Pe căi nebănuite

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 04 iulie 2022 63 afişări

Cosmin Obogeanu şi Cristian Ticuşan au experienţă în turism, vânzări, consultanţă în servicii şi hotelărie. Din 2018, au început să-şi scrie şi experienţa în antreprenoriat, după ce, cu doi ani mai devreme, le-a trecut pentru prima dată prin minte să fondeze CarPath, un proiect care poartă pe roţi entuziasmul de călătorie al lor şi al amatorilor de experienţe inedite.

 

Businessul s-a născut ca o completare a stilului lor de viaţă orientat către natură, aer curat, flexibilitate şi călătorie. „Făceam multe ieşiri în natură, de multe ori de tip circuit şi care necesitau o logistică complexă, care au fost mult mai uşor de realizat cu o autorulotă decât cu cazare şi mult mai confortabil decât la cort – scoate bagajele din maşină, despachetează – împachetează şi bagă-le înapoi pentru următoarea destinaţie”, povesteşte Cosmin Obogeanu. Cum orice călătorie este mai valoroasă cu însoţitori, ca să nu plece singur nici în aventura de antreprenor, Cosmin l-a cooptat şi pe bunul său prieten, Cristian Ticuşan, care administra deja de zece ani o agenţie de turism din Piatra Neamţ. Se cunosc de când aveau opt ani, au făcut liceul şi facultatea împreună, au început să lucreze împreună în turism şi hotelărie la primul job, în Poiana Braşov.

Aveau aşadar toate premisele pentru a valorifica acest parcurs în unul de succes şi în business.

„Numele CarPath l-am ales dintr-o listă de 15 nume, iar alegerea lui a durat aproape trei luni. De ce se cheamă CarPath? Carpaţii sunt leagănul şi piatra de temelie a ţării noastre. De ce în engleză? Pentru că jocul de cuvinte înseamnă «calea maşinii», iar deviza experienţei CarPath este «Find your own path!» (Găseşte-ţi propria cale!) şi merge mână în mână cu ceea ce îţi oferă autorulotele: libertatea de a găsi propria ta cale, destinaţie, în care să te simţi bine, să afli lucruri noi, să cunoşti oameni noi, să vânezi răsărituri şi apusuri şi să înveţi să iubeşti natura, fiind cât mai aproape de ea, departe de agitaţie sau aproape, după pofta fiecăruia.” Stabilit momentan în Piatra Neamţ, Cristian Ticuşan conduce acolo o agenţie de turism, domeniu pe care l-a explorat şi Cosmin până acum.

Vreme de doi ani, Cosmin a lucrat în acelaşi domeniu, dar în Germania, la München, iar pentru alţi trei ani a avut o „escapadă” în sistemul public, lucrând în cadrul ANAF. „Investiţia iniţială (în CarPath – n. red.) a fost în jurul sumei de 170.000 de euro. Momentan, valoarea flotei administrate de către CarPath depăşeşte 615.000 de euro. Lucrăm cu servicii de curăţenie şi reparaţie externalizate, astfel că nu avem angajaţi. Cifra de afaceri în 2021 a fost de 65.000 de euro. Nu a fost un an grozav”, mărturiseşte Cosmin Obogeanu. De altfel, ultimii doi ani au fost cu suişuri şi coborâşuri pentru CarPath, la fel ca un drum de munte. În lockdown cei doi antreprenori şi-au dublat cifra de afaceri, deşi au pierdut, prin neînchiriere, aproape jumătate de sezon. Anul 2021 nu a fost cel mai bun an, resimţind puternic impactul efectelor postpandemice, deoarece lumea a călătorit mult mai mult în felurile în care nu s-a putut înainte: cu avionul şi în afara ţării. „O altă mare provocare din domeniu este educarea pieţei: grija şi atenţia faţă de bunul închiriat, respectul faţă natură (ideal este să lăsăm locurile în care ajungem mai curate decât au fost), faptul că vacanţa cu autorulota nu este mai ieftină decât un concediu clasic, ci de multe ori chiar îl depăşeşte ca buget, dar e mult mai bogată decât o vacanţă clasică, la hotel. Dar, veşti bune, 2022 a pornit extrem de bine, cu multă cerere şi oameni dornici să meargă din nou cu autorulota CarPath”, spune cu optimism Cosmin.

Şi, dacă tot a început cu entuziasm anul, echipa CarPath are planuri pentru a creşte. Cu o flotă disponibilă de 11 autorulote şi un campervan pentru închiriere, cei doi antreprenori s-au extins şi pe piaţa închirierii de rulote cu cinci unităţi, au început să vândă şi accesorii pentru rulote şi autorulote şi să efectueze şi servicii de reparaţii pentru acestea. „Serviciile oferite de CarPath sunt de închiriere de rulote/autorulote, vânzare rulote/ autorulote, corturi auto, consumabile şi piese de schimb, organizarea şi vânzarea de experienţe complete – pe lângă închirierea de autorulotă sau rulotă, facem itinerariul clienţilor, includem diverse experienţe, cum ar fi zbor cu avionul uşor, observarea de păsări, viaţă sălbatică, vizite la observatoare de urşi, la boncănitul cerbilor, echitaţie/călărie, plimbări în natură pe jos, cu biciclete electrice, pe apă cu diverse ambarcaţiuni împreună cu ghid, tururi culinare, tururi la cetăţi sau diferite frumuseţi ale naturii. Putem croi, la cerere, orice tur ne solicită clienţii. E suficient ca ei să vină doar cu bagajele.” Cine sunt clienţii? În general, români cu venituri de la mediu în sus. Dar, mai presus de orice, oameni care iubesc libertatea, explorarea, flexibilitatea şi care se pot lesne adapta unor situaţii noi.

 

Cosmin Obogeanu l-a cooptat în business şi pe bunul său prieten, Cristian Ticuşan, care administra deja de zece ani o agenţie de turism din Piatra Neamţ.



Cinci idei de afaceri de la zero

Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 

Unison – brand de mâncare vegană (Bucureşti)

Fondatori: Tania Nicoară şi Tudor Iacob

Investiţii: peste 200.000 de euro

Cifră de afaceri în 2021: 130.000 de euro

Prezenţă: în băcănii şi un restaurant în Bucureşti


Serrai – brand de pijamale (Târgovişte)

Fondatori: Raluca Stan şi Costin Pereţeanu

Investiţie iniţială: 15.000 de euro

Cifră de afaceri estimată pentru primul an de activitate: 35.000-40.000 de euro

Prezenţă: online


OxyHelp Industry – producţie de camere hiperbare (Ploieşti)

Fondatori: Marius Săndulescu şi Ovidiu Ancuţa

Investiţii: 1,5 mil. euro

Cifră de afaceri anuală: 7 mil. euro

Prezenţă: naţională şi internaţională


Cerdacul cu Stuf – pensiune (Delta Dunării)

Fondatoare: Diana Capotă

Investiţii: 200.000 de euro

Cifră de afaceri în 2021: 100.000 de euro

Prezenţă: Sfântu Gheorghe, jud. Tulcea


Happy Tails – accesorii pentru animalele de companie (Bucureşti)

Fondatoare: Magda Stoica şi Alice Ababi

Investiţie iniţială: 10.000 de euro

Cifră de afaceri în 2021: 39.000 de euro

Prezenţă: online, naţională şi internaţională



ZF, Banca Transilvania şi Vodafone  au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.