoba - istorie maură în Spania
Probabil una dintre cele mai frumoase destinaţii din Spania este Andalucía. Mai puţin cunoscută de noi românii, regiunea este nu numai încărcată de istorie şi cultură, ci are, cred eu, şi cea mai frumoasă zonă litorală din întreaga Spanie.
de Roxana Bălcescu, co-proprietar al agenţiei de turism şi evenimente CMB Travel
Capitala oficială a provinciei Andalucía este Sevilla, însă capitala turistică a zonei o veţi găsi la Málaga. Situată în sudul Spaniei, cu o climă mediteraneană şi cu peste 300 de zile însorite pe an, Andalucía este renumită pentru vestita Costa del Sol şi staţiunile sale, printre cele mai cunoscute din Spania: Marbella, Puerto Banus,Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas şi Estepona.
Costa del Sol este faimoasă atât pentru plajele cu nisip fin şi atmosfera toridă, cât şi pentru terenurile magnifice de golf. În Málaga, "capitala" Costei del Sol, puteţi ajunge direct cu compania Blue Air. Dacă nu doriţi însă să călătoriţi cu un low cost v-aş putea sugera compania spaniolă Iberia cu tranzit în Barcelona, Air France prin Paris, Lufthansa prin Frankfurt, Air Berlin prin Viena, Swiss prin Zürich, Tap Portugal prin Lisabona sau Alitalia prin Roma.
Veţi putea combina astfel două destinaţii interesante într-una singură.
Málaga este oraşul în care s-a născut celebrul pictor Picasso, dar şi cunoscutul actor Antonio Banderas. Interesant, nu? Dacă vorbim de staţiunile litorale, este bine să ştiţi că Marbella şi Puerto Banus sunt cele mai scumpe, urmate de Estepona, Benalmádena, Fuengirola şi Torremolinos, ultimul oraş amintit fiind considerat şi cel mai accesibil din punct de vedere al raportului calitate - preţ. Mi-au atras atenţia câteva hoteluri deosebite atât pentru o vacanţă specială high class, cât şi pentru un luxury honeymoon: Finca Cortesin Hotel Golf & Spa de cinci stele, Hotel Villa Padierna Palace - cinci stele, Marbella Club Hotel Golf Resort & Spa - cinci stele, Kempinski Hotel Bahía Estepona - cinci stele. Sunt SUPERBE!!!
Toate staţiunile abundă în cluburi, baruri, restaurante şi dacă, de exemplu, în Italia percepţia este de "dolce far niente", aici în Spania aş putea spune că "sangre caliente" este percepţia pe care o simţi şi o trăieşti.
Totuşi dacă veţi alege o vacanţă în Andalucía, nu trebuie să rataţi Sevilla, Granada, Córdoba sau Gibraltar. În toate aceste destinaţii puteţi ajunge foarte uşor achiziţionând una sau mai multe excursii opţionale direct din ţară, de pe internet sau chiar de la hotelul unde v-aţi cazat. Oricum vă puteţi organiza şi singuri, mergând cu trenul sau cu bus-ul care face curse speciale cu plecare din Málaga. Şi merită să vă dau un pont pentru ce s-ar putea face în Andalucía, altceva decât un sejur clasic la soare. Mă refer la un circuit splendid cu pondere pe Costa del Sol pentru care vă propun formula - zbor cu avionul, cursă directă Tarom, aterizare la Madrid şi retur din Barcelona sau invers, aterizare la Barcelona şi retur din Madrid -, urmând ca deplasarea între cele două localităţi să o parcurgeţi cu o maşină închiriată. Nu vă speriaţi, autostrăzile sunt impecabile, şoferii respectuoşi şi preţul de închiriere a unei maşini foarte avantajos. Iată şi traseul pe care vi-l sugerez, traseu care vă garantez că o să vă încânte: Madrid-Toledo-Córdoba-Sevilla-Málaga-Granada-Murcia-Alicante-Benidorm-Valencia-Barcelona. Aveţi astfel oportunitatea să vă opriţi o zi sau două în oricare dintre aceste oraşe şi să combinaţi, dacă doriţi, traseul cultural cu posibile zile de plajă în Málaga, Alicante, Benidorm, Valencia sau Barcelona. Pentru că frumoasa Andalucía este o regiune foarte bogată în lucruri de văzut şi de făcut, o să mă concentrez în seria de articole în mod deosebit pe principalele oraşe turistice Córdoba, Sevilla, Granada şi Málaga.
CÓRDOBA
Oraşul este situat într-o depresiune, adăpostit de munţii Sierra Morena, pe malul râului Guadalquivir. Intrarea în centrul istoric al oraşului se face cu acces pe podul "Puente Romano". Chiar la intrarea pe pod se află celebrul turn arab "Torre de la Calahora". Turnul a fost construit de către mauri în secolul al XIV-lea pentru a preveni eventuale atacuri asupra fortăreţei. Dacă aveţi timp, în afară de a admira frumosul turn şi întreaga privelişte care se desfăşoară în faţa dvs., cu numai 4,50 euro veţi putea vizita şi muzeul din incinta turnului, "Vivo de al-Andalus".
Pe pod, undeva pe la mijlocul lui, veţi regăsi celebra statuie San Rafael del Puente Romano, datând de la mijlocul secolului al XVIII-lea şi apoi trecând prin celebra poartă Puerta del Puente, denumită şi Arcul de Triumf intraţi în minunatul centrul istoric al Cordobei. Punctele majore de interes pe care nu trebuie să le rataţi sunt: Catedrala, Alcazar de los Reyes, Torre de la Malmuerta şi Cartierul Evreiesc. Catedrala Mezquita (moschee în limba spaniolă), aşa cum este numită de localnici, se numără printre cele mai importante atracţii turistice ale Cordobei şi implicit ale Spaniei, fiind înscrisă pe lista patrimoniului UNESCO din 1984. Denumită şi Sfânta Catedrală, ea are dimensiuni impresionante, întinzându-se pe circa 24.000 de metri pătraţi şi are o capacitate de a adăposti aproximativ 32.000 de persoane, adică cam cât populaţia Sighişoarei.
Catedrala a fost la început biserică vizigotă creştină, apoi a fost transformată în secolul al VII-lea în moschee atunci când maurii au cucerit regiunea şi retransformată în catedrală catolică după recucerirea teritoriilor de către spanioli în secolul al XIII-lea. Vă asigur că este ceva impresionant să vezi 856 de coloane din onix, jasp, marmură şi granit care sprijină o imensă cupolă. Un alt obiectiv asupra căruia aş vrea să vă atrag atenţia este şi castelul "Alcazar de los Reyes", fosta reşedinţă a regilor creştini Fernando II de Aragon şi Isabel I de Castilia şi locul unde aceştia l-au întâmpinat pe Cristofor Columb atunci când acesta şi-a a expus planurile sale de a descoperi calea către India.
Foarte pitoresc în centrul istoric al Cordobei este vestitul Cartier Evreiesc, "la Juderia", fascinant prin atmosferă, dar şi prin reţeaua de străduţe înguste cu căsuţe văruite în alb şi flori agăţate pretutindeni.
În acest cartier, în timpurile romane şi vizigote, undeva după secolul al VIII-lea, pe când Córdoba se afla sub dominaţie arabă, viaţa evreiască a avut o înflorire extraordinară. Aici, în 1135 s-a născut faimosul filozof evreu Maimonides, autorul Mishneh Torah. Micul cartier este înţesat de restaurante şi mici magazine specializate în bijuterii de argint, aşa încât chiar dacă sunteţi obosiţi, însetaţi, înfometaţi sau pur şi simplu vă găsiţi într-un periplu de vizitare sau de cumpărături, aici vă veţi bucura de un loc plin de savoare.În ceea ce priveşte cazarea pentru una, două nopţi sau mai multe, vă recomand cu încredere: Hotel Hospes Palacio Del Bailo de cinci stele, AC Córdoba Palacio by Marriott - 5 stele, Las Casas de la Juderia - 4 stele, Hotel Córdoba Center - 4 stele.
Luaţi-vă timp şi încercaţi bucătaria locală şi probaţi măcar două dintre preparatele lor tradiţionale: vestita coadă de taur (Rabo de Toro) sau Salmonejo Cordobés, o supă cremă de roşii. Restaurante în care veţi găsi şi alte preparate delicioase: Bodegas Campos, Caballo Rojo, Rincón de las Beatillas, Casa Pepe de la Juderia, El Churasco. Sper că v-am trezit cât de cât interesul pentru acest încântător oraş, un mix incitant de cultură maură, creştină şi iudaică. Vă promit însă că şi celelalte oraşe din Andalucía pe care mi-am propus să vi le descriu în articolul următor o să vă stârnească în aceeaşi măsură. Hasta luego! Nos vemos la próxima vez en Sevilla!
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro