Mai vinde cineva o agentie?

Postat la 21 ianuarie 2008 2 afişări

Dupa preluarea, la sfarsitul anului trecut, a agentiei Happy Tour de catre fondul spaniol de investitii GED, piata turistica asteapta un an in care sunt posibile noi preluari, dar mai ales consolidarea unor turoperatori. Consolidarea este planul preferat pentru viitorul imediat de cele mai mai multe agentii, vanzarea ramanand o solutie pentru viitorul mai indepartat.

Piata turistica nu va ramane mult timp impartita intre zeci de turoperatori si peste o mie de agentii medii si mici. Locul acestora va fi luat intr-un orizont de timp de cativa ani de cativa turoperatori mari, cu retele proprii, mai putine agentii revanzatoare, dar mai puternice si multe vanzari pe internet. Cam asa arata tabloul pietei turistice romanesti, imaginat de consultantii si proprietarii de agentii de turism contactati de BUSINESS Magazin. Acestia estimeaza ca la un moment dat va avea loc o concentrare in piata, pentru a se crea grupuri mai mari de turism, care vor deveni atractive pentru investitori - atat pentru cei financiari, cat poate si pentru cei strategici, adica grupurile internationale de turism.

Unul dintre principalele obstacole in calea vanzarii nu este insa lipsa investitorilor, ci orgoliile oamenilor din domeniu. Sorin Ionescu, directorul firmei de consultanta Fivestar Hospitality, spune ca deocamdata nu se asteapta ca agentiile de turism romanesti sa fie vandute catre touroperatori straini care sa le schimbe brandul: "Cei cativa touroperatori romani care s-au dezvoltat in ultimii ani doresc sa isi mai consolideze afacerea cativa ani inainte de a vinde strategic, de aceea cred ca tiparul eventualelor tranzactii pe care le vom mai vedea va urma exemplul tranzactiei Happy Tour – GED, catre un investitor strategic care aduce o infuzie de capital fara a schimba numele agentiei sau identitatea acesteia".



Chiar si parteneriatul cu un investitor financiar este dificil momentan pentru piata romaneasca, mai spune Sorin Ionescu. "In momentul cand nu mai esti majoritar, nu mai esti privit la fel in piata, chiar daca tu ai ramas in afacere", explica directorul Fivestar Hospitality de ce agentiile de turism nu sunt prea deschise discutiilor cu investitorii, desi apar deseori oferte. "Proprietarilor de agentii, mai ales celor care sunt activi (conduc agentiile), le este teama ca nu vor mai avea aceeasi pozitie la negocieri, ca nu vor mai intra in comisiile de conducere ale asociatiilor din domeniu sau ca pur si simplu ar putea fi marginalizati de noul proprietar”.

Investitorii financiari au generat anul trecut in Romania doua tranzactii: achizitia pachetului majoritar al Happy Tour, liderul pietei dupa cifra de afaceri, de catre spaniolii de la GED, respectiv a unui pachet de 25% din Alto Tours, o agentie de talie medie, de catre fondul danez de investitii Weco Travel and Transport Central&Eastern European. Nicolae Demetriade, directorul agentiei Happy Tour, a vandut tot pachetul de actiuni, lasand pe seama fondului de investitii spaniol cele mai importante decizii, precum aducerea la Happy Tour a unui mare turoperator spaniol. In schimb, Florin Tancu, directorul si inca actionarul majoritar al Alto Tours, a vandut un pachet de 25% pentru a-si finanta alte achizitii viitoare, dupa ce a achizitionat anul trecut Tiriac Travel.

Diferenta dintre cele doua tranzactii este importanta dincolo de latura financiara, tinand de dimensiunea celor doua agentii (Happy a avut afaceri de 47 milioane euro anul trecut, iar Alto estimeaza tot pentru 2007 afaceri de 9 milioane de euro). Ambele agentii lucreaza predominant in turismul de afaceri, care presupune o importanta relatie intre compania care cumpara serviciile de turism si ticketing si, de obicei, directorul agentiei de turism. Acesta este si motivul pentru care Nicolae Demetriade a declarat ca va ramane directorul agentiei si dupa preluarea de catre GED, ramanerea lui la conducere fiind probabil una dintre conditiile contractuale ale tranzactiei. "In cazul unei agentii specializate in business travel, vanzarea companiei si plecarea oamenilor-cheie, in speta a directorului general, cu care agentia se identifica in piata, poate duce la o scadere dramatica a cifrei de afaceri. De aceea, directorul ramane de obicei in functie", sustine Alin Burcea, directorul agentiei Paralela 45. Burcea adauga ca, in ceea ce il priveste pe el si agentia lui, acest aspect este mult mai putin important: "Eu vand catre mass-market, iar acestui turist i se pare mult mai important produsul decat actionarul companiei".

Consultantul Sorin Ionescu admite insa ca si in 2008 ar putea aparea tranzactii de acest fel: "Era de asteptat ca in 2007 sa apara o astfel de tranzactie importanta si ma astept sa mai urmeze si altele". Ionescu precizeaz- elementele de baza care pot face atractiva o agentie: sa fie mare din punctul de vedere al cifrei de afaceri, sa aiba unitati multe si cat mai centrale, sa aiba oameni foarte buni in echipa si posibilitatea de a fi extinsa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/mai-vinde-cineva-o-agentie-2343366
2343366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.