Povestea a doi instructori de snowboard care au construit un loc superb pentru petrecut concediul

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 23 iulie 2021 8579 afişări

O plimbare prin cartierul Furnica, o vedere la Munţii Baiului şi o slăbiciune pentru împrejurimile castelului Peleş sunt ingredientele care au condus către reţeta Boarder’s Cottage, un proiect turistic crescut nu departe de centrul oraşului Sinaia, în care grajdul de vaci al fostei proprietăţi a fost înlocuit de un living prietenos, demonstrând încă o dată că omul sfinţeşte, dar şi transformă locul.

Tiberiu Macaveiu şi Ioana Istrate sunt amândoi instructori de snowboard, Tibi fiind totodată şi ghid montan. Toată viaţa lor se învârte în jurul muntelui, aşa că proiectul Boarder’s Cottage nu putea face excepţie. „Avem împreună un business cu articole sportive – import, distribuţie şi magazine proprii de echipamente pentru snowboarding, skateboarding, sporturi pe apă şi biciclete – Boarder’s Store din Bucureşti.

De aici a venit şi numele cabanei, Boarder’s Cottage, fiindcă vrem să fie un loc de întâlnire al pasionaţilor de snowboarding şi biciclete”, povesteşte Ioana Istrate. Studiile ei s-au derulat în domeniul publicităţii, domeniu în care a şi profesat, lucrând de asemenea şi în marketing, în cadrul unei multinaţionale din Bucureşti, pentru ca ulterior să se alăture afacerii dezvoltate de Tiberiu Macaveiu, de formaţie inginer. Boarder’s Cottage este un proiect conceput şi construit îndeosebi pentru persoanele active, cu energia în sânge, atrase de activităţi montane, dar şi dornice doar de relaxare.

„Am găzduit aici retreaturi de yoga şi tabere de snowboard pentru copii, pe care i-am iniţiat în acest sport. De altfel, primii oaspeţi ai cabanei au fost nişte prieteni din Sardinia, care au venit special la noi, în februarie 2018, ca să se bucure de zăpadă şi să înveţe să se dea pe snowboard.” Casa care stă la baza proiectului turistic a fost găsită întâmplător, în timpul unei plimbări cu bicicleta pe străzile mai puţin circulate din cartierul Furnica din Sinaia. Pe cei doi proprietari i-a vrăjit pe loc peisajul amuţitor, cu Munţii Baiului în faţă şi cu o parte din cartierul cel mai frumos al oraşului, cu case vechi, istorice. „De fapt, noi căutam o casă în care să locuim doar noi, dar, fiindcă era mult prea mare pentru ce aveam nevoie, ne-am gândit să o amenajăm în aşa fel încât să putem găzdui şi alţi oameni care iubesc natura şi activităţile montane.”


Boarder’s Cottage a fost amenajat într-un stil rustic modern şi are în ADN-ul său lemn şi piatră exclusiv din zona în care se află poziţionată.


Născută în Sinaia, Ioana Istrate a avut dintotdeauna o slăbiciune pentru acea zonă a oraşului, din jurul castelului Peleş. Deşi proprietăţile în zonă sunt foarte scumpe, ea şi Tiberiu au avut noroc fiindcă nu era mult teren în jurul casei. Construcţia se afla într-o stare avansată de degradare şi era scoasă la vânzare de câţiva ani buni atunci când au descoperit-o cei doi actuali proprietari, aşa că au avut norocul să o achiziţioneze la un preţ convenabil.

Proiectul se află la o altitudine de 950 de metri, foarte aproape de pădure, de poteci şi de pârtii, cu o privelişte spectaculoasă asupra Munţilor Baiului, cu aer curat şi peisaje de agăţat în ramă. „Practic, prin anii ’70, în locul în care este astăzi livingul, se afla grajdul de vaci al foştilor proprietari, care l-au consolidat, în timp, cu o placă de beton, ca să nu mai poată intra ursul, iar la începutul anilor 2000 au construit deasupra o casă, în scopul închirierii. Când era gata la roşu însă, au vândut-o cuiva din Bucureşti, dar persoana respectivă, din diverse motive, nu a reuşit să o renoveze şi, după zece ani, în 2016, am cumpărat-o noi.”

După ce au început renovarea casei, Ioana şi Tiberiu au avut câteva momente în care s-au gândit s-o vândă la rândul lor, pentru că ajunseseră la constatarea că imobilul fusese construit foarte prost. Se gândeau să încerce să-şi recupereze banii cu care cumpăraseră proprietatea, dar de fiecare dată când se aşezau pe ceea ce avea să fie mai târziu terasa, se uitau la peisajul care li se întindea în faţa ochilor şi se convingeau încă o dată că, în final, totul va fi bine. „Am schimbat patru echipe de constructori, mai exact ne-au schimbat ei pe noi, în sensul că începeau să lucreze şi, într-o zi, te trezeai că n-au venit la şantier şi nici nu-i mai vedeai la faţă. Cu una dintre echipe a început aşa de bine, încât au venit cu trei maşini, şi-au descărcat sculele şi, când le-am zis ce vrem să facem, şi-au încărcat materialele înapoi în maşini şi au plecat”, îşi aminteşte Ioana Istrate.

Cam aşa au mers lucrurile timp de aproape doi ani, cât au durat renovarea şi amenajarea, pentru că şi-au dorit că proiectul să iasă foarte bine, ca şi când ar fi fost toată casa doar pentru ei. La final, când au tras linie, după tot felul de cheltuieli neprevăzute, bilanţul investiţiilor a arătat peste 250.000 de euro.

Primilor clienţi, veniţi din Sardinia, li s-au alăturat ulterior şi alţi turişti de pe meleaguri străine, care ajungeau la Boarder’s Cottage prin Airbnb, din Statele Unite ale Americii, până în Suedia, Franţa, Scoţia, Israel şi chiar Australia. „De când a început pandemia am fost foarte solicitaţi, pentru că structura cabanei e perfectă pentru găzduirea unui grup compact – familie sau prieteni apropiaţi – care pot utiliza toate facilităţile cabanei fără să se amestece cu alţi turişti. Practic, în ultimul an am găzduit peste 300 de turişti, mai ales fiindcă a fost şi un sezon de schi deosebit.”

Boarder’s Cottage a fost amenajat într-un stil rustic modern şi are în ADN-ul său lemn şi piatră exclusiv din zona în care se află poziţionată. Tiberiu s-a ocupat de partea tehnică, legată de construcţie, iar Ioana a fost responsabilă de amenajarea interioară. Mare parte din decoraţiuni şi toate picturile din interior şi de la exterior sunt originale, realizate de o prietenă a lor, artistul plastic Anca Coller. „Cabana poate găzdui opt-zece oaspeţi şi deţine patru dormitoare, trei băi, un living room generos, cu canapea extensibilă, şemineu şi masă mare de lemn, o bucătărie complet utilată, un colţ de lectură cu minibibliotecă şi board games, o terasă mare în aer liber, zonă de barbeque, grădină mică şi cameră de depozitare pentru echipamentul de snowboard şi ski, dotată cu uscător de bocanci.” Iarna, pe lângă lecţii de snowboarding pentru începători, echipa de la Boarder’s Cottage organizează şi ture de snowboard şi splitboard backcountry ghidate în Munţii Bucegi. Vara, în schimb, sunt în program ture de e-mountain bike în munţii Bucegi şi Baiului, pentru rideri mai experimentaţi, dar şi în oraş, în zonele istorice şi pe poteci de munte mai accesibile, pentru începători, cu ghizi şi instructori acreditaţi. În circa 20 de minute se poate ajunge pe jos în centrul oraşului şi cam tot în acelaşi timp la gondolă sau la Castelul Peleş. O noapte de cazare la Boarder’s Cottage costă, în funcţie de sezon, între 1.100 şi 1.300 de lei pentru toată casa, însă există şi opţiunea închirierii parţiale, adică două dormitoare din patru şi tot restul casei – la preţuri între 700 şi 900 de lei pe noapte.

„Ca planuri, încercăm să ne adresăm cât mai mult oamenilor activi, care respectă şi apreciază natura, cărora să le oferim pachete de cazare şi activităţi pe munte. De asemenea, suntem în continuare deschişi colaborării cu cei care vor să organizeze la noi retreaturi şi camp-uri încadrate în conceptul Body, Mind, Spirit.” Mai mult, Ioana Istrate şi Tiberiu Macaveiu se gândesc să extindă proiectul şi în alte locuri complementare, la mare, dar şi într-un alt masiv muntos drag lor, în Munţii Lotrului. Pentru că o minte sănătoasă poate sta doar într-un trup sănătos. Şi într-un peisaj desprins din poveşti.

Iarna, pe lângă lecţii de snowboarding pentru începători, echipa de la Boarder’s Cottage organizează şi ture de snowboard şi splitboard backcountry ghidate în Munţii Bucegi.

În circa 20 de minute se poate ajunge pe jos în centrul oraşului şi cam tot în acelaşi timp la gondolă sau la Castelul Peleş.

Proiectul se află la o altitudine de 950 de metri, foarte aproape de pădure, de poteci şi de pârtii, cu o privelişte spectaculoasă asupra Munţilor Baiului, cu aer curat şi peisaje de agăţat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.