Craciun fericit!

Într-o perioadă în care majoritatea românilor abia aşteaptă să fugă din ţară, străinii vin şi se îndrăgostesc de frumuseţile noastre. Ce a făcut un italo-german într-un sat mic de munte

Postat la 28 august 2022 13974 afişări

Jorg a ajuns pentru prima dată în Bucovina într-o plimbare, ghidat de Raluca, soţia lui, în locurile pe unde se găsea, la acea vreme, doar stâna unde vara se aduc şi acum animalele din sat. Era un italo-german, care nu se gândea că-şi va adăuga şi „cetăţenia” bucovineană în sânge. Raluca îşi aminteşte că atunci, la prima vizită, Jorg s-a aşezat pe scaunul de muls şi s-a uitat deasupra văii, spunând: „Într-o zi, aici, trebuie să facem ceva! Este prea frumos să te trezeşti dimineaţa cu această privelişte!” Ei bine...

A vorbit serios. Aşa că, pentru o vreme, Jorg şi Raluca au încercat, prin diferite metode, să pornească un proiect de undeva, dar parcă nimic nu se lega. „Până când, într-o zi, când am venit la părinţi, cineva din vecini ne-a întrebat dacă nu dorim lemn de foc. Avea o căsuţă veche şi voia să-şi facă o altă casă mai mare”, îşi aminteşte Raluca Voina Riommi. Acela a fost momentul când ea şi Jorg s-au gândit să cumpere ei vechea casă, ceea ce au şi făcut.

Au luat-o, au recondiţionat-o, iar ulterior au mai strămutat alte două case şi le-au alăturat celei dintâi, împreună cu un grajd de pe deal. Construcţia primei căsuţe a început în octombrie 2016, iar primii oaspeţi, cei mai buni prieteni ai lor, le-au călcat pragul cu ocazia Crăciunului din 2019. „În spatele proiectului se află o muncă de echipă între familii şi în familie. Ideea a fost a lui Jorg să recondiţionăm căsuţele şi a fost o muncă enormă să le strămutăm pe deal, apoi unchiul Dumitru, cu maestrul tâmplar Sorin le-au ridicat, au făcut interioarele şi au recondiţionat totul cu atentă supraveghere de la Bucureşti din partea noastră.” În tot acest timp, mama Ralucăi gătea şi ajuta băieţii zilnic, tatăl se ocupa cu animalele, bunicul cu sfaturile despre cum se făceau casele în trecut şi chiar cu o mână de ajutor, când a fost nevoie.

Tot proiectul a primit, la final, numele Hai la Saivan, unde „saivan” este un cuvânt vechi românesc, de etimologie turcă, ce desemnează un adăpost de iarnă pentru oi sau vite. Şi astfel, Hai la Saivan a devenit un al treilea copil al familiei, care mai are doi băieţi, dar şi doi căţei. Raluca şi Jorg au făcut din Bucovina casa lor, după ce acolo au făcut cununia religioasă şi petrecerea de nuntă, ei cunoscându-se în 2011 la o filmare în Lisabona şi căsătorindu-se după doar câteva luni, în Las Vegas.

Pentru proiectul din Bucovina, s-au inspirat din cărţi vechi despre arhitectura tradiţională românească şi de la toate muzeele satului din România. „Locul a fost al familiei de mai bine de treizeci de ani. Părinţii au făcut stână şi loc pentru fân pe perioada verii acolo. Ne este frică să calculăm exact cât am investit pentru a transforma locul”, mărturiseşte Raluca. Astăzi, Hai la Saivan înseamnă un proiect compus din trei case, datând din anii 1910, 1920 şi 1930, iar cazarea este disponibilă oaspeţilor pe case, nu pe camere. Casa Mare are o capacitate de maximum şase persoane şi costă 260 de euro pe noapte off-season şi 280 de euro pe noapte în sezon, cu micul dejun inclus.

Casa Mică are o capacitate de maximum patru persoane şi se închiriază la un preţ de 160 euro pe noapte off-season şi de 170 euro pe noapte în sezon, cu micul dejun inclus, iar Casa foarte Mică care este potrivită pentru două persoane, la preţul de 110 euro pe noapte în afara sezonului şi de 120 euro pe noapte în sezon, cu micul dejun inclus. Pentru perioade mai lungi sau pentru grupurile care închiriază mai mult de o căsuţă, pot să apară discounturi.

Locul se defineşte ca un retreat bio, aşezat în vârful unui platou cu vedere la valea râului Moldova şi cu muntele Rarău pe fundal. Toată mâncarea şi băutura este făcută chiar acolo, în mod tradiţional, după metode cu secole de vechime în spate. „Noi nu ne focusăm atât de mult pe numărul de oaspeţi, ci mult mai mult pe experienţa premium a lor, de aceea şi locurile puţine de cazare, adică pentru maximum douăsprezece persoane.

Am prins ani atipici de când am început, doi cu Covid şi unul cu război, însă avem o rată de ocupare aproape de 100% în timpul sărbătorilor şi în lunile de vară.” Chiar şi în afara sezonului, weekendurile sunt cam mereu pline, iar în timpul săptămânii de regulă vin oaspeţi care lucrează remote de la Hai la Saivan. Mai ales în timpul pandemiei, pe acolo au trecut şi foarte mulţi străini, din Olanda, din Statele Unite ale Americii, Germania, Franţa, Israel, Peru, Ucraina, Italia. „Paradoxal, am avut mai multe rezervări anul trecut, în pandemie, decât anul acesta. Dat fiind că fiecare are intimitatea sa aici sus, în propria căsuţă, am avut oaspeţi care ne-au călcat pragul şi de mai multe ori pe an, căutând acest gen de experienţă, retreat cu mâncare bio, tradiţională, aer curat şi linişte.”

În zonă, se află mănăstirile bucovinene devenite parte a patrimoniul UNESCO, Muzeul Oului din Vama, pădurea virgină Slătioara, Moara Dracului, Pietrele Doamnei de pe masivul Rarău, pârtiile de schi din Câmpulung Moldovenesc – o atracţie pe timp de iarnă, precum şi experienţele oferite chiar de proprietarii de la Hai la Saivan, printre care cules de ciuperci, plimbări cu sania sau cu căruţa, picnic în pădure, trasee montane şi „ateliere” de făcut brânză ca acum 100 de ani, în stâna proprie sau de cusut ii. „Pentru moment, am terminat ultima etapă a proiectului Hai la Saivan, un grajd recondiţionat de peste 120 de ani, transformat în loc pentru mici evenimente, care poate găzdui până la 40 de persoane. Nu cred că ne vom extinde şi în alte părţi ale ţării”, spune însă Raluca, adăugând că a văzut că apar tot mai multe locuri frumoase în România, dezvoltate de oameni cu iniţiative bune şi că îşi doresc să le devină şi ei, la rândul lor, oaspeţi.

Preţurile de cazare la Hai la Saivan pornesc de la 110 euro şi ajung la 280 de euro pe noapte pentru o casă, în funcţie de tip.

Chiar şi în afara sezonului, weekendurile sunt cam mereu pline, iar în timpul săptămânii de regulă vin oaspeţi care lucrează remote de la Hai la Saivan.

Mai ales în timpul pandemiei, pe acolo au trecut şi foarte mulţi străini, din Olanda, din Statele Unite ale Americii, Germania, Franţa, Israel, Peru, Ucraina, Italia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIFESTYLE,
deconectare,
bucovina,
cazare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.